Napi friss

Kamillát előbb koronázzák meg, mint Károly királyt

A királyné fejére egy 1911-ben készített koronát tesz majd az érsek, melyet ezekben a hetekben átalakítanak.

Május 6-án koronázzák meg III. Károly királyt és feleségét, Kamilla királynét. Az uralkodót előbb szentelt olajjal felkenik, ez a kapocs jelzi Istentől kapott hatalmát és felelősségét, s azt, hogy csak és kizárólag Istennek tartozik elszámolással. Ezt követően hűségesküt tesz, hogy országait és népeit annak szokásai, hagyományai és törvényei szerint kormányozza, majd az anglikán egyház legfőbb méltósága, a canterburyi érsek megkoronázza Szent Eduard koronájával. Ezt a két és fél kilós koronát csak a koronázáskor használják, mi több, Károly a westminsteri apátságot már a birodalmi koronával a fején fogja elhagyni. A birodalmi koronát az uralkodók a koronázás után és évenként egyszer, a parlement megnyitásán viselik.

De Károly koronázása előtt Kamillát fogja az érsek megkoronázni. Ez az ezeréves koronázásai szertartás előírása, mely ceremónia tíz évszázad alatt mindössze annyit változott, hogy nem latinul, hanem angol nyelven tartják. Háromszáz év óta Kamilla lesz az első királyné, akinek a fenntarthatóság és költségcsökkentés okán nem készítenek a koronázásra külön koronát. Őt Károly dédanyja, Mária királyné, az 1910 és 1936 között uralkodó V. György király feleségének koronázására készült fejékkel fogják megkoronázni. A koronát már el is szállította a királyi ékszerész a londoni Towerből, onnan, ahol a koronaékszereket őrzik. Azért ő, mert a koronaékszerekhez kizárólag három ember, a királyi ékszerész, a canterburyi érsek és az uralkodó érhet hozzá.

Mária királyné koronáját 2200 gyémánt díszíti. Alul hermelincsík fut körbe, felette a köralakú korona, melyen nyolc ív tart egy gyémántokkal kirakott gömböt, rajta kereszttel. Kamilla a nyolc ívből négyet levetet, és a koronába helyezteti II. Erzsébet ékszereiből kölcsönvett drágaköveket is. Hogy milyen lesz a saját koronája, az május 6-án kiderül.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!