Címlapsztori

Vomberg Frigyes: „Nehéz elfogadni, hogy megosztó vagyok”

Gyakran tör borsot a versenyzők orra alá a Séfek Séfe ítészeként, de valójában a kemény külső mögött vajszív lakozik.

Édesapja szakács, édesanyja pedig felszolgáló volt. „Nagyjából 5-6 éves koromig volt ez így, amíg a szüleim el nem váltak, aztán anyukám más irányba ment, de mondhatni, már pelenkásként magamba szívtam a konyhaszagot. Nem is volt más elképzelésem a hivatásomat illetően” – vallja be őszintén Vomberg Frigyes.

Vásott kölyök

Nincsenek túl fényes emlékei az általános iskolás éveiről. „Mindig kilógtam a sorból: vörös hajú, fehér bőrű, húsos gyerek voltam, pulykatojásnak is hívtak a többiek. Éppen ezért a kedvenc tantárgyam leginkább a lógás volt. Ha nem lógtam, abban sem volt sok köszönet, mert mindig valami turpisságon járt az agyam. Nem lehetett könnyű velem – mondja önkritikusan Frigyes. – 14 évesen kezdtem el a szakácsiskolát, és a munkahelyemnek a Duna InterContinentalt kaptam, nagy szerencsére. Ott csak munkával és szorgalommal lehetett ­kivívni az elismerést. Emlékszem, az első kötény sehogyan sem állt rajtam, nagyjából úgy nézhettem ki, mint Svejk. De nem érdekelt, lestem a séf minden szavát. ­Ennek ellenére az apró csínytevések nem koptak ki az életemből, például ételfestékkel rendszeresen telenyomtuk egymás cipőjét a hozzám hasonló zöldfülű tanoncokkal” – mondja nosztalgiázva. Évekig ugyanott dolgozott, és fokozatosan egyre feljebb mászott a munkahelyi ranglétrán, sőt a feleségére is itt talált rá. „Munkahelyi szerelem a ­miénk. Egyre többet beszélgettünk, mígnem összeszedtem a bátorságom, és elhívtam egy kávéra a Jégbüfébe. Sosem voltam igazi nagymenő, nem is nagyon értek az udvarláshoz. Én inkább a lassú víz partot mos elvben hiszek, ami be is jött, mert már 35 éve vagyunk együtt” – nevet fel a séf.

Fotó: TV2

Egy dolgot bán

Azt a döntést is felesége, Böbe véleményét kikérve hozta meg, hogy másfél évtized után munkahelyet vált, és egy kaszinó konyhafőnöke lesz. „Már akkoriban sem kerültem a nagy felelősséggel járó feladatokat. Idővel megtanultam jól teljesíteni nyomás alatt, sőt kifejezetten kerestem ezeket a helyzeteket. Visszatekintve, azt talán egy picit bánom, hogy szinte kizárólag a munkának éltem ezekben az években, és nem szántam elég időt a pihenésre is – vallja be őszintén. Egy évtized elteltével elindította a saját vállalkozását, ételstylist lett. – Ez a gyakorlatban azt jelenti, nekem kellett elkészíteni azokat az ételeket, amiket tévéreklámokban, óriásplakátokon vagy éppen szakácskönyvekben láttak az emberek. A végeredménynek tökéletesnek kellett lennie.”

Fotó: TV2

Nem akart elmenni

A TV2 mégsem étel­stylistként, hanem szakácsversenyek rendszeres díjazottjaként figyelt fel rá. „Először azt hittem, viccelnek, mikor megkerestek, mert egyáltalán nem tudtam elképzelni magam a tévében. Nem is tartottam odavalónak magam. Arról nem beszélve, hogy éppen egy újabb versenyre készültünk a felkérés idején, úgyhogy kis híján ki is hagytam a zsűriválogatót – emlékszik vissza. Végül azonban mégis időt szakított rá, és milyen jól tette, hiszen nélküle nem lenne ugyanaz a Séfek séfe. Viszont egyáltalán nem volt egyszerű megszoknia az ismertséggel járó véleménycunamit. – Őszinte leszek, nehéz elfogadni, hogy megosztó vagyok. Eleinte minden egyes levelet elolvastam. Én még az a generáció vagyok, ahol minden vélemény számított. Nem értettem, egyesek miért állítanak egyértelmű valótlanságot rólam. Idővel megtanultam figyelmen kívül hagyni és nem túlságosan szívemre venni az alaptalan kritikákat”.

Kiemelt kép: TV2

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárotthon különszáma!

A Story őszi különszáma kapható az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!