Napi friss

Sáfár Anikó és Nyertes Zsuzsa: „Célunk, hogy százévesen is nők maradjunk!”

Az ország legszebb színésznői között tartották számon őket, és a mai napig kirobbanó formában vannak.

Nyertes Zsuzsa a hatvanas, Sáfár Anikó a hetvenes éveit tapossa, de nem keseregnek az idő múlásán, inkább megpróbálják ­kihozni önmagukból a legjobbat. A plasztikai beavatkozásokat mereven elutasítják, a természetes szépség és öregedés hívei.

Méltósággal akarnak öregedni

Lassan négy évtizede barátnők. A múltjukba rengeteg minden belefért: boldogság, szomorúság, siker, kudarc… Látták egymást fiatal nőként, anyaként, szerelmes asszonyként, majd egy szempillantás alatt nagymamaszerepbe kerültek. A humoruk, a jókedvük nem tűnt el az évek során, csupán a ráncaik szaporodtak meg. Barátnőkként ezek ellen is együtt küzdenek. „Én vigyázok Ancsa szépségére, ő pedig az én egészségemre. Engem mindig érdekelt a szépségápolás, korábban több szalont is üzemeltettem, ismerem azokat a fortélyokat, amelyekkel kitolhatjuk a korunkat és fiatalosak maradhatunk – kezdi Zsuzsa, amikor egy csajos programjukon meglátogatjuk a barátnőket. – Elfogadjuk a korunkat. Igen, vannak ráncaink, de azokban ott van az egész életünk, és eszünk ágában sincs felvarratni őket. Próbálunk méltósággal öregedni, viszont minden bevethető természetes módszert kipróbálunk, hogy amennyire lehet, fiatalosak maradjunk. Külsőleg is. Ha ugyanis együtt vagyunk, a zárt ajtók mögött úgy viselkedünk, mint két huszonéves csajszi. Nevetgélünk, sztorizgatunk, szépítkezünk…”

Mindketten elutasítják a plasztikai beavatkozásokat (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Gyógyteákat iszogatnak

Sáfár Anikó háza útba esik Zsuzsa anyukájához menet, így Zsuzsa gyakran tesz villámlátogatást a barátnőjénél. Ilyenkor büszkén mutatják a másiknak az unokákról készült legújabb fényképeket és videókat, majd mindenki megy a dolgára. Anikó három lányunoka boldog nagymamája, míg Zsuzsa tavaly nyáron vált nagyivá. „Csak annyit mondtam neki, ne telepedjen rá a lányára és az unokájára, mert ez a titka a jó anya-lánya-unoka kapcsolatnak – bölcselkedik Anikó, aki azért felel, hogy minél tovább élvezhessék a gyerekek adta boldogságot. – Otthon vagyok a természetgyógyászatban. Évszakoknak megfelelően összeállítok egy-egy kúrát, hogy ne legyünk betegek. Ismerem a gyógyteákat, gyógynövényeket, napi szinten használom őket. A zsurlófűteát például minden nőnek felírnám. Nemcsak a női szervezetnek tesz jót, hanem az arcbőrnek is. Én gyakran mosok arcot is vele.” Anikó annak idején gyakran szépült barátnője szépségszalonjai­ban. Előfordult, hogy a kezelés idejére Zsuzsára bízta az unokáját, aki addig játszóházba vitte a gyerkőcöt. „Attól mert a természetes öregedés hívei vagyunk, még szeretnénk jól kinézni. Amit tudunk, megteszünk ezért. Zsuzsi korábban gyakran krémezte az arcom, kifestett, tanítgatott. Nem engedjük el magunkat. Célunk, hogy százévesen is nők maradjunk!” – nevet Anikó.

Zsuzsát tavaly ajándékozta meg lánya egy unokával (Fotó: Borzi Vivien)

Jókedvvel a bajok ellen

Amióta nagymamák, kevesebb idő jut a „csajoskodásra”, arra azonban nagyon figyelnek, hogy a barátságuk ne sérüljön. Minden titkukat megosztják egymással, és valóban jóban-rosszban egymás mellett állnak, legyen az szakmai siker, gyerekszületés vagy haláleset. „Anikóban az a legfantasztikusabb, hogy úgy tud örülni más boldogságának, mintha vele történne. Ez alap egy barátságnál – mondja Zsuzsa. – Imádom a gerlekacaját. Volt olyan, hogy eljött a színházba megnézni, de nekem nem szólt róla. Az első poénomnál kihallottam a nevetését a nézőtérről. Száz emberből is megismerem.” Anikó bőszen bólogat. Amikor két évvel ezelőtt elvesztette szeretett férjét, Berecz Jánost, barátnőjére akkor is számíthatott. Ugyan még nincs túl a gyászon, de a közös beszélgetések, programok sokat segítettek neki a továbblépésben. „A mi legnagyobb erősségünk, hogy kikacagjuk a szomorúságot is” – jegyzik meg szinte egyszerre.

Hogy is volt?

A színésznők másképp emlékeznek az első találkozásukra. Sáfár Anikó szerint először egy színházi darab próbáin találkoztak, míg Zsuzsa emlékeiben egy rendezvény sejlik fel, ahova a kor ünnepelt színésznője férje oldalán, szőke helyett barna hajjal érkezett. Később a közös munka hozta őket össze, és a vidéki fellépesekre való utazáskor mindig egymás mellett ültek a stábbuszban, és csak beszélgettek és beszélgettek.

Kiemelt képek: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!