Külföldi sztár

Mozifilmnek indult, tizenöt évig futó széria lett belőle – Kulisszatitkok a Vészhelyzet forgatásáról

A 90-es évek közepén nem akadt olyan tévénéző, aki ne izgult volna a képzeletbeli sürgősségi osztály orvosainak kalandjain.

A férfi, majd a női főszerepeket játszó színészek bemutatása után sorozatunk utolsó részében a kulisszatitkokról rántjuk le a leplet.

Röhög az egész osztály

Az egykori szereplők máig szívesen találkoznak, és örömmel idézik fel a közös munkát. Greene doki, azaz Anthony­ Edwards elmesélte, mennyire tudtak együtt nevetni. „Ha visszagondolok a forgatásra, elsőként mindig az ugrik be, ahogy ott állunk a 11-es stúdió­ban, és dőlünk a röhögéstől. Mindenki szeretett mindenkit. A kollégáim képesek voltak elrepülni New Yorkba, hogy ott legyenek a Saturday Night Live show-beli fellépésemen. A gesztusuk nagyon jólesett.”

Miatta dobtak kosárra

A sorozat legnagyobb sztárja a kezdetben teljesen ismeretlen George­ Clooney lett, és neki köszönhető a kórház szomszédjában helyet kapó, sok jelenetben feltűnő kosárlabdapalánk is. A színész ugyanis két felvétel közt mindig kosarazással ütötte el az időt, és bár a forgatókönyvben eredetileg nem szerepelt, beleszőtték Clooney kedvenc sportját is a történetbe.

Clooney szenvedélye fertőző volt (Fotó: Archív)

Igaz történetnek indult

Michael Crichton 1974‑es műve ihlette a szériát. A saját élményeit írta meg, miután orvostanhallgatóként egy sürgősségi osztályon gyakornokoskodott. Eredetileg Steven Spiel­berg rendezésében film készült volna a könyvből, de a terveket elkaszálták, és csak évekkel később öltött végleges formát, akkor már sorozatként. A rendező addigra az író egy másik könyvét vitte világsikerre – a Jurassic Parkot.

Számokban is erős

Épp 15 esztendeje, 2009 tavaszán ért véget a tizenöt évadot megért Vészhelyzet, amely rengeteg díjat besöpört: 116 trófeát hozott el! Egyben a valaha legtöbb Emmy-díjra jelölt sorozat lett a tévézés történetében: különböző kategóriákban összesen 124 jelölést kapott, és ebből 23-szor el is hozta a díjat. A vetítési jogoknak hála, már több mint 3 milliárd dollár bevételt produkált.

A 6. évad főszereplői (Fotó: Getty Images)

Az élet írta a részeket

A sok drámai epizódot és életmentést, a bonyolult műtéteket gyakran valódi történetek ihlették. A sorozat forgatókönyvírói rendszeresen látogatták a kórházakat Los Angeles-­szerte, hogy ötleteket gyűjtsenek a forgatókönyvekben helyet kapó esetekhez. A kisgyerek sztorija például, akinek a torkán akadt egy vállfa, tényleg megtörtént. A jelenetek jó részét egy kaliforniai stúdióban vették fel, csak a külső helyszíneken zajló részeket forgatták Chicagóban, ahol a történet játszódott.

Lucy nem lehetett Carter szerelme, Noah Wyle nem engedte (Fotó: Getty Images)

Megfúrt egy szerelmet

Noah Wyle karaktere, Carter doki több kollégával intim viszonyba keveredett az évadok során, ám egy romantikus szálat ő maga nem vállalt. A forgatókönyvírók össze akarták boronálni a fiatal orvostanhallgatóval, Lucy Knighttal, de a színész tiltakozott, mondván: a végtelenül becsületes karaktere sosem kezdene ki egy rangban alatta álló beosztottjával, ez nem férne össze sem a kórházi etikettel, sem az elveivel.

Rosemary Clooney egy alzheimeres asszonyt alakított (Fotó: Profimedia)

Mielőtt híresek lettek…

Akkor még ismeretlen, leendő sztárok egész sora tűnt fel a Vészhelyzet epizódszerepeiben. Az ifjú Ewan McGregor egy tolvajt játszott, Lucy Liu egy AIDS-beteg anyját, Kirsten Dunst hajléktalan tiniprostituáltat, Dakota Fanning leukémiás gyereket, Zac Efront pedig meglőtt tiniként láthattuk. Felbukkant amúgy énekesnőként Clooney világhíres nagynénje, Rosemary Clooney is egy alzheimeres páciens szerepében.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!