Címlapsztori

Vándor Éva – A legszebb ajándékot kapta a hetvenedik születésnapjára

Sok küzdelem és aggodalom után jött világra a színész házaspár második unokája. Harmath Imre felesége csak a Storynak mesélt a küzdelmükről.

Aznap, október közepén a Turay Ida Színházban volt a premiere az Örömszülők című darabnak. „Többek közt Mikó István partnereként játszom benne, a történetben a menyem koraszülött babát hoz világra. Pár nap múlva aztán megszületett a mi koraszülött unokánk. Nyolc hónapra, de ennek is örültünk, az volt a cél, hogy minél tovább bent maradjon” – meséli a színésznő.

„Mindenkinek joga van az élethez”

A kis Mózes érkezése előtti időszak azonban nem volt egyszerű. Természetesen végtelen volt az öröm, amikor Harmath Imre és a felesége megtudta, hogy egy szem lányuk, Olívia és férje újra babát várnak. De aztán jött a hideg zuhany. „Nekünk nem adatott meg a nagy család, de mindig bíztam benne, hogy a lányunknak több gyereke lesz, amiatt is voltunk oly boldogok. Aztán az egyik szűrővizsgálaton sajnos kiderült, hogy a magzatnak nyitott gerince van. Sokkoló volt a hír. Igaz, hogy sok esetben nem okoz problémát ez az elváltozás, máskor azonban súlyos fogyatékossággal is járhat. A lányunk reakciója csodálatos volt. Azt mondta, hogy mindenkinek joga van az élethez, és hogy ezt a babát is ugyanúgy szeretni fogjuk. Eszébe sem jutott, hogy megszakítsa a terhességet. Végtelenül büszke voltam rá, ugyanakkor persze aggódtam.”

A színpadon is olyan nagymamát játszik, akinek koraszülött az unokája (Fotó: Archív)

Varsóban műtötték

Olívia az RMC-ben a diagnózist megállapító Csermely doktor úrtól szerencsére hallott arról, hogy pár nyugati országban ezt a fejlődési rendellenességet sikeresen kezelik. Mégpedig a terhesség alatt az anyaméhben a babán elvégzett műtéttel. „Idehaza erre a beavatkozásra sajnos nincs lehetőség. Így a vejem és a lányom Londonba utaztak, hogy egy specialistával találkozzanak. Majd egy varsói kórházban került sor a műtétre augusz­tusban, a terhesség 29. hetében. Ugyanis ezt csak a terhesség bizonyos intervallumában lehet elvégezni, se előtte, se utána – mondja a művésznő. – Az operáció lényege, hogy egy membránt húznak a gerinc nyitott részére. Ennek következtében javulnak a baba fejlődési értékei, legyen szó az agyról, a végtagok mozgásáról, így minden esélye megvan arra, hogy egészségesen jöjjön világra.” Vándor Éva azt is elárulta, hogy a beavatkozás több millió forintba kerül, és a hazai társadalombiztosító ezt ki is fizette. Természetesen miután kérvényüket jóváhagyta az itthoni szakértői bizottság. Olíviának ezután csak pihenni volt szabad, a család pedig összefogott, hogy gondoskodjon róla és nagyobb gyerekéről, Jónásról. Ebben Imre járt élen.

Jónás a nagypapájával, Harmath Imrével (Fotó: Archív)

Titkolták a nagypapa előtt

Első hallásra talán furcsa, de lányával nem mondták el Imrének, hogy baj van. „Az én férjem épp egy próbafolyamat végén volt, és ismerve, mennyire érzékeny, mennyit jelent neki a családja, tudtam, hogy túlzásba viszi majd az aggódást. Sőt képes lemondani a próbát és a bemutatót, hogy segítsen. Csak akkor szóltunk neki, amikor már a műtét időpontja is megvolt.” Éva nem is tévedett. Imre ugyanis a hír hallatán valóban visszaadta színházi munkáit erre az időre. Nemcsak főzött a családra, hanem a színésznővel a nyáron magukhoz költöztették unokájukat, Jónást. Igyekeztek mindentől kímélni a kismamát, és ugyanígy segített Olívia férje és annak családja is. A kis öcsi egészségesen, császármetszéssel jött világra a Honvéd Kórházban. Az, hogy végül minden ilyen csodálatosan alakult, a legszebb ajándék volt, amit csak Éva kaphatott most, a hetvenedik születésnapjára.

„A lányom áldását adta”

A művésznő az interjút lánya beleegyezésével adta a Storynak. „Megkérdeztem Olíviát, mennyit árulhatok el Mózes történetéből, és ő kifejezetten kérte, hogy mindent és őszintén. Az volt a célja, hogy azok a kismamák, akik hasonló ijesztő hírt hallanak az orvosuktól, tudják, hogy van segítség ahhoz, hogy egészséges babát hozzanak világra.”

Kiemelt képek: Fülöp Dániel/fotocentral.hu, Archív 

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!