Címlapsztori

Radványi Dorottya: „Sokan azt mondják, ez a gyász, amin még nem vagyok túl”

Hogy volt? című műsorában hétről hétre színészek, zenészek, művészek életútját, szakmai sikereit, kudarcait járja körül. A Best magazinban nemrég saját magáról mesélt őszintén.

Sztankay Ádámmal együtt vezetik a műsort, nagy az összhang kettőjük között.
Radványi Dorottya: Apám és Ádám édesanyja, Sztankay István első felesége, Kun Magda együtt jártak egyetemre. Én négy évvel vagyok idősebb Ádámnál, így őt születésétől fogva ismerem. Az egész gyerekkorunkat együtt töltöttük, együtt nyaraltunk, együtt szilvesztereztünk, mindent együtt csináltunk.

Nem haragszik, ha elárulom a korát? Már csak azért is, hogy mindenki megcsodálja, milyen istenien néz ki. 63 éves…
R. D.: Köszönöm, sokat is teszek érte. Rengeteget sportolok, odafigyelek arra, mit eszem, de ennek hosszú története van, belekezdjek?

Sztankay Ádámmal. A Hogy volt? mellett az Almárium és az Agytorna műsorvezetője is (Fotó: Archív)

Mindenképpen, nagyon érdekel.
R. D.: Huszonnégy éves voltam, amikor megismertem a férjemet, Esztergályos Károly filmrendezőt. Műsorvezetőként dolgoztam a tévében, a rádió­ban. Ültem a legendás aulában, ő is ott volt, de akkor még nem ismertük egymást személyesen. Eltelt pár hónap, épp a tévé stúdiójában voltam, amikor a vezérlőben megszólalt a telefon. Esztergályos Károly keresett, azt kérdezte, megvárhat-e. Így kezdődött. Aztán összeházasodtunk, megszületett Máté fiunk, és ahogy minden házasságban, nálunk is voltak mélypontok, hullámvölgyek, de valahogy mindig kijöttünk belőlük. Viszont ezek a helyzetek mindig tükröt tartanak az embernek. Az egyik ilyen súlyos krízis után találtam újra női önmagamra. Akkor jöttem rá, hogy változnom kell, meg kell újulnom. Miután anya lettem, elhagytam magam, óriási pulóverekben és bő ruhákban jártam, ezek tipikusan az anyaság szimbólumai. Azt jelképezik, védd magad, mert te a gyermekedért élsz. Így is volt, csak a gyerekkel voltam elfoglalva. Látta ezt egy tornatársam, ő javasolta, legyek olyan, mint a szóda. Legyen valami pezsgés az életemben. Megfogadtam a tanácsát.

A férje 83 éves, ő is remekül néz ki.
R. D.: Rengeteget gyalogol, szobabiciklizik, de jók a génjei is. Csak meg kell nézni a családját, a húgát, Esztergályos Cilit, aki nyolcvanegy éves volt nemrégiben – még mindig tűzről pattant menyecske. És ott van a harmadik testvérük, aki orvos, radiológus, térdspecialista.

Férjével, Esztergályos Károly filmrendezővel (Fotó: Rákosi Péter/fotocentral.hu)

Mielőtt összeházasodtak, előtte neki volt két felesége.
R. D.: Az első felesége Venczel Vera volt, utána Deák Krisztina rendező, aki a válásuk után hozzáment Bálint Andráshoz. Szerencsésen alakult a családi életünk, mert például amikor Máté fiam megszületett, Vera egy csokor mezei virággal jött hozzánk gratulálni, Krisztától pedig egy csomó gyerekholmit örököltem meg. A mai napig az ünnepeket együtt töltjük, ott vannak a gyerekeink, az unokáink.

Nagyon nehéz időszakon van túl. Két évvel ezelőtt szinte egymás után veszítette el a szüleit. Ezt hogy lehet túlélni?
R. D.: Hatvanéves koromig, amíg éltek a szüleim, gyerek voltam. Miután elmentek, egy pillanat alatt lettem felnőtt. Apám 90 évesen ment el, és akkor az anyám kijelentette, nem szeretne tovább élni. Egy éjjel elesett, és attól kezdve fél éven át különböző kórházakban volt, aztán feladta, és meghalt. Nagyon nehezen tudom elengedni őket, még mindig megvan a lakásuk, ahol én is felnőttem. Amióta elmentek a szüleim, minden héten elmegyek oda, meglocsolom azt a két növényt, ami ott van. Egyébként anyám annyira szorongott az élete vége felé, hogy már nem tudott az utcára se kimenni. Ennek hátterében lelki eredetű problémák húzódtak meg. Amióta meghalt, mintha örököltem volna tőle ezt a szorongást, viszem tovább. Sokan azt mondják, ez a gyász, amin még nem vagyok túl.

Unokájával (Fotó: Archív)

A fia és az unokája talán kapaszkodót jelenthetnek.
R. D.: A fiam, Máté és Móric unokám a nagy büszkeségeim. Máténak nagyon jó nyelvérzéke volt, sok nyelven beszél, és nagy operarajongó, ahogyan én is. A fiam mellettem szívta magába a komolyzenét, és ma már túlnőtt rajtam. Nemcsak hallgatja a komolyzenét, hanem kritikákat ír zenei magazinokba, világsztárokkal interjúzik. Nemrégiben például Riccardo­ Mutival, aki itt vezényelt a Müpá­ban. Móric unokám vagány, szőke, kék szemű gyerek. Zenei tehetség, egyéves kora óta dobol. A születésnapjára már a harmadik dobfelszerelést vesszük meg neki, eddig már kettőt szétvert. Egyébként Máté gitározik, és amikor Móriccal együtt a Red Hot Chili Peppers dalait játsszák, az megdobogtatja az anyai, nagymamai szívemet.

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!