Címlapsztori

A lánya Komlós Juciról: „Iszonyatosan beleivódott az életembe, ma is jókat beszélgetek vele esténként”

Földessy Margit több mint 70 éve mozog otthonosan a világot jelentő deszkákon. Ám a boldogságát beárnyékolja édesanyja hiánya, és a kérdés: mi lesz a színiiskolájával, ha ő már nem lesz.

A legendás színész házaspár, Komlós Juci és Földessy Géza gyermekeként Földessy Margit nem is gondolta, hogy a művészvilágon kívül más is létezik. A színház társalgója volt a játszótere, ahol a szülei kollégáinak a gyerekeivel együtt nőtt fel. Semmi más nem érdekelte, csakis a világot jelentő deszkák varázsa. Mindenki számára egyértelmű volt, hogy ő is erre a pályára lép. Első szerepét hétéves korában kapta, és nem kisebb névvel játszott együtt, mint Latabár Kálmán. Mára, 78 esztendősen pedig számtalan karakter megformálása van mögötte. A szinkronszerepei is legendásak, ő szólaltatta meg Marilyn Monroe-t és Gina Lollobrigidát, de Margit volt a Micimackó aranyos, félős Malackája, a Kacsamesék Mágikája, nem beszélve a Mézga család Krisztájáról. Hogy repül az idő: a legendás magyar rajzfilmsorozat épp idén lett 55 éves.

Rocksztár lehetett

„Domján Edit, Harkányi Endre, Szabó Ottó, Némethy Attila és a többiek. Ah, óriási csapat volt a Mézga család. Tényleg olyanok voltunk, mint egy igazi család – emlékszik vissza a színésznő, aki nem csak a hangját kölcsönözte a karakterének. – Nepp József úgy rajzolta meg Krisztát, mint amilyen én voltam. Hosszú, balettos lábak, karok, két copf. Abszolút rólam mintázta.” Újonc színművészetis tanulóként külön engedélyeztetnie is kellett, hogy folytathassa a sorozat szinkronizálását, amibe már a főiskola előtt belekezdett. „Egyszerűen imádtam ezt az időszakot, ezt a munkát, noha őszinte leszek, ez csak egy kis szösszenete volt az életpályámnak. De micsoda szösszenet! Emlékszem, Mézga Kriszta rocksztár is volt, még lemezt is adtunk ki! Én és a rock? – gondoltam, de énekeltem. Sőt a mai napig tanítom a gyerekeknek az Oh, mondjátok meg, hol vagyok? című számot” – nevet fel nosztalgiázás közben.

Nem csak a hangját kölcsönözte Mézga Krisztának, a küllemét is (Fotók: Archív)

Hátszél nélkül

A színésznőnek mindig nagyon fontos volt, hogy a saját jogán érvényesüljön, és ne Komlós Juci lányaként tartsa számon a szakma. De egyúttal arra is vágyott, hogy anyukája elismerje. „Motivált, hogy az édesanyám, az édesapám és a nagypapám, aki már akkor az égben volt, büszke legyen rám. Bevallom, az én csillagszemű édesanyámat ma sem tudtam elengedni. Iszonyatosan beleivódott az életembe, ma is jókat beszélgetek vele esténként. Úgy érzem, itt van velem. Igazából, mindnyájan itt vannak velem” – árulja el a színésznő, akinek nemcsak hogy sikerült a színpadon hátszél nélkül megállnia a helyét, de megalapította az ország máig legnagyobb és legnépszerűbb színiiskoláját, a nevét viselő Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdiót. Azt az iskolát, amely nem kisebb neveket nevelt ki, mint például Németh Kristóf, Lengyel Tamás, Fenyő Iván, Tompos Kátya, Törőcsik Franciska, Dobó Kata vagy Döbrösi Laura.

Édesanyjával (Fotó: Story-Best Archívum)

„A kezem nyoma rajtatok”

A stúdió ötletét egyébként nem más adta a színésznőnek, mint egy szem fia, Márk, akinél kisiskolásként észrevette, hogy pont úgy, mint az osztálytársai, képtelen a sikert és a kudarcot feldolgozni. De felismerte, hogyha eljátsszák az aznapi jó és rossz történéseket, az segít nekik továbblépni. Márk 15 éves koráig a színiiskola növendéke is volt, de végül úgy döntött, hogy bár édesanyja szerint genetikailag benne van a tehetség, nem a színészettel akar foglalkozni. „Ahogy a fiamban, úgy az unokámban is ott van a művészi véna. Ő most kommunikációt tanul angolul, de még nem tudja a pontos irányt. Igen, mindenkinek a saját döntése az, milyen szakmát választ. Nem a szülőé vagy a nagyszülőé.” 78 évesen azonban a színésznőt egyre inkább foglalkoztatja a gondolat, hogyha ő nem lesz, ki veszi majd tőle át a stafétát. „Jövőre lesz 40 éves az iskolám, és naponta ezen rágom magam, ki viszi tovább ezt. Mert nem szeretném, ha ez a hely többet nem lenne a fiataloknak. Mert ez egy olyan közösség, amihez nagyon jó tartozni. Egy kreativitás- és személyiségfejlesztő drámastúdió, ahol a színjáték és a film eszközeivel próbáljuk az emberek, és nem csak a gyerekek, életét pozitív irányba terelni. Engem ez motivál, érzem, hogy amit csinálok, az segít. És ha mennem kell, úgy szeretnék menni, hogy a kezem nyoma rajtatok maradjon.”

Kiemelt képek: Birton Szabolcs, Fábián Olga/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!