Peter Srámek tizenegy éve robbant be a magyar köztudatba, de a mai napig gyakran látogat haza. Amikor pedig teheti, gyerekkora ízeit is felidézi. „Nagyon szeretem a sviečkovát (bélszín mártással – a szerk.), amit hagyományosan tejszínnel készítenek, mellé pedig knédlit eszünk. Én vörösáfonya-lekvárral spékelem meg, de ezt nem mindenki szereti. A másik szlovák klasszikus, a strapačka is abszolút kedvencem, ha hazamegyek, anyukám mindig ezzel vár, és isteni, ahogy elkészíti. Az utóbbi években kikísérleteztem, hogyan lehet még ropogósabb rajta a szalonna. Pazar!” – meséli az énekes.

Peter Srámek nem csak enni, főzni is szeret. „Anyukámnak mindig nagyon szívesen segítettem a konyhában, és amióta egyedül élek Magyarországon, még inkább az életem része lett a főzés. És állítólag jól is csinálom. Szeretem megvendégelni a barátaimat, és eddig csak dicsérték a főztömet. Szerintem már elárulták volna, ha nem ízlene nekik – mondja mosolyogva, és hozzáteszi, hogy számára kikapcsolódás az ételek elkészítése. – Este, amikor már nem csörög a telefon, bekapcsolok egy jó hangulatú filmet, és főzőcskézek. Múltkor például húslevest főztem fél napig. Jólesett. Teljesen máshogy pihen meg ilyenkor az ember. Ezért tartok tyúkokat is. Persze belőlük nem lesz leves, ők tőlem mennek nyugdíjba. De jólesik gondoskodni róluk, jönnek utánam. Sőt még kiskacsáim is vannak, őket is imádom.”
Íme, a híres sviečková na smotane, azaz bélszín mártásban receptje!
Hozzávalók
(4 adaghoz)
• 1 kg marhahús
• 200 ml főzőtejszín
• 200 ml habtejszín
• 1 evőkanál mustár
• 4 szem bors
• 3 db babérlevél
• 1 kávéskanál ecet
• 4 db sárgarépa
• 1 szál petrezselyem
• kevés cukor
• só
• vegeta (opcionális)
Elkészítés
A húst a sárgarépával, a petrezselyemmel, a babérlevéllel és a szemes borssal együtt megfőzzük. Amikor a hús már puhára főtt, kivesszük, és félretesszük. A sárgarépát a petrezselyemmel összeturmixoljuk. Felöntjük vízzel, hozzákeverjük a tejszínt, besűrítjük egy kevés liszttel, hozzáadjuk a cukrot, az ecetet és egy kanál mustárt. A húst felszeleteljük, és a szósszal, knédlivel együtt tálaljuk.

Egy kis félreértés
Nem tartja magát édesszájúnak, de a parené buchtyt (gőzgombóc – a szerk.) és a tejbegrízt gyerekkora óta imádja. Rajongói is mindig próbálnak a kedvében járni, de évek óta tévúton járnak. „Anyukám egyszer tévesen azt mondta valahol, hogy a kedvencem a pillecukor. Összekeverte a habcsókkal, ami valóban a kedvencem, így évek óta pillecukrot kapok a rajongóktól. Először nem is értettem. De nagyon kedves tőlük, hogy mindig meglepnek.”
Kiemelt kép és fotók: Olajos Piroska/fotocentral.hu