Napi friss

75 éves lett Sunyovszky Sylvia – Orvosi műhiba törte ketté színészi karrierét, ma már családjának él

A Kossuth-díjas színésznőnek két évbe tellett, mire újra talpra állt. Ma már azt mondja, nincs benne keserűség.

Sunyovszky Sylvia húsz éven át volt a fővárosi Madách Színház vezető művésze és a filmeknek köszönhetően országosan ismert sztár. Olyan legendákkal állt egy színpadon, mint Tolnay Klári, Mensáros László, Pécsi Sándor, Psota Irén, Schütz Ila, Kiss Manyi, Sztankay István, Haumann Péter, Márkus László, Bessenyei Ferenc, Bálint András, Sulyok Mária, Zenthe Ferenc, Bitskey Tibor… Akkor szeretett bele a fél ország, amikor a Várkonyi Zoltán rendezte Fekete gyémántokban eljátszotta Evila szerepét. „A sztárságnak van egyfajta pejoratív értelmezése, amit mindig is próbáltam kerülni. Inkább úgy mondanám, hogy a kedveltebb színésznők közé tartoztam, akinek sikerült megnyerni a közönség szívét. Szeretek szeretni, és szeretem, ha engem szeretnek. De mindig visszafogott voltam, és távol állt tőlem a kitárulkozás” – nyilatkozta a Storynak 2020-ban, miután megkapta a Kossuth-díjat.

A kilencvenes években egy orvosi műhiba miatt már sosem térhetett vissza a színpadra, ám erről nem szívesen beszélt. „Életem egyik legnehezebb szakaszát éltem meg, amit legalább lelkileg kellett helyre tennem magamban – mondta. – Máig hordozom a fájdalmát, de igyekszem egyensúlyban maradni. Két éven keresztül tartott, hogy megtaláljam a békémet. Emlékszem, 42 kilósan ültem otthon, és hallgattam a rádióban a Vakok Országos Szövetségének elnöknőjét, aki finoman arról panaszkodott, hogy nincs színész, aki felolvasna a látássérülteknek. Felhívtam telefonon, és találkozót kértem. Ezután négy éven át jártam a Vakok Intézetébe Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Heltai Jenő, Radnóti Miklós, Reményik Sándor és még sok-sok magyar költő versét felolvasni. Ez hozott vissza az életbe. A színpadon már nem tudtam adni, a Teremtő által juttatott tehetség jóvoltából más úton még igen…”

Balázsovits Lajos oldalán (Fotó: Archív)

A közönség sokáig nem láthatta a művésznőt. Hiába vártak sokan a visszatérésére, mindössze A Föld szeretője című filmben vállalt szerepet 2010-ben. „Nincs bennem keserűség, a múltam felidézése mindig jó érzéssel tölt el. Manapság országszerte mondok verseket, gyakran a televízió kér fel rá, igyekszem eleget tenni mindennek, amíg bírja a szervezetem. Sokat mesélek a lányomnak, Beusnak, illetve a két unokámnak, a 16 éves Csengének és a 14 éves Villőnek.” A színésznőnek nagyon szoros a viszonya a lányával, akárcsak unokáival. „Gyakran járunk együtt könyvesboltba, de azt rájuk bízom, mit vesznek le a polcról. Folyton faggatnak, hogy milyen volt régen. Emiatt is írtam meg néhány éve a Csak semmi titok című önéletrajzi könyvemet is, amelyben egykori pályatársaimnak állítok emléket, akik igényes, maradandó és páratlan alakításokkal tették felejthetetlenné színpadi és filmes szerepeiket.”

A színésznő ma már egyedül él, második férjétől már korábban elvált, de nem unatkozik. „A közéleti tevékenységemnek, az emlékeimnek, a családomnak és a barátaimnak élek. Nagyon szeretek varrni, általában hozzám hozzák a lányok, ha valamit ki kell javítani. Magamra főzök, és én takarítok, sosem volt bejárónőm” – árult el részleteket a mindennapjairól.

Kiemelt képek: Story-Best és Nők Lapja Archívum

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!