A reneszánsz, majd a barokk ideálja a gömbölyű, telt női alak volt, de a kor nagyasszonyai, például Mária Terézia is óvták az alakjukat. 1750-től azonban változott a divat, és ezt követően a királyi asszonyok mindent megtettek azért, hogy karcsúak maradjanak. Marie Antoinette, Mária Terézia lánya a későbbi XVI. Lajos francia királyhoz ment feleségül. Már az esküvő előtt híres volt szépségéről, és a versailles-i udvarban is mindent megtett azért, hogy az alakja megmaradjon. Titka főleg az almaecetben rejlett: az étkezés előtt 20 perccel megivott egy pohár tejet, amelybe egy evőkanál almaecetet és egy kiskanálnyi mézet kevertek. Ez az egyveleg csökkenti az étvágyat, az almaecet pedig zsírégető hatással is bír – ám ezt Marie Antoinette korában még nem tudták. Ellátja a szervezetet a szükséges ásványi anyagokkal, és hosszú távon súlyvesztést eredményez.
Sisinek hisztérikus mániájává vált a fogyókúra, szinte hihetetlen, hányféle tortúrának vetette alá magát. Rajongott a krémszerű és folyékony élelmiszerekért, a tejet imádta. A schönbrunni kastélyban saját tehenészete volt, a legtöbb állatot külföldi utazásaira is magával vitte, és napokig csak tejet ivott. Halat, fácánt, bárányt fogyasztott a legszívesebben, igaz, köret nélkül – zöldséget és gyümölcsöt alig evett. Ha sokat evett, utána képes volt akár hetekig böjtölni. Olyankor csak narancsot fogyasztott és tejet ivott. Máskor csupán citrom, szőlő, spenót, húslé szerepelt az étrendjén, vagy mindössze tojásfehérjét evett nyers hús kipréselt levével. Élete utolsó éveiben a kefirre esküdött, elfordult, hogy napokig ezen élt.
Kiemelt kép: Getty Images