Hazai sztár

Bara Margit pályafutását egy ocsmány szóbeszéd törte ketté: „Feláldoztak!”

A sokak által legszebbnek és legműveltebbnek tartott magyar színésznő, ha Thália ölelésében nem is, egy olimpikon karjai közt viszont megtalálta a boldogságot.

Az eset Bara Margit karrierjének a csúcsán történt. 1964-et írtunk, és kezdetét vette egy alattomos, suttogó hadjárat… Aztán már cikkek is megjelentek arról, hogy vidéki vadászházakban vele múlatják a férfiak az időt, ráadásul orgiákban. A pletyka miatt még a Nemzeti Színházból is kitették. A kollégák pedig sajnos hittek a propagandának. Vagy muszáj volt hinniük, és megszakítani vele a kapcsolatokat. Bara Margit karrierje 36 évesen kettétört. „Idegen voltam Magyarországon, nem volt támaszom, alkalmas voltam arra, hogy belekeverjenek egy mocskos ügybe. Feláldoztak, bűnbak lett belőlem” – idézte a művésznőt a Best a 2016-os nekrológjában.

Nincs bocsánat

Állítólag szerelemféltés miatt tették tönkre. Későbbi férje, Gyarmati Dezső elme­sél­te, amikor szövetségi kapi­tányként Biszku Bélánál, Kádár egykori helyettesénél járt, meg­kérdezte, miért tették tönkre a nejét. Az hallgatott, majd azt felelte, kérjen bármit Bara, megkapja. Nem kért semmit.

Kolozsváron született, a magyar mellett románul, franciául, angolul és spanyolul is beszélt. 1955-ben Erdélyből érkezett Magyarországra az akkori férjével, Halász Géza színésszel, aki később, nem tudni miért, öngyilkos lett. A fiatalasszony a tragédia után a munkájába menekült: 1956 utáni években csaknem 30 filmben szerepelt, a nevéhez fűződik többek közt a Ház a sziklák alatt, a Szegény gazdagok, a Katonazene, a Pacsirta…

Gyarmati Dezsővel több mint negyven évet éltek együtt (Fotó: Inkey Alice/fotocentral.hu)

1964-ben kelt egybe a többszörös olimpiai bajnok Gyarmati Dezsővel, egy lányuk született. Margit 2006-ban agyvérzést kapott. „Amikor elvettem, szerelmes voltam belé – mondta a Story­nak Gyarmati akkoriban. – De a kórházi ágyon, 40 év után újból beleszerettem. Sokkal jobban, mint amikor megismertem. Aztán a Jóisten meghallgatta a kérésem, Margit visszajött hozzám! Megtanult újra járni, olvasni, írni – beszélni azonban nem tud. A legcsodásabb pillanatok azok, amikor otthon vagyunk kettesben, szótlanul hallgatjuk a csöndet.” Gyarmati 2013-ban halt meg, felesége három évre rá.

Kiemelt kép: Fortepan/Kotnyek Antal

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!