Napi friss

Mautner Zsófi: „A mentes étkezéshez elég csak egy kicsit változtatni”

A mentes étel nem jelenti azt, hogy valami nincs, sokkal inkább azt, hogy több van benne – vallja a gasztroszakember.
Ha csak egy picit változtatunk a megszokott sémákon a konyhában, az már elég ahhoz, hogy elinduljunk azon az úton, ami a mentes étkezéshez vezet, állítja Mautner Zsófi. Szerinte a megszokott ízekről sem kell lemondani.

Sok függ a tálalástól

Bár ő maga nem tartja magát szakértőnek a témában, szakmailag abszolút fontosnak tartja, hogy szélesebb látóköre legyen és mindig tanuljon valami újat. „Én magam nem mentes étrendet folytatok, de nagyon is érdekel. Nemrég Ausztriában jártam egy workshopon, ahol a kihívás az volt, hogy hogyan tudunk egy héten keresztül 35-féle növényt fogyasztani. Legyen szó akár salátákról, akár gabonákról” – mesélte a story.hu-nak Mautner Zsófi.
Bár azt mondja, külön szakma a gluténmentes sütés-főzés, néhány minimális változtatással bárki kipróbálhatja. „Nagyon sok függ attól, hogy milyen gusztusosan tudunk tálalni. Most például csináltunk a rádióban (Sláger FM – a szerk.) Kajdi Csaba Cylával együtt egy nagyon színes, téli salátát, lencse és legalább öt különböző sült gyökérzöldség hozzáadásával – meséli Zsófi. – Már ennyi is elég, hogy a mentes ételekben gondolkodjunk. De ott van még más gluténmentes gabona is egyébként, ami ősi, magyar gabona, és alternatívákként jól működnek és használhatóak, például a köles vagy a cirok.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Slager FM (@slagerfm) által megosztott bejegyzés

Csak egy pici kis változtatás

Mautner Zsófi szerint jót tenne a mentes étkezés megítélésének, ha nem úgy tekintenénk rá, hogy akkor abból az ételből valami hiányozni fog. Sőt, hívhatnánk szuper egészségesnek is ezeket a fogásokat. „A blogomon is többségben vannak a vegetáriánus receptek, amik nagyon sikeresek. Ezek elkészítése pedig nem kíván nagy tapasztalatot se. Ott van például a kelkáposzta főzelék receptem, amiben csak picit kell változtatni a megszokásokon. Vagy desszertek esetében is csodálatosan tudnak működni, mint például a csokimousse receptem.”

Pompás mentes ételek

Mautner Zsófi nemrég Az Év Mentes Séfje versenyen is zsűrizett, amit már hetedik alkalommal szerveztek meg. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet az allergénmentes, egészséges táplálkozás fontosságára, valamint bemutassa, hogy allergénmentesen is lehet finoman és változatosan étkezni. Az elkészített ételek és desszertek mindegyike glutén-, cukor-, tejmentes és vegán volt. „Azért vállaltam el, mert borzasztóan kíváncsi voltam arra, hogy tudom-e úgy értékelni a fogásokat, hogy eszembe se jut az, hogy mentes ételt kóstolok. Kulináris szemléletem jön be a mentes ételek esetében is, például, hogy harmonikusak-e az ízek, jó-e a fűszerezés. És igen! Pompás ételeket készítettek a séfek, és eszembe sem jutott, hogy nincs benne cukor vagy liszt” – mesélte Mautner Zsófi.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mautner Zsófi (@chilivanilia) által megosztott bejegyzés

Kelkáposzta-főzelék konfitált fokhagymával

Hozzávalók (2 adaghoz)

60 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva
1 l leszűrt zöldség- vagy húsleves
4 dkg hideg vaj, felkockázva
1/2 fej kelkáposzta, vékony csíkokra vágva
olaj
só, bors
a tálaláshoz jó minőségű olívaolaj

A konfitált fokhagymához

2 fej fokhagyma (kb. 20 gerezd)
2 dl olaj

Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, és egyenletes, közepes méretű kockákra vágjuk. Egy lábasban hozzáadjuk az alaplevet. Fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára főzzük. A megfőtt burgonya felét robot- vagy turmixgépbe tesszük, és annyi levet adunk hozzá, hogy ellepje. Simára pürésítjük, közben hozzáadjuk a hideg vajat is. A püréhez keverjük a megfőtt burgonya másik felét. Egy nagy serpenyőt szárazon felforrósítunk, amikor szinte füstöl, hozzáadjuk az olajat, majd a felcsíkozott kelkáposztát. Néhány percig pirítjuk, amíg a levelek kissé összeesnek és enyhén karamellizálódnak, de még ropogósak. Sózzuk, borsozzuk. A pirított kelkáposzta egy részét beleforgatjuk a burgonyás alapba, a másik részét a tetejére szórjuk. A konfitált fokhagymához az olajat felmelegítjük, beletesszük a gerezdjeire szedett fokhagymát (nem szükséges meghámozni), és 20 percig, alacsony lángon sütjük. Rátesszük a konfitált fokhagymát, végül meglocsoljuk olívaolajjal.

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story receptek és rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!