Címlapsztori

Kozso lánya, Amanda: „Eleinte igen, nagyon fájt, aztán lezártam ezt magamban”

Az énekes lánya váltig állítja, hogy Kozso évek óta nem tartja velük a kapcsolatot…

Kozso lánya, Amanda  (a bal oldali kiemelt képen középen) író, mellette egy cég kommunikációs vezetője. Kozso unokája, a 10 éves Mia művészeti általános iskolába jár, csak jót örökölt a felmenőitől. Ahogy a nagypapája, ő is csodálatosan fest, és verseket ír. Az édesanyjától az írói tehetségét kapta. Két könyvet is írt már, amik ott vannak az iskolája könyvtárában. Mellette ékszereket készít, mégpedig a dédpapájával, az énekes édesapjával. És ez még nem minden, hiszen filmeket is forgat. Nemrégiben beválogatták az egyiket a Cannes-i Nemzetközi Rövidfilmfesztiválra, ahol megkapta a legfiatalabb filmes tehetség díjat.

Oszi papa előtt nincs helye kritikának

Hogy miről szól Mia filmje? A téma nem véletlen. Arról, hogy egy családban milyen fontosak az idős felmenők, nagyszülők, dédszülők, és arról a csodálatos kapcsolatról, amit nekik sikerült megvalósítaniuk. „A lányom filmjének a lényege, hogy bemutassa, milyen fontos az idősekkel együtt töltött idő. Ugyan se nekem, se Miának évek óta nincs kapcsolatunk az édesapámmal, a nagypapájával, Kozsóval, az ő édesapjával viszont igen. Oszi papa csodálatos ember, gyakran megyünk hozzá látogatóba, Mia ékszereket készít vele ezüstből, rézből, együtt forrasztanak, hegesztenek. Jó érzés őket így alkotni látni. A találkozásoknál Oszi papával mindössze egy szabály van: soha nem beszélünk Kozsóról. Tiszteletben tartjuk, hogy ő mégis csak Oszi papa fia, és ő olyannak fogadja el és szereti, amilyen. Az ő jelenlétében kritikának, bírálatnak helye nincs” – magyarázza Amanda.

Kozso a lányával és az édesapjával (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Megőrzik Olgi mama emlékét

A filmben természetesen Kozso édesanyja, Olgi mama is szerepel, akivel Amandának és Miának is szeretetteljes volt a kapcsolata. „Sajnos ő már nem él, két évvel ezelőtt halt meg. Így a film végén elsötétül a kép, és megjelenik Olgi mama fényképe, egy égő gyertyával. Ez azt üzeni, tölts minél több időt az idősekkel, beszélgess velük sokat, mert elmennek, és elviszik magukkal az életük történetét.”

„Lezártam magamban”

Anya és lánya természetesen újabb és újabb terveket sző. Amandának nemsokára megjelenik a legújabb könyve, Mia pedig divattervező, grafikus és filmes szeretne lenni. Az a terve, hogy Budapest legrangosabb művészeti középiskolájában tanul majd tovább. „Kozso büszke lehetne Miára, még talán rám is, de évek óta nincs kapcsolat köztünk. Vártuk, hátha most, hogy hallotta, mert hallotta, hogy az unokája micsoda sikereket ért el, felhívja, megkeresi őt vagy akár engem, de nem. Szokták tőlem kérdezni, nem fáj-e, hogy nincs apukám, a lányomnak nincs nagypapája? Eleinte igen, nagyon fájt, aztán lezártam ezt magamban. Elfogadtam, hogy ezen már nem lehet változtatni. Édesanyám eleinte biztatott, menjek apuhoz, hívjam őt telefonon, meg akarta hívni Mia születésnapjára is. Én mondtam, ne erőltesse, hagyjuk az egészet. Ha ő nem kíváncsi ránk, ha nem akar minket látni, tiszteletben kell tartanunk a döntését. Szerencsém van, mert csodálatos édesanyám van, és a férjem lévén olyan családom lett, amilyet álmodni sem tudtam volna. ”

Mia így vette át a díjat (Fotó: Archív)

Volt felesége boldog szingli

Kádár Mónika, Amanda édesanyja (a bal oldali kiemelt képen balra) is nevezett egy filmmel a cannes-i rövidfilmfesztiválra és nyert is. A filmjének címe: Koktél. „A filmet Velencében forgattam, részben rólam is szól, arról a szingli életről, amiben két éve élek, mégpedig nagy szabadságban. A volt férjemről, Kozsóról csak annyit mondhatok, bánhatja, hogy eltaszította magától a lányunkat és az unokánkat. Mindegy, hogy alakult a mi kettőnk kapcsolata, egy gyereknek szüksége van az apjára, az unokának pedig a nagypapára. Ebben egészen biztos vagyok” – jelenti ki határozottan.

Kozso az állításokra nemrég egy Facebook-posztba reagált, majd könnyekkel küzdve mondta el a TV2 kamerái előtt, hogy mindaz, amit lánya állít, nem igaz.

Kiemelt képek: Archív, Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!