Napi friss

Noszály Sándor: „Felszálltam a gépre, és irány a János Kórház”

Tíz évvel ezelőtti kijelentései egészen más értelmet nyertek most, hogy kiderült: bipoláris zavarral küzd.

Megdöbbentő visszatekinteni Noszály Sándor évekkel ezelőtti kijelentéseire, ugyanis már akkor, az Összezárva Friderikusszal című műsorban is érezhető volt: a komoly hullámvölgyekkel nehezen tudott megbirkózni a teniszcsillag. „42 éves koromig a legvidámabb ember voltam a földön. Megszakadt a szívem. 12 napig nem aludtam. Aztán felszálltam a gépre, és irány a János Kórház” – mesélte a közel 10 éve rögzített műsorban arról, hogyan élte meg a válását Novák Henivel.

De nem ez volt az első eset, hogy mély depresszióba zuhant. Édesapját tragikus hirtelenséggel veszítette el, ami nagyon nagy törés volt az életében. „Ő volt a példaképem mindenben. Szegeden játszottam egy magyar bajnoki meccset, és akkor tudtam meg, hogy meghalt. Amikor hazaértem, a mamám, a nővérem és a nagymamám ott álltak az ő holtteste mellett… A temetés volt a legnehezebb, meg is csókoltam a homlokát, nem lehetett volna, de kit érdekel… Óriási törés volt az életemben… A legszörnyűbb az, hogy nem látta az unokáit” – mondta akkor az egykori Nagy Ő a könnyeivel küzdve.

Azt pedig már akkor elismerte, hogy az érzelmeit igen nagy magasságokban és mélységekben éli meg, ám állítása szerint sosem drogozott, hiába járta ez a hír róla. Egy 2014-es buliban például ellökték – volt olyan verzió is, hogy gyakorlatilag félholtra verték –, és olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy eszméletlen állapotban vitték kórházba. „Azt hitték, hogy már nem élek. Most már hiszek abban, hogy bármilyen sérülés történik az életben, az egy figyelmeztetés. Lehet, hogy túlpörögtem. Túlságosan beleélem magamat a jó dolgokba” – mondta a nagy visszhangot kiváltott esete után Noszály Sándor.

Ám a konkrét betegségéről sem akkor, sem utána nem beszélt. Egészen mostanáig. Egyik Instagram-oldalán közzétett videójában elárulta, bipoláris zavarral diagnosztizálták. Nővére, Noszály Andrea is megerősítette ezt közleményében, amit a minap a story.hu is közölt. „Sajnos Sanyi életét már hosszú évek óta megkeseríti ez a nagyon összetett és sok tévhittel övezett betegség, amelynek öcsém egy kifejezetten kritikus időszakát élte át az utóbbi napokban” – írta Noszály Sándor testvére, aki bízik abban, hogy mihamarabb stabilizálódik öccse állapota, és maga beszélhet a betegségéről, ezzel is erőt adva sorstársainak.

Így kezelhető a betegség

„A bipoláris zavar genetikai eredetű, többnyire öröklődés a betegség oka. Bár vannak olyan vélemények, amik szerint szerezhető, de ez nem bizonyított. Más mentális zavaroktól az különbözteti meg, hogy nagyon jól elkülöníthető szakaszokból áll – magyarázta a story.hu-nak Csehák Hajnalka pszichológus.

Nem véletlenül hívja a köznyelv mániás depressziónak: a tünetek általában váltakoznak annak megfelelően, hogy mániás vagy mély depresszió fázisában van-e a beteg. Először általában a depressziós fázis jelentkezik, a mániás fázis pedig akár évekkel később jelenhet meg, a betegek egy részénél pedig akár évente négy váltás is előfordulhat a fázisok között.

A szakember kiemelte, az állapot kezelés hiányában bizonyosan romlik, ám gyógyszerekkel olyannyira karbantartható, hogy alig érzékeli a beteg a tüneteket. Ám ehhez szükséges a folyamatos orvosi kontroll. „Nagyon erőteljesen tudnak rontani a beteg állapotán a stresszhelyzetek, traumák, amik kibillenthetik, különösen a kudarcok. Bár nem létezik stresszmentes élet, az érzelmi támogatás, a nyugodt, támogató közeg kulcsfontosságú” – húzta alá a szakember.

Kiemelt kép: Trenka Attila/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!