Napi friss

Agatha Christie – Mindkét férje megcsalta, egyiktől elvált, a másik hűtlensége felett szemet hunyt

Könyveivel sikert sikerre halmozott, ám szívügyekben nem volt szerencsés.

Fiatal korában Agatha Christie-t valósággal ostromolták a férfiak, volt, aki még a kezét is megkérte, ám úrilányként nem adta magát könnyen, és mindenkit visszautasított. 22 éves volt, amikor megismerkedett Archibald Christie-vel, a Royal Flying Corps pilótájával egy táncestély során 1912-ben, két évvel később, 1914 szenteste pedig össze is házasodtak. Szerencsétlenségükre házas életük első éveire rávetült az első világháború árnyéka, de a nehézségek ellenére kitartottak egymás mellett, és 1919-ben, a háborút követően meg is született első és egyetlen gyermekük: Rosalind Margaret Clarissa. Agatha idővel egyre ismertebb és sikeresebb író lett, ez az időszak azonban csak pár évig tartott.

1926 élete legfájdalmasabb éve lett. Akkoriban gyászolta imádott édesanyját, és valamiért férje ezt az időpontot találta megfelelőnek arra is, hogy közölje vele: más nőt szeret, és el akar válni. Nem volt könnyű az elválás, rengeteget veszekedtek, és amikor a csalfa férj szeretőjével elutazott egyszer egy hétvégére, Agatha is elhagyta otthonát. Csupán egy levelet hagyott hátra titkárnőjének, miszerint elutazott. Több napig senki sem tudta, hogy hol van, barátai, de még a nyilvánosság is kutatott utána, végül tizenegy nap után találták meg egy vidéki szállodában, ahová Mrs. Teresa Neele néven jelentkezett be. Eltűnésével kapcsolatban máig találgatások folynak, egyesek szerint ideg-összeroppanása volt a rengeteg lelki tehertől, mások azonban meg vannak róla győződve, hogy hűtlen férjét akarta bosszantani. Végül a pilótától 1928-ban elvált.

Az újságok is megírták, miután eltűnése után megtalálták (Fotó: Getty Images)

Az írónő nem sokáig kesergett tönkrement házassága miatt, válása után két évvel megismerkedett a nála 14 évvel fiatalabb régésszel, Max Mallowannel egy közel-keleti útja során. Vele is összeházasodott, és a kapcsolat eleje igen boldog volt, ráadásul krimiírás szempontjából is gyümölcsöző. Agatha rendszeresen kísérte el a férjét ásatásokra, a Halál a Níluson vagy épp a Gyilkosság Mezopotámiában című regényeihez is ezek az expedíciók adták az ihletet. Ugyanakkor ezúttal is olyan férfi mellett tette le a voksát, aki nem a hűség mintaképe. A régész rendszeresen megcsalta az írónőt, aki viszont szemet hunyt hitvese csalfa természete felett. Max Mallowan ráadásul egyik szeretőjébe komolyan beleszeretett, olyannyira, hogy miután 1976. január 12-én a világhírű írónő 85 éves korában meghalt, egy évre rá elvette feleségül a Barbara Parker nevű hölgyet. Agatha Christie második férje azonban nem sokáig élvezhette az immár hivatalosan is elismert kapcsolatot: 1978-ban ő is elhunyt. Hogy Agatha miért tartott ki oly sokáig hűtlen férje mellett, nem tudni pontosan, azonban elképzelhető, hogy a félrelépései ellenére egyszerűen szerette őt. „Ha valaki elég erős szerelemmel szeret, akkor hajlandó megfizetni érte, még ha csalódás és bizonytalanság lesz is ára” – vélekedett a szerelemről Agatha Christie.

Kiemelt képünkön Agatha Christie és második férje, Max Mallowen (Fotó: Getty Images)

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!