Külföldi sztár

Ljubiša Samardžić, azaz Šurda a Forró szélből: legendásan boldogan élt a feleségével

Hol van már Jugoszlávia, és hol vannak az ott készült egykori siker­sorozatok? Negyven év eltelt azóta, hogy a magyar nézők először megismerkedhettek Šurdával, a Forró szél csetlő-botló, de roppant szerethető főhősével.

Az akkori nézők közül sokakban ma is nosztalgia támad, ha meghallják a sorozat egykori főcímzenéjét, a dal annak idején itthon is óriási sláger lett, még magyar változata is született. Nálunk 1984-ben mutatták be az öt évvel korábban forgatott tízrészes szériát, amelynek története egy belgrádi borbély mindennapjai körül forgott. Legendássá vált a főszereplő kockás fejfedője, amit azóta is Šurda-kalapnak neveznek, de a kávémániája és az állandó alacsony vérnyomása mellett a munkához való viszonya is: mint a mesében Mekk mesternek, nemigen fűlött hozzá a foga… Mint egy epizódban megfogalmazta: „Nem ez az, amiről én kicsi koromban ábrándoztam a padláson, hogy milyen lesz az élet. Nem erről álmodozott a kis Šurda.”

Egész életében egy nőt szeretett

A minden balféksége ellenére is nagyon sármos figurát tökéletesen alakította a szerb Ljubiša Samardžić, aki szinte összenőtt a szerepével – bár a magyar néző korábban már az Amerre a vaddisznók járnak című partizánsorozatban is láthatták. A szénbányász családba született színész elmúlt negyven, amikor magára öltötte Šurda kalapját. Addigra már majdnem két évtizede élt házasságban a feleségével, Mirjanával, akit még katonakorában ismert meg, és akivel a haláláig, majdnem 60 évig együtt is maradtak. Két gyereket neveltek fel, de a házaspárt az ezredfordulón feldolgozhatatlan tragédia érte: fiuk, az 1966-ban született, Gagának becézett Dragan alig 34 évesen meghalt leukémiában. Egy kisfiút és egy kislányt hagyott félárván, Stefant és Sarát.

Mirjanával legendásan boldogan éltek

Lánya Budapestre költözött

A színész korábban közös filmvállalatot alapított a fiával, így néhány évig együtt dolgozhattak, a fiatalember produceri feladatokat vállalt magára. Samardžićék lánya, Jovana magyar szálat is vitt a család életébe, ugyanis Budapesten tanult, egy itteni amerikai egyetemen szerzett pszichológusi diplomát, majd itt is ment férjhez. Neki két lánya született, Marta és Ines. A színész nem csak Jovana miatt járt többször Magyarországon: 1985-ben egy barátságos színész-újságíró focimeccsen pályára lépett a Népstadionban, később pedig vendég volt Friderikusz Sándor műsorában.

Fia, Dragan gyerekeinek apjuk helyett apjuk volt

Agydaganat vitte el

Fia halálát soha nem tudta igazán feldolgozni, de több mint másfél évtizeddel túlélte. Neki is meg kellett küzdenie a rákkal: 2016 végén agydaganattal operálták, de a következő születésnapját már nem érte meg: két hónappal azelőtt elhunyt, hogy betöltötte volna a 81. évét. Bár Magyar­országon az arca összeforrt Šurdáéval, Samardžić leghíresebb szerepén túl hazájában roppant sikeres karriert mondhatott a magáénak: több mint 150 produkcióban szerepelt, számos díjat elnyert, és első filmrendezése 1999-ben pedig a fődíjra is esélyes volt a berlini filmfesztiválon.

Sara ma harminc körül van

Igazi szépség az unokája

A színész korán elhunyt fiának lánya, Sara ma harminc körül van, és kifejezetten szemrevaló hölgy, aki sűrűn posztol fotókat a nyilvános Instagram-oldalán gyakori utazásairól. Halálakor így búcsúzott a híres nagypapától: „Milyen szerencsés vagyok, hogy 23 évig ismerhettelek. Imádtam, amikor óvodába vittél, vagy a forgatásra, amikor a karodba vettél, hogy táncoljunk és pörögjünk. Mindig te voltál a példaképem.”

Kiemelt képek és fotók: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!