Sztáréletmód

Berki Mazsi és Krisztián – Nem mindenki ért egyet a nyilvános szüléssel

Alaposan kiverte a biztosítékot a Berki házaspár élőben közvetített szülése. Utánajártunk, mit gondolnak erről néhányan a sztárvilágban.

A babavárás, még inkább a szülés kapcsán számos olyan kérdés merül fel, ami a nők köré­ben hatalmas vitát vált ki. Ilyen például a császáros vagy a természetes szülés, vagy hogy mi árt és mi tesz jót a magzatnak. Amióta a közösségi média világában élünk, ahol az újdonsült édesanya a szülést követő pillanatban máris posztolhat egy közös képet a gyermekével, sőt a szülést is közvetítheti, ez láthatóan további viszályokat szít.

Hatalmas felzúdulás

Nem kérdés, hogy a legutóbbi lavinát a témában a Berki házaspár indította. Ők úgy döntöttek, hogy 1490 forintér bárki végignézheti élőben, ahogy Mazsi világra hozza a kislányukat, Emmát. Az emberek felháborodása nem maradt el, több ezer komment érkezett a posztjaik alá, és érdekes módon nemcsak azt firtatták, hogy a szülést közvetíteni erkölcsös-e, vagy sem, vagy hogy ez milyen hatással lesz a gyerek későbbi életére, hanem azt is – egy kommentelőt idézve –, hogy „a kismama úgy érkezett a szülőszobára, mintha egy gálaestre lenne hivatalos”. Voltak, akik konkrétan felelősségre vonták Berki Krisztián feleségét, miszerint kimondottan ártalmas azt sugallni ezzel, hogy egy nőnek még a szülőszobán is jól kell kinéznie, hiszen ezzel csak még több elvárás alakul ki velük szemben. Mint mindig, ezúttal is voltak olyanok, akik a védelmükbe vették az édesanyát, azaz, hogy „Egy nő miért ne adhatna magára még akkor is, ha szülni készül? Mazsi gyönyörű volt.”

A házaspár boldogan készült a nagy napra (Fotó: Smagpictures)

„Már a szülőszobán sincs nyugalom?”

„A szülés nem szépségverseny – kezdi dr. Hevesi Kriszta pszichológus arra a kérdésünkre válaszolva, hol bújik meg az igazság. – Vannak az életnek olyan mélységesen intim és meghitt pillanatai, amelyekből nem szabad bizniszt, cirkuszt vagy show-műsort kreálni. Tipikusan ilyen az élet kezdete és végpontja, a születés és a halál. Ezeknél nem a szempillaspirál márkája vagy a fodrászszalon Insta-oldala a fontos. Ezek a pillanatok megismételhetetlenek, az élményről, a megélésről és nem a kifelé játszásról szólnak. Nem lehet előre eltervezetten szépen haldokolni, ahogy szépen szülni sem. A nőkön már így is túl sok a teher: építsen karriert, szüljön is mellette – méghozzá időben, mivel ketyeg a biológiai óra –, de ne akarjon görcsösen párkapcsolatot, persze ne legyen könnyen kapható sem. De legyen kívánatos szexdémon a házasságban, mellette háziasszony és jó anya, aki a szülőszobából már kockás hassal lép ki. És most már a szülőszobában sincs nyugalom… Kérdés továbbá az apás szülés, hiszen nem minden férfi tudja pszichésen feldolgozni a szülésnél a jelenlétet, ez gyakran sajnos a házasélet rovására megy. Így a legfontosabb, hogy ne akarjunk több elvárást és normát előírni a párkapcsolatok számára, hanem mindenki a saját, egyéni vágyai és elképzelése szerint élhesse meg a számára fontos pillanatokat!”

Sztárokat is kérdeztünk

Czippán Anett: „Később nincs ideje magára”

A tévés szerint amikor a kismamák a szülés előtti napokban fodrászhoz, körmöshöz mennek, az a legtöbb esetben nem a külcsínről szól, hanem a praktikumról. „Szülés után egy anyának napokig, akár hetekig nincs ideje magára, érthető, ha előtte elmegy befestetni a lenövést, vagy levetetni a műkörmöt, hogy ezzel ne legyen majd gondja. Én annyit tettem, hogy megmostam a hajam, mert tudtam, hogy arra nem sok energiám lesz majd a kicsi mellett. Érdekes egyébként, hogy édesanyák milyen vehemenciával tudnak a másiknak ugrani kommentekben, ha nem egyezik a véleményük. Ebből én igyekszem kimaradni.”

Jaksity Kata: „Nem sminkben vajúdtam”

A műsorvezetőt egyik szülése alkalmával sem érdekelte, hogy néz ki, azt követően annál inkább. „Nem sminkben vajúdtam – mondja Kata. – De megértem azt is, aki igen. Például a második gyerekem születése után jöttem rá, hogy ha adok magamra, kimozdulok, és nem zárkózom be mackóban a lakásba, akkor sokkal nagyobb békében élhetek önmagammal. Épp emiatt én azt mondom, hogy mindenki tegyen úgy, ahogy neki jólesik: ha egy nő a szülés előtt szeretne feltenni egy kis sminket, hát tegyen! Feltéve persze, ha van rá ideje. Ha megindulnak a fájások, nincs mese, akkor rohanni kell a kórházba, a gyermek biztonsága az első.”

Kiemelt kép: Smagpictures

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!