Külföldi sztár

90 éves lett Ralph atya! Richard Chamberlainnek nagyon jól állt a reverenda

Idén épp húsvétkor ünnepli születésnapját a Tövismadarak karizmatikus sztárja. A filmezéstől visszavonult, évtizedes párkapcsolata véget ért, de azt mondja, boldog és elégedett, ha visszatekint az életére.

Nemrég már 90 gyertya égett a tortáján, hiszen 1934. március 31-én született. A fiatalon feltűnően jóképű színész annak idején a lányok első számú kedvenceként került be a köztudatba, miután évekig játszott a Dr. Kildare-ben – ez volt az egyik első orvosos tévésorozat. Sugárzó mosolyával és ellenállhatatlan kisugárzásával egy csapásra belopta magát a nézők szívébe, pláne, hogy még énekelni is tudott. Nemcsak a széria betétdalát adta elő, de a 60-as évek elején több slágere is volt. Később több színházi musicalben is szerepelt a My Fair Ladytől a Muzsika hangjáig.

Erre a szerepére emlékszik vissza a legszívesebben

1980-ban nagy sikert aratott a Sógun minisorozat főszereplőjeként – a történetet épp most mutatták be új köntösben egy vadonatúj sorozatban. Richard Chamberlain a minap elmondta, hogy ő is nagyon izgatottan várta a mostani feldolgozást, és biztos, hogy megnézi. De a leghíresebb szerepe végül Ralph atya lett a nyolcvanas évek romantikus sikerszériájában, a Tövismadarakban, amelynek epizódjai Magyarországra csak pár év késéssel, 1990-ben jutottak el. Ő maga is erre a szerepére emlékszik vissza a legszívesebben. Pedig nem ő volt az első választás a papi karakter megformálására, a producerek először a Supermanként ismertté vált Christopher Reeve-re gondoltak, de szóba került Robert Redford és Ryan O’Neal is. Ralph atya filmbeli szerelmének, Meggie-nek a szerepére pedig olyan színésznők pályáztak, mint Michelle Pfeiffer, Olivia Newton-John vagy épp Kim Basinger.

A Tövismadarak papjának szerepére Robert Redford is pályázott

Szívtipró jól őrzött titokkal

A világnak akkoriban még sejtelme sem volt arról, hogy a főhőst alakító szívtipróért hiába is epekednek nők milliói, ugyanis a való életben a férfiakhoz vonzódik. A Tövismadarak idején Chamberlain már együtt volt élete nagy szerelmével, a nála két évtizeddel fiatalabb Martin Rabbett-tel, aki maga is igazán csinos férfi. Szakmailag is jól megértették egymást, hiszen a párja szintén a szórakoztatóiparban dolgozott – színész, zenész és producer volt. Játszottak egy közös filmben is: Az elveszett aranyváros fosztogatóiban Rabbett a főszereplő Chamberlain öccsét alakította. Szerelmük több mint harminc éven át kitartott, együtt éltek Hawaiin, sőt titokban egy privát ceremónián még hűséget is fogadtak egymásnak. Aztán 2010-ben végül mégis szakítottak, a színész pedig visszaköltözött Los Angelesbe – ekkor már 76 esztendős volt. Bár a szerelem elmúlt, a barátság máig megmaradt, a két férfi azóta is nagyon jóban van, és gyakran meg is látogatják egymást.

Dr. Kildare-ként szerették meg a nézők

Kapóra jöttek a női barátok

Chamberlain nyilvánosan csak 2003-ban, az önéletrajzi köny­véb­en vállalta fel homoszexualitását, nem titkolva, hogy szívtiprónak tekintett vezető színészként mekkora teher volt ez számára Hollywoodban. Ma is úgy gondolja, egy korábbi coming out tönkretette volna a karrierjét. „Amikor az újságírók a magánéletemről faggattak, nem volt könnyű dolgom – mesélte nemrég. – Szerencsére sok női barátom volt, akik szívesen eljöttek velem ilyen-olyan eseményekre, így próbáltam kihúzni a dolog méregfogát.” Chamberlain néhány éve végleg visszavonult a forgatástól, utoljára a Twin Peaks 2017-es folytatásában lehetett látni Bill Kennedy szerepében. De egyáltalán nem unatkozik. Amikor a napokban megkérdezték, hogyan telnek nyugdíjas évei, így válaszolt: „Remek barátaim vannak, és csodálatos utazásokban van részem. Rengeteg időt töltök Hawaiin, és mindenestül nagyon boldog embernek érzem magam.”

Mi lett Meggie-vel?

A ma 66 éves Rachel Ward játszotta a Tövismadarakban Meghan, azaz Meggie Clearyt, akihez Ralph atyát tiltott szerelem fűzte. A színésznő a sorozat forgatása alatt szeretett bele a férjét alakító kollégájába, Bryan Brownba, akivel immár 40 éve házasok, és három gyerekük született. Ma már ritkán szerepel, olykor tévés produkciókban tűnik fel.

Kiemelt kép és fotók: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!