Címlapsztori

Balázs Klári Korda Györgyről: „Nagyon hamar rájöttem, hogy a híre sokkal rosszabb, mint amilyen valójában”

Kevesen tudják, hogy szerelmük hajnalán Klárika férjezett volt, Gyuri bácsi pedig nős, noha már régóta nem élt együtt a nejével. Ellenben másvalaki várta ­otthon…

Utoljára ­mindössze pár hete, Molnár Csilla kapcsán kerestük Balázs Klárit, aki, mint kiderült, lányaként szerette a tragikus sorsú szépségkirálynőt. A csevegésbe belemerülve rájöttünk, napokon át tudnánk hallgatni a sztorikat arról, amit a férjével, Korda Györggyel való több mint négy évtizedes szerelmük alatt megéltek. Ekkor jutott eszébe az énekesnőnek, hogy a nemrég piacra dobott, A Korda című könyvükben össze is szedték közös életük legfontosabb állomásait. Rögvest meg is vettük a művet, és szemezgetni kezdtünk belőle.

Fotó: Vörös Szilárd/fotocentral.hu

„Ahogy rám nézett…”

Meggyőződésünk volt, hogy Klárikát hamar az ujja köré csavarta az énekes, aki akkoriban, a hetvenes-nyolcvanas években hatalmas sztár volt, és csak úgy bomlottak utána a nők. A ­valóság azonban egészen máshogy festett: 1978-ban találkoztak először, pontosabban Korda ekkor látta meg először Klárikát, aki énekelt a színpadon. Azonnal meg is hívta az egész együttesét a Fészekbe vacsorázni. „Leültünk egy hosszú asztalhoz, Gyuri pont velem szembe került. Azt a pillanatot sosem fogom elfelejteni. Ahogy rám nézett, én arra gondoltam, hogy ezt az embert én ismerem kívülről-belülről. Pedig soha életünkben nem beszéltünk addig” – vallja be a könyvben Klárika, aki visszautasította a felkérést, hogy kettecskén továbbmenjenek táncolni a várba.

Fotó: Meglepetés Archívum/fotocentral.hu

„Üldözőbe voltam véve”

Korda persze nem adta fel, és egy év múlva ismét meginvitálta Klárika együttesét, immáron a saját házába. De miután megtudta, hogy a csinos vörös kiszemeltje nem lesz ott, azonnal lemondta a dínomdánomot. A következő sanszuk egy rádiófelvételen volt, ahol Klárikáék előtt Korda énekelt a stúdióban. De azontúl, hogy az énekesnőt akkorra már teljesen megbabonázta kollégája tehetsége és karizmája, semmi sem történt. Újabb év telt el, mire egy egész nyáron át tartó közös turné szerveződött. „Gyuri hazajött Amerikából, és elkezdődtek a próbák. Onnantól kezdve üldözőbe voltam véve. Elképesztő, hogy Gyuri mennyire tud a nőkre hajtani. 1980-ban pedig élete legjobb formájában volt. Úgy nézett ki, mint egy igazi királyfi. Barnára sülve, kigyúrt vállal és folyton mosolyogva. Ráadásul mindenkinek hozott ajándékot. Az csak utólag derült ki, hogy csak azért, mert így nekem is adhatott. Az a helyzet, hogy ilyen sokáig nem várt rám férfi, mint ő.”

Fotó: Meglepetés Archívum/fotocentral.hu

„Gyuri bárkit megkaphatna…”

S miközben a balatoni turné dübörgött, Klárika és Korda kezdték egyre jobban megismeri egymást. „Nagyon hamar rájöttem, hogy a híre sokkal rosszabb, mint amilyen valójában. Gondolj csak bele: nyár van, ott vagyunk a Balatonon, Gyuri bárkit megkaphatna, akit csak akar, de ő nem futkos más szoknyák után, hanem éjjel-nappal körülöttem legyeskedik” – meséli a könyv írójának, L. Dézsi Zoltánnak Klárika. Ahogy teltek a hetek, egyre közelebb kerültek egymáshoz, mire az énekesnő fel is tette a kérdést: „Gyuri ne haragudj, te tartozol valakihez? Mert hogyha igen, akkor hagyjuk az egészet.” Az énekes válasza azonban mára kicsit már árnyaltabban hangzik: „Klárika, érzelmileg tényleg nem tartoztam senkihez, tulajdonképpen független voltam. Azért azt nem tagadom le, hogy egy nő várt akkor engem. Mondhatom, hogy elraboltál tőle.” Az első csók végül egy szombathelyi koncert után csattant el közöttük. Gyuri bácsi azt mondja, egyáltalán nem volt nehéz számára, hogy ezután kikapcsolja a „csajozógép üzemmódot”. Nem sokkal később a nagy kérdést is feltette az énekesnőnek. „Klárika, te mikor válsz már el? Nem akarom, hogy a szeretőm legyél. Azt akarom, hogy a feleségem legyél. És amikor azt feleltem, hogy ezt én is akarom, csak annyit mondtál, hogy akkor pakold össze a cuccodat, és gyere át hozzám” – idézi fel Klárika a pálfordulást, aminek immáron 44 éve.

Fotó: Story-Best Magán/fotocentral.hu

Elfelejtette, hogy nős

„Amúgy az esküvőnk sem ment simán. Ma már nagyokat röhögök a dolgon, akkor kicsit kellemetlen volt. Bementünk a tanácsházára, hogy bejelentkezzünk mint házasulandó pár. Az anyakönyvvezető hosszan nézte a papírjaimat, majd közölte, hogy a művész úr sajnos nem házasodhat meg. Korda úrnak ugyanis már van felesége, kettő meg nem lehet senkinek” – meséli a könyvben az énekes, aki elfeledkezett róla, hogy Kovács Ibolya operetténekesnőt, noha tíz éve nem találkoztak, egykor elvette feleségül. „Ibikém, drága, el kellene válnunk” – hívta fel ekkor Korda a nejét, aki így felelt: „Gyurikám, hova ez a nagy sietség?” Aztán persze hamar elváltak, hogy az énekes elvehesse Klárikát.

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!