Külföldi sztár

Sarolta hercegnő, a formabontó szupersztár: mindenki a kis Erzsébetet látja benne

A születése óta a királyi család sztárja. Sugárzik róla, hogy domináns személyiség, aki egy pillanat alatt rendet tesz a környezetében.

Tulajdonképpen még magát a királyt is háttérbe szorítja olykor. Vagy emlékszik valaki arra, hogy III. Károly a koronázásán milyen színű ruhát viselt? Na ugye! De biztosan a szemünk előtt van Sarolta hercegnő bájos fejdísze, illetve édesanyjáéhoz hasonló fehér ruhája. Valójában amióta világra jött, a reflektorfényben él, és remekül fel is találja magát benne.

Átírták miatta a törvényt

Már a születése előtt címlapsztár volt. No nem azért, mert Katalin hercegnét a reggeli kóros rosszullétei, illetve a kiszáradás veszélye miatt kórházba szállították, hanem mert a kislány miatt egy ezeréves törvényen módosítottak. Addig ugyanis nő csak akkor ülhetett a brit trónra, ha nem lett fiútestvére. Ha egy hercegnőnek tehát öccse született, akkor az előbbre került az uralkodásra várók sorában. Sarolta világra jötte előtt azonban egy olyan törvényt fogadtak el, mégpedig a királyi család kérésére, hogy a 2015 után születettek nemre való tekintet nélkül, születési sorrendben kerüljenek fel a trónöröklési listára. Sarolta Erzsébet Diána hercegnő ehhez a körhöz 2015. május 2-án csatlakozott, délelőtt 9.34-kor. Este 19.11-kor pedig már a világ is láthatta, amint édesanyja karjában elhagyja a kórházat. Ugyanezen a napon beírta magát az online történelembe is: több mint több mint 1,1 milliószor használták a #RoyalBaby hashtaget a Twitteren.

Sarolta és dédije tényleg nagyon hasonlítanak (Fotók: Profimedia)

Marvin, az első királyi hörcsög

Sarolta először a Kensington-palotában lakott, majd a családjával átköltözött a windsori kastély mellé – a magániskola is ott van, ahová a testvéreivel együtt jár. Már igen korán kiderült, hogy odahaza ő a főnök, ezt még Katalin mesélte róla. „Hiába ő a kisebb, sokszor inkább ő ’vigyáz’ a bátyjára.” Később, a platinajubileumi ünnepségeken is kiderült, előszeretettel irányít: leállította öccsét, ha már úgy ítélte meg, nem kell integetnie, de rászólt Györgyre is, hogy álljon már egyenesebben. Először kétévesen hallottuk a hangját, egy kanadai látogatáson, azt mondta a kamerába: lufi. Akkoriban állítólag nem lehetett neki elégszer felolvasni Eric Carle­ A telhetetlen hernyó című mesekönyvét. Azóta azt is tudhatjuk már róla, hogy 17 hónapos kora óta lovagol, hogy a gyöngy­fűzésnek és a festésnek hódol, hogy balettórákat vesz – az iskolai rendezvényeken is rendszeresen táncol osztálytársaival –, no és persze teniszezik. Tavaly már Wimbledonban, a királyi páholyban nézte végig a döntőket. Belebetegedett, amikor a család imádott spánielje, Lupo elhunyt, a kis hercegnő akkor úgy döntött, eb helyett inkább hörcsöge lesz, akit Marvin névre keresztelt. Szívesen kertészkedik, ezt a szenvedélyét valószínűleg nagyapjától, a királytól örökölte. Vilmos egy rendezvényen viccelődött is vele, hogy lányával neki három gondja van, egyrészt, hogy a kertészkedés maradványait képtelenség lemosni az ujjairól, másrészt, hogy mindig talál egy új pink árnyalatot, amilyen színű játéka még nincs, és nem utolsósorban az, hogy nehéz neki frizurát készíteni. „Sose próbálj meg neki lófarkat csinálni, az egy rémálom” – mondta Vilmos herceg viccelődve egy vele készült interjúban.

Nagypapája koronázásán a szüleivel (Fotó: Getty Images)

Az alattvalók kis kedvence

Sarolta igencsak öntudatos kislány. Katalin azt mesélte róla: „Ha megkérdezed tőle, hány éves, azt mondja, hogy 16, és azt csinálok, amit akarok.” Lehet, sokaknak úgyis tűnik, hogy Sarolta tényleg már több mint 9, hiszen számos történelmi eseménynek volt a szemtanúja. Részt vett Eugénia hercegnő esküvőjén, ahol koszorúslány volt, dédanyja platinaünnepségén napokig a nyilvánosság előtt szerepelt, és nemcsak Fülöp herceget temette el családja körében, hanem Erzsébet királynő temetésén is tökéletesen viselkedett, csakúgy, mint a nagyapja koronázásán. Videóüzenetben buzdította a női fociválogatottat, így már kiderült: tud és szeret beszélgetni az emberekkel, olykor meg is öleli őket. Saroltának arról viszont fogalma sincs, hogy ő a brit gazdaság egyik motorja, mert bármit hord, azt percek alatt elkapkodják a lányos anyukák világszerte. Milliónyi magazin foglalkozik vele, a mesterséges intelligencia már rég megrajzolta azt is, hogyan fog kinézni tíz év múlva. Mégis ismertség ide vagy oda, egy biztos: erről a kislányról sugárzik a boldogság. Katalinék remekül végzik a dolgokat, hiszen láthatóan úgy készítik fel a gyermekeiket a hagyomány alapú királyi életre, hogy közben a privát szférájuk sem sérül.

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kapható a Story nyári különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!