De jó is lenne akár egyetlen percre is visszarepülni az időben, és részt venni azokon a baráti összejöveteleken, ahol egykori legendás művészeink eresztették ki a fáradt gőzt. Időgépünk sajnos nekünk sincs, így csupán az elbeszélések alapján lehetünk részesei ezeknek az eseményeknek. A XX. század egyik legnépszerűbb hazai színészének, Benkő Gyulának a háza gyakorta adott otthont a művészvilág elitjének egy-egy jó hangulatú estére. Fia, a szintén színész Péter így nosztalgiázik: „Tolnay Klári, Bárdy György, Deák Sanyi bácsi, Páger Antal, azaz Tényi bácsi sokszor megfordult nálunk, hogy csak néhány nevet említsek. Rémlik, hogy Tolnay Klári imádta az édességet, főleg a linzert. Apám pedig egész életében annak a sült tésztának az ízvilágát kereste, amit gyerekkorában a nagymamám készített neki. Csak arra emlékszem, hogy túrós volt, és vaslapon kandírozták rá a cukrot.” Ha Péter nem is, Báthoryné Ditti tökéletesen emlékszik arra, mi volt ez az étel. „Stíriai metélt, de gyakran kért fokhagymás vízben főtt disznónyelvet is zsemlemártással” – mondja Ditti. Benkő Gyula nagy vadász volt, Ditti pedig közel negyven évig volt a süttői vadászház szakácsnője, főztjét nemcsak a művészvilág, hanem a vadászó politikai elit is imádta. További részletek a Best magazin Sztárok és gasztronómia különszámában.
Best Sztárok és gasztronómia – Keresse az újságárusoknál!
A különszámban az exkluzív sztártörténetek mellett fantasztikus recepteket is talál.
Kiemelt kép: Fortepan/Kotnyek Antal