Hazai sztár

Peter Srámek: „Kiskacsáim is vannak, őket is imádom”

Az énekes Szlovákiában nőtt fel, Magyarországon lett sztár, ám a szíve egy kicsit mindig visszahúzza a szülőhazájához.

Peter Srámek tizenkét éve robbant be a magyar köztudatba, de a mai napig gyakran látogat haza, amikor pedig teheti, gyerekkora ízeit is felidézi. „Nagyon szeretem a sviečkovát (bélszín mártással – a szerk.), amit hagyományosan tejszínnel készítenek, mellé pedig knédlit eszünk. Én vörösáfonya-lekvárral spékelem meg, de ezt nem mindenki preferálja. A másik szlovák klasszikus, a strapačka is abszolút kedvencem, ha hazamegyek, anyukám mindig ezzel vár, és isteni, ahogy elkészíti. Az utóbbi években kikísérleteztem, hogyan lehet még ropogósabb rajta a szalonna. Isteni – meséli az énekes, aki nemcsak enni, hanem főzni is szeret. – Anyukámnak mindig nagyon szívesen segítettem a konyhában, de amióta egyedül élek Magyarországon, még inkább az életem része lett a főzés. És állítólag jól is csinálom. Szeretem megvendégelni a barátaimat, és eddig csak dicsérték a főztömet. Szerintem már elárulták volna, ha nem ízlene nekik – mondja mosolyogva Péter, aki azt is hozzáteszi, hogy számára kikapcsolódás az ételek elkészítése. – Este, amikor már nem csörög a telefon, bekapcsolok egy jó hangulatú filmet, és főzőcskézek. De múltkor húslevest főztem fél napig. Jólesett. Teljesen máshogy pihen meg ilyenkor az ember. Ezért tartok tyúkokat is. Persze belőlük nem lesz leves, ők tőlem mennek nyugdíjba. De jólesik gondoskodni róluk. Jönnek utánam. Sőt még kiskacsáim is vannak. Őket is imádom.”

Peter Srámek és az a bizonyos sztrapacska

Strapačka, azaz juhtúrós galuska

Hozzávalók
• 1 kg burgonya
• 250-300 g liszt
• 1 evőkanál só
• 250-350 g juhtúró
• 500 g szalonna
• metélőhagyma

Elkészítés
A burgonyát megpucoljuk, egy tálba lereszeljük, majd megszórjuk 250 g liszttel, és hozzáadjuk a sót. Alaposan összekeverjük. Folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék lisztet, amíg a tészta el nem éri a megfelelő állagot. Egy nagy fazékban vizet forralunk, hozzáadunk egy kevés sót, és felforraljuk. Amikor a víz forr, nokedliszaggatóval a forró vízbe szaggatjuk a galuskákat. Pár percig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz felszínére. A kész galuskákat egy tálba szedjük, és elkeverjük a juhtúróval. A szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk, és a juhtúrós galuska tetejére szórjuk. Metélőhagymával tálaljuk.

Még több sztárrecept!

A cikk folytatását még több recepttel a Story Receptek és rejtvény különszámában találja.

Kiemelt kép és fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story receptek és rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!