Címlapsztori

Fenyő Miklós és Fenyő Iván családi-baráti kapcsolatba került: „Úgy üdvözöl mindig, hogy ’Szia, kisfiam!’”

Kereken tizenöt évvel ezelőtt mutatták be a jampikirály ifjúkori éveiről szóló mozi­filmet, a Made in Hungáriát.

Az alkotás főbb szereplői, Vándor Éva, Puskás-Dallos Péter és Fenyő Iván máig szép emlékeket őriznek a forgatásról és persze a rock and roll koronázatlan királyáról, Fenyő Miklósról. Míg egyesek rettegtek a Hungária alapító főnökétől, mások már régi jó ismerősként köszöntötték a 45 napon át tartó forgatások alatt. Miklós minden munkafolyamaton rajta tartotta a szemét.

Fenyő Miklós Szabó Kimmel Tamással és Fenyő Ivánnal (Fotó: Gálos Mihály Samu/fotocentral.hu)

„Életem legjobb döntése volt”

Összebarátkozott Miklóssal a filmben a Csókkirály vetélytársát, Rönét alakító Fenyő Iván. „Családi, baráti kapcsolatba kerültünk. Úgy üdvözöl mindig, hogy ’Szia, kisfiam!’ Nem gondoltam, hogy ilyen jóban leszünk – vallja be Iván. – Tudniillik háromszor mondtam vissza a megkeresést, mert akkor még nagyon távol állt tőlem ez a rock and roll világa, éppen ezért nem is igazán éreztem magaménak a szerepet. Végül addig-addig győzködtek, míg rábólintottam, és bevallom, életem legjobb döntése volt, mert nagyon sokat köszönhetek a filmnek. Többek között azt, hogy megismertem Fenyő Mikit és számos színészt, akiket nagyon megszerettem. Köszönhetem azt is, hogy a filmben a táncos- énekes oldalamról is számot adhattam, és hogy megszerettem ezt a zenei műfajt. Azt, hogy egy csibészkarakterben is meg tudtam magam mutatni, és hogy egy ilyen kultikus produkciónak lehettem a részese.”

Fenyő Iván a Csókkirály vetélytársát, Rönét játszotta (Fotó: Archív)

„Úgy beszélsz, mint anyám”

Vándor Éva nemcsak a filmvásznon, hanem már az alkotás alapjául szolgáló színpadi musicalben is Fenyő Miklós édesanyját alakította. Noha a színésznő eleinte tartott a Hungária sztárjától, az első személyes találkozás után rájött, hogy „fia” korántsem olyan szigorú, ahogyan elképzelte. „A forgatások során találkoztam először Mikivel. Egy munkanapot sem hagyott ki, mindent az ellenőrzése alatt tartott, mert kíváncsi volt, hogy hogyan visszük vászonra az életét – mondja Vándor Éva. – Bevallom, eleinte féltem tőle, pontosabban inkább a reakciójától, hogy mit szól az alakításomhoz. Mégiscsak az édesanyját kellett eljátszanom, úgyhogy jó adag megfelelési kényszer volt bennem. Aztán hamar megnyugtatott. Odajött hozzám, és azt kérdezte: ’Nem találkoztál véletlenül az anyámmal? Pont úgy beszélsz, olyanok a gesztusaid, mint az övéi.’ Ennél nagyobb elismerést nem is kívánhattam volna! Talán az ő nevében is mondhatom, hogy nagyon megszerettük egymást, és azóta is tartjuk a kapcsolatot. Valóban egyfajta anya-fia kapcsolat alakult ki közöttünk, így is hívjuk egymást! Imádom őt, és a filmet is.”

Vándor Éva Fenyő Miklós édesanyját alakította (Fotó: Archív)

„Miki laza volt”

Az akkor még 24 éves énekes egy igazi balfácánt alakított a filmben, ám cseppet sem zavarta ügyefogyott karaktere, sőt! „Életem egyik legcsodálatosabb munkája volt – emlékszik vissza Puskás Peti. – Fantasztikus volt a csapat. Mindenki száz százalékot tett bele a forgatásba, érződött, látszott, hogy jól akarjuk csinálni, miközben senki nem feszült meg a munkában. Állandóan együtt buliztunk, és volt egy családias hangulata az egésznek – magyarázza az énekes, aki még a Mega­sztár idején találkozott először a Hungária-alapítójával, akivel egyből jó kapcsolatba került. – Velem mindig nagyon laza volt, és jókat röhögtünk. Eléggé egy hullámhosszon voltunk, de tény és való, hogy aki nem ismeri Mikit, az általában azt gondolja, hogy ő egy nagyon szigorú és megközelíthetetlen rocksztár, pedig ez egyáltalán nem igaz. Tény, hogy határozott elképzelése van mindenről, és maximalista, ezért is lett ilyen sikeres, de egyébként a civil életben rendkívül szórakoztató és laza.”

Puskás Peti eléggé egy hullámhosszra került a legendás zenésszel (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

1000 jampi közül válogattak

A produkció a film forgatása előtt többfordulós, hónapokon át tartó casting keretében kereste a fiatal főszereplőket és a többi énekes-táncos, prózai szereplőt. Végül 1000 jelentkező közül választották ki az ifjú Fenyő Miklóst, Szabó Kimmel Tamást.

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!