Hazai sztár

Kucsera Gábor: „Ki vagyok én Milák Kristófhoz képest?!”

A kétszeres világbajnok kajakozóval elemeztük az ötkarikás játékok körüli sikereket és botrányokat. És persze a saját élményeiről is faggattuk.

Július 26-án fellobbant az olimpiai láng Párizsban, a sportláz pedig nemcsak a nagyvilágban, hanem nálunk is égett. Minden nézettségi rekordot megdöntöttek a sporttudósítások. Fiatalok, idősek, férfiak, nők egyaránt az olimpiát nézték, ahogyan a sztárvilág, pontosabban a hazai sportvilág jeles képviselői, köztük Kucsera Gábor is.

Máig nem felejti

A világbajnok kajakos maga is részt vett a 2008-as pekingi olimpián, ahol Kammerer Zoltánnal két negyedik helyet szereztek a kajak kettes 500 méteres és a kajak kettes 1000 méteres számban. Így első kézből tudhatjuk most meg, hogyan is kell elképzelni az olimpiai falut. „Ez egy óriási lezárt terület, ahová csak nagyon komoly beléptető rendszeren át lehet bejutni. Rengeteg, több emeletes házból álló utca van éttermekkel, boltokkal – emlékszik vissza a sportoló, aki ugyan csak két napot töltött Pekingben, mégis maradandó élmény volt a számára. – Azért az nem egy mindennapi dolog, amikor a faluban sétálva egyszer csak szembejön veled egy Rafael Nadal, egy Michael Phelps vagy Kobe Bryant. De persze a legszebb élmény máig az, amikor a magyar zászló alatt bevonultunk. Az egy leírhatatlan érzés. És persze volt azért szomorú pillanat is: nem volt jó érzés lecsúszni az aranyról, és csak a negyedik helyet elcsípni.”

Legendás társával, Kammerer Zoltánnal (Fotó: Czagány Balázs/fotocentral.hu)

Legyen külön számuk

De nem ő az egyetlen sportoló, aki vegyes érzelmekkel élte meg az idei olimpiát. Több drámai vagy éppen tömegeket megosztó eseményre is sor derült. Talán senkinek sem kell bemutatni a 25 éves algír Imane Khelifet, akitől az első olimpiára kijutott magyar ökölvívónk, a 23 éves Hámori Luca két hete pontozással kikapott. Meccsük körül óriási botrány alakult ki, miután előző nap az olasz induló 40 másodperc elteltével feladta a Khelif elleni küzdelmet, mondván, ilyen erős ütéseket ő még életében nem kapott. A teátrális reakció pedig annak szólt, hogy az algír sportoló kapcsán az a hír járja, hogy férfiakéhoz hasonló tesztoszteronszintje van, és férfi kromoszómával is rendelkezik. Ezzel a félinformációval pedig Luca is elkezdte felkavarni a kedélyeket a meccs előtt, mondván, nőként egy férfival kell megküzdenie. Ezután azonban hamar eltávolította a bejegyzéseit.

„Azt gondolom, azok után, hogy Khelifet a 2023-as női ökölvívó-világbajnokságról a tesztoszteron- és nemi tesztjeire hivatkozva a Nemzetközi Bokszszövetség kizárta, az olimpiára sem kellett volna engedni. Mert ez így valószínűleg tényleg nem volt fair az ellenfeleivel szemben – vélekedik Kucsera Gábor, de rögtön a másik oldal érveire is kitér. – Ugyanakkor itt nem ő hibázott! Ha őt engedték, márpedig engedték az olimpiára, akkor sportolóként természetes, hogy ugyanúgy megy az álmai után, és érmet szeretne a hazájának, ahogy bárki más. Amit pedig ezért kap, azt senkinek nem kívánom, és ő sem érdemli meg. Erre a helyzetre megoldást kellene találni, ugyanis nem Khelif az egyetlen genetikai kérdés a sportvilágban. Talán legyen nekik egy külön számuk, ahol megmérettetnek. De ne a gyűlölködés menjen, az soha nem segít. Hozzáteszem, én nem láttam semmilyen dokumentumot, ami bizonyította volna, hogy ő nem nő, ezért jelen pillanatban azt mondom, az esete nem egyértelműen fekete vagy fehér.”

Imane Khelif és Hámori Luca (Fotó: Getty Images)

Kiáll Milák mellett

De folytassuk sikerrel! Milák Kristóf ezüst- és aranyérme, illetve olimpiai szereplése kapcsán is ment az adok kapok, főleg szakmai berkekben. Az elmúlt másfél évben ugyanis bizonytalanság övezte a 24 éves úszó felkészülését. Főleg, miután edzőjével, Virth Balázzsal idén váratlanul elváltak útjaik. Hosszú Katinka a napokban pedig nyílt levélben vádolta meg árulással a Magyar Úszószövetséget, szerinte ugyanis a MÚSZ információkat szolgáltatott Milákról a legnagyobb riválisa, Léon Marchand edzőjének, Bob Bowmannek, és a francia ezért tudta most az utolsó hosszon legyőzni őt a 200 méteres pillangóúszás döntőjében. „Teljes vállszélességgel kiállok Milák Kristóf mellett. Ennek a hónapok óta tartó aljas hadjáratnak nem szabadott volna megtörténnie ellene. Ez nemcsak a szövetség – tisztelet a kivételnek –, de a sajtó és a média szégyene is! – szögezi le Kucsera Gábor, aki kalapot emel ifjú titán sporttársa előtt. – Ki vagyok én Milák Kristófhoz képest? Ő egy zseniális sportoló, akit támogatni kellene, nem hátráltatni. De ő így is megmutatta!”

Az ifjú és sikeres sportoló (Fotó: Czagány Balázs/fotocentral.hu)

A kedvencei

Az olimpikon elárulta, minden sportág meccseit követi, de a legjobban a női kézilabdáért és természetesen, a kajak-kenuért rajong az olimpián. A legnagyobb favoritja pedig Losonczi Dávid birkózó.

Kiemelt képek: Schumy Csaba/fotocentral.hu; Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!