Külföldi sztár

25 éves a Sztárom a párom: Hugh Grant nem volt oda Julia Roberts csókjáért

A romantikus komédiák egyik legnagyobb gyöngy­szeme óriási kasszasiker lett, hiszen összehozta a 90-es évek két ellen­állhatatlanul vonzó sztárját: az amerikaiak kedvenc film­csillagát és a britek sármos szívtipróját.

A bájos történet Anglia egyik legnevesebb forgatókönyvírójának tehetségét dicséri: Richard Curtis írta a szintén Hugh Granttel készült Négy esküvő és egy temetés című mozit, később pedig az első két Bridget Jones-film, valamint az Igazából szerelem forgatókönyvét is – egytől egyig mind bombasiker lett. A Sztárom a párom ötlete egy álmatlan éjszakán pattant ki a fejéből, amikor azon merengett, vajon mit szólna a haverja, akinél gyakran ott vacsorázott, ha egyszer egy világhírű nővel, mondjuk, Madonnával állítana be hozzá… Érdekes adalék, hogy Curtis­nek kelet-európai gyökerei vannak, ugyanis egy csehszlovák disszidens fia. Írói pályája elején pedig a Mr. Bean­ként elhíresült Rowan Atkinsonnal dolgozott együtt, a csetlő-botló figura is a közös művük.

Audrey Hepburn ihlette

A komikusi véna és a romantikus elemek vegyítése a jelek szerint biztos recept volt a Sztárom a párom sikeréhez, de persze kellett két olyan ragyogó főszereplő, mint Julia Roberts és Hugh Grant. A magányos és kissé suta Notting Hill-i könyvesboltos és a világ leghíresebb filmcsillagának happy enddel végződő, valószerűtlen szerelme teljesen elbűvölte a nézőket. Máig sokan fejből idéznek a filmből, a Kutyák és lovak című magazin éppoly klasszikus lett, mint a színésznő egyik mondata: „Csak egy lány vagyok, aki itt áll egy fiú előtt, és arra kéri, szeresse őt…” Miközben Anna Scott karakterét kitalálta, Curtis szeme előtt nem Hollywood akkori legkörülrajongottabb csillaga lebegett, hanem az elődei, Grace Kelly és Audrey Hepburn. Ám a rendezővel együtt végül meg voltak róla győződve róla, hogy Roberts lesz a tökéletes választás.

Julia mintha magát játszotta volna, a könyvesboltos szerepe remekül állt Grantnek

Megijesztette Julia hírneve

Amikor a színésznő megkapta a szerepajánlatot, első blikkre nem tetszett neki a sztori, de aztán elolvasta a teljes forgatókönyvet, és a történet magába szippantotta. „Amikor Anna először megcsókolja Willt, felkiáltottam: ’A mindenit, ez remek!’” – mesélte. Amúgy állítólag Nicole Kidman is szerette volna megkapni a szerepet. Eleinte a Will Thackert alakító Hugh Grant sem volt igazán lelkes. Julia akkoriban a világ talán leghíresebb sztárja volt, és amikor szemtől szemben találkoztak, Grant rettenetesen lámpalázas lett egy ekkora híresség jelenlétében. A forgatás elején olyan ideges volt, hogy folyton magasabb hangon beszélt, közben arra panaszkodott, hogy Juliának túl mély a hangja.

Sértés vagy vicc?

Más baja is volt: szerinte nem lehetett normális csókjeleneteket felvenni a színésznővel, méghozzá éppen a híres ajkai miatt… Mint mondta: „Juliának hatalmas szája van, még mintha egy kis visszhangot is hallottam volna, amikor megcsókoltam.” Hogy a fanyar angol humoráról is ismert Grant viccnek szánta-e a megjegyzését, nem tudni, mindenesetre a kolléganője annak vette, és nem orrolt meg rá. Sőt később azt mondta, remekül szórakozott a közös forgatáson, és bármikor szívesen újra együtt dolgozna Granttel. Nem biztos, hogy ez fordítva is így van, a színész ugyanis elmesélte, hogy Julia Roberts a felvételek előtt időnként gyümölccsel dobálta őt, hogy kizökkentse a szerepéből, és remekül szórakozott, amikor ez sikerült. Kár, hogy erről nincsenek felvételek… De biztosan sokan kíváncsiak lennének arra is, vajon milyen jelenetek végezték a kukában a vágóasztal után, ugyanis az eredetileg három és fél órás filmből kivágtak 90 percet.

Rhys Ifans mint Spike, a lakótárs

A mellékszereplők is brillíroztak

Remek figura volt Will filmbeli lakótársa, a meglehetősen elhanyagolt külsejű Spike,­ akit Rhys Ifans alakított. Apait-anyait beleadott a szerepbe, beleértve azt is, hogy a hitelesség kedvéért nem mosakodott, sőt a forgatás idejére beköltözött egy sátorba, hogy még ápolatlanabbnak látsszon.

A mozi jó részét valóban a londoni Notting Hillben forgatták, például a híres Portobello Roadon­ – a film eredeti címe is Notting Hill. Will otthonának híres kék ajtaja azé a lakásé volt, ahol a forgatókönyvíró Curtis­ korábban a valóságban is lakott. Az új tulajdonosokat később annyira zavarta, hogy a film rajongói tömegekben zarándokolnak a bejárathoz, hogy átfestették az ajtót feketére.

Kiemelt kép és fotók: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story nyári különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!