Sok függ a tálalástól
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Csak egy pici kis változtatás
Mautner Zsófi szerint jót tenne a mentes étkezés megítélésének, ha nem úgy tekintenénk rá, hogy akkor abból az ételből valami hiányozni fog. Sőt, hívhatnánk szuper egészségesnek is ezeket a fogásokat. „A blogomon is többségben vannak a vegetáriánus receptek, amik nagyon sikeresek. Ezek elkészítése pedig nem kíván nagy tapasztalatot se. Ott van például a kelkáposzta főzelék receptem, amiben csak picit kell változtatni a megszokásokon. Vagy desszertek esetében is csodálatosan tudnak működni, mint például a csokimousse receptem.”
Pompás mentes ételek
Mautner Zsófi nemrég Az Év Mentes Séfje versenyen is zsűrizett, amit már hetedik alkalommal szerveztek meg. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy allergénmentesen is lehet finoman és változatosan étkezni. Az elkészített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán volt. „Azért vállaltam el, mert borzasztóan kíváncsi voltam arra, hogy tudom-e úgy értékelni a fogásokat, hogy eszembe se jut az, hogy mentes ételt kóstolok. Kulináris szemléletem jön be a mentes ételek esetében is, például, hogy harmonikusak-e az ízek, jó-e a fűszerezés. És igen! Pompás ételeket készítettek a séfek, és eszembe sem jutott, hogy nincs benne cukor vagy liszt” – mesélte Mautner Zsófi.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Kelkáposzta-főzelék konfitált fokhagymával
Hozzávalók (2 adaghoz)
60 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva
1 l leszűrt zöldség- vagy húsleves
4 dkg hideg vaj, felkockázva
1/2 fej kelkáposzta, vékony csíkokra vágva
olaj
só, bors
a tálaláshoz jó minőségű olívaolaj
A konfitált fokhagymához
2 fej fokhagyma (kb. 20 gerezd)
2 dl olaj
Elkészítés
A burgonyát meghámozzuk, és egyenletes, közepes méretű kockákra vágjuk. Egy lábasban hozzáadjuk az alaplevet. Fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt burgonya felét robot- vagy turmixgépbe tesszük, és annyi levet adunk hozzá, hogy ellepje. Simára pürésítjük, közben hozzáadjuk a hideg vajat is. A püréhez keverjük a megfőtt burgonya másik felét. Egy nagy serpenyőt szárazon felforrósítunk, amikor szinte füstöl, hozzáadjuk az olajat, majd a felcsíkozott kelkáposztát. Néhány percig pirítjuk, amíg a levelek kissé összeesnek és enyhén karamellizálódnak, de még ropogósak. Sózzuk, borsozzuk. A pirított kelkáposzta egy részét beleforgatjuk a burgonyás alapba, a másik részét a tetejére szórjuk. A konfitált fokhagymához az olajat felmelegítjük, beletesszük a gerezdjeire szedett fokhagymát (nem szükséges meghámozni), és 20 percig, alacsony lángon sütjük. Rátesszük a konfitált fokhagymát, végül meglocsoljuk olívaolajjal.