Külföldi sztár

Kulisszatitkok a Dallas forgatásáról – Készíteni épp annyi izgalommal járt, mint nézni

Utánajártunk, mi zajlott a színfalak mögött a kultikus sorozat évtizedekkel ezelőtti forgatásán.

Ömlött az alkohol munka közben

A Jockey-t alakító Larry Hagman egy visszaemlékezésében elárulta, hogy egy forgatási napon öt üveg pezsgőt is megivott. „Reggeltől estig dolgoztunk, napi tizenkét órát, az hosszú idő. Sokat kortyolgattam közben, de soha nem voltam részeg – állította a színész. Az öccsét, Bobbyt játszó Patrick Duffy maga is rengeteget ivott a filmezés alatt, az alkohol a napi rutin része volt – bár mint mondta, nagyivó kollégájával nem kelhetett versenyre. – Reggel egy-két pohár pezsgőt megittam Larryvel, aztán az ebédhez is lecsúszott pár pohár, majd mielőtt befejeztük a munkát, jöhetett egy kis puncs, aztán munka után az öltözőben megint, a vacsorához elfogyott egy üveg bor, és így tovább” – mesélte Duffy,­ aki azt mondja, Hagmannel ellentétben – akinek májátültetése is volt – neki végül nem lettek alkoholproblémái.

Bárhol járt Larry Hagman, rajongók fogadták

Texasi olajbáró volt a minta

Jockey karakterét egy valóságos figura alapján formálta meg Hagman. Maga is Texasban cseperedett fel, és fiatal korában dolgozott egy helyi olajbáró úszómedencéjének az építésén. Közben kicsit belelátott a dúsgazdag család mindennapjaiba, és a családfő négy fia közül az egyik adta az ihletet ahhoz, hogyan játssza el Jockey figuráját. Arra a felesége beszélte rá, hogy fogadja el a szerepet, mivel két ajánlat között vacillált. A tévés rossz­fiú híres sorozatbeli kalapja ma egy múzeumban van kiállítva.

Meglepetés volt az átütő siker

A Dallas – ami eredetileg egyébként Houston lett volna, csak a producernek nem tetszett a városnév hangzása – 1978-ban csak egy ötrészes minisorozatnak indult. A váratlan siker miatt folytatták aztán 13 évadon keresztül. Jockey-t sem szánták főszereplőnek, csupán egy mellékfigura lett volna, csakhogy a nézők annyira megszerették, hogy végül főhőst faragtak belőle. A Samanthát alakító Linda Gray szintén nem lett volna állandó szereplő, még nevet sem akartak adni neki. De a színésznő annyira meg­győzte a meghallgatáson a producereket, hogy a tervezettnél sokkal több időt kapott a képernyőn.

Samantha eredetileg mellékszereplő volt

Mi lett veled, Southfork Ranch?

A sorozat kezdetén a külső felvételeket valóban Dallasban és egy másik texasi helyszínen forgatták, de a Southfork Ranch mását idővel egy Los Angeles-i filmstúdióban is felépítették, úszómedencével együtt. Ha az időjárási körülmények Texasban épp nem voltak megfelelőek, akkor ott vették fel a jeleneteket. Később már teljes egészében Kaliforniában zajlott a forgatás. Az 1970-ben épült igazi South­fork-birtok ma konferencia- és rendezvényközpont, de vezetett túra keretében látogatható, egy emlékszárnyat is berendeztek a Dallasnak. 2012-ben tartottak itt egy megemlékezést, miután Hagman meghalt, és a hamvait is itt szórták szét.

Bobby rosszul kalkulált

Ki ne emlékezne az idétlen megoldásra, amivel a sorozatból egy évre kiszállt – a történet szerint meghalt – Patrick Duffyt visszahozták? A magyarázat az lett, hogy a felesége, Pamela – akit Victoria Principal alakított – csak álmodta a Bobby halála óta történteket, vagyis egy teljes évadot. Míg a nézők őszintén meg­gyászolták a kedvelt szereplő eltűnését a képernyőről, az „álomévados” visszatérést nehezen nyelték le, tíz százalékuk elkapcsolt a Dallasról, annyira bosszantotta ez a fordulat. Duffy egyébként maga akart távozni a sorozatból, úgy gondolta, remek karriert építhet Hollywoodban szólószínészként. Nem így történt, ezért amikor visszahívták a Dallasba, gyorsan igent mondott. Azt mesélte, felesége, Carlyn­ javasolta először az álommegoldást.

A lovakat a jeleneteken túl is befogták

Poénból nem volt hiány

A stáb tagjai a felvételek szüneteiben különféle mókákkal szórakoztatták magukat és egymást. Egyszer például viccből megtöltötték Victoria Principal autóját pattogatott kukoricával – arról nem szól a fáma, hogyan fogadta a tréfát. De olyan is történt, hogy valamelyik kissé bepezsgőzött szereplő belovagolt egy szálloda előterébe, és lovas mutatványokat adott elő.

Jön az utolsó rész!

Sorra vesszük, hány világsztár köszönheti a karrierjét annak, hogy szerepelt a Dallasban.

Kiemelt kép és fotók: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!