Azt mondják, mi, magyarok mindent kirántunk. Rántott párizsiről, -zellerről, -burgonyáról, -sárgarépáról, -palacsintáról bizonyára sokan hallottak már, de a rántott véres hurkára a story.hu szerkesztőségében is rácsodálkoztunk. Ám Hevér Gábortól megtudtuk, hogy ez bizony egy létező karácsonyi étel, amit ő maga, a több szakácskönyvet is kiadó Hegyi Barbara kolléganőjétől tanult meg. „A recept egyszerű, vékonyan lekarikázom a májashurkát, bepanírozom és kirántom. Persze jófajta hurka kell hozzá, akkor olyan lesz, mint egy francia májpástétom” – mesélte Hevér Gábor.
Tényleg létezik!
Az interneten kutatva beigazolódott, hogy a rántott véres hurkának van létjogosultsága az asztalon. Találtunk is egy videót, ahol Fördős Zé készíti el a nem mindennapi menüt, és állítja, hogy így azok is megkóstolják a véres hurkát, akik a tepsiben sült változatától idegenkednek. Ő viszont nem karikázza fel a hurkát, mint a színművész, hanem kifejti a bélből és tojással összekeveri a tölteléket, majd bélszínroló formákat gyúr belőle, aztán megpihenteti a mélyhűtőben. Ezután következik a panírozás, amit duplán végez, mielőtt belehelyezi a 170 fokos olajba.
Íme a videós recept:
Hevér Gábor egyébként azt is elmesélte, hogy szenteste mi kerül az asztalukra. A halászlevet természetesen idén is feltálalja majd a családnak, nem csak négyüknek, hanem a nagyszülőknek is, akik mindig velük ünnepelnek. A zserbóról felesége, Miriam és lányai Vilma és Berta gondoskodnak, de a mákosgubához vanília sodóval ragaszkodik, ezért azt a Mi kis falunk és a Gólkirályság sztárja maga készíti el. „De nem visszük túlzásba, nem sütünk- főzünk túl sokat. Korábban ugyanis előfordult, hogy még újévkor is a karácsonyról maradt rakottkáposztát ettük.” Ezek szerint a rántott hurka mind elfogyott!
Kiemelt képek: Olajos Piroska, Schumy Csaba/fotocentral.hu