Hazai sztár

Galambos Lajcsi: „Ha ennek vége, külföldi otthon után nézek”

A Dáridó egykori házigazdája 14 hónapot töltött a rácsok mögött, ahol minden viszontagság ellenére megannyi tanulsággal és egy új életszemlélettel lett gazdagabb.

Galambos Lajos, vagy ahogy a legtöbben ismerik, Lagzi Lajcsi tavaly áprilisban vonult be a baracskai börtönbe, miután gáz-, villany- és vízlopás miatt három év hat hónap szabadságvesztésre ítélték. Jelenleg már reintegrációs házi őrizetben van.

Kezdetben mindentől félt

Mint utólag elmesélte, a börtönlét első időszakát élte meg a legnehezebben. „Azt hittem, egy másik bolygón vagyok, megijedtem az egész környezettől, attól a fajta fegyelemtől, szabályrendszertől. Nem hittem el azt, hogy ez velem történik. De idővel megtanultam elfogadni a helyzetet” – mondta Hajdú Péternek a Frizbi TV legutóbbi adásában. Egészségügyi állapota nem tette lehetővé, hogy zárkában helyezzék el, ezért a börtön egyik egészségügyi szobájába került, itt töltötte a bő egy évet. „Ez egy pont ugyanolyan szoba volt, mint a többieké ezen az egészségügyi részlegen. 12 négyzetméter volt mosdóval, zuhanyzóval és tévével, de ezek mindenhol vannak, még zárkákban is” – írta le egykori ideiglenes otthonát Galambos Lajcsi.

Gúnyolták a rabtársai

Ezt a helyiséget naponta legalább egy órára elhagyhatta, és kimehetett az udvarra. Itt találkozott a rabtársaival, amiben nem volt túl sok köszönet. „Amikor megláttak, nem mulasztották el, hogy beszóljanak. Kóstolgattak, poénkodtak, mindenféle primitív hülyeségeket mondtak, de sértegettek is. Én ezekre nem válaszoltam. Nekem csak a tréning volt fontos, 3-5 kilométert sétáltam mindennap.” A nehézségekkel teli mindennapokban belső építészetet, vallástörténetet és pszichológiát tanult, ez jelentette számára a menedéket. „A személyre szóló lelki gondozás és a pszichológia közösen rengeteget segített nekem. Hetente jártak be hozzám lelkészek, pszichológushoz pedig csütörtökönként én mentem. Ennek a munkának még nincs vége, ezért kérvényeztem, hogy ezekre a foglalkozásra visszamehessek. Ha engedélyezik, visszamegyek a börtönbe, akár a falak közé, akár a rácsok közé, akár a beszélőre, oda, ahol a pszichológiai foglalkozást lehet tartani” – mondta a zenész.

Gyerekei végig tartották benne a lelket (Fotó: Schumy Csaba/fotocentral.hu)

A fiai mentek érte

Azt mondja, az önfejlesztésnek köszönhetően gyermekeivel jobb, még bensőségesebb lett a kapcsolata. Velük kizárólag telefonon beszélt a börtönhónapok alatt. „Heti 50 percet lehetett telefonálni. Egy lebutított telefont kaptunk, amiről csak hívást indítani lehetett. A rendelkezésre álló időmet próbáltam igaz­ságosan elosztani, de ez nem mindig sikerült – taglalta Lajcsi Hajdúnak. Három gyermeke közül Istvánnal beszélt a leggyakrabban, aki történetesen jogot hallgat az egyetemen, őt hívta fel akkor is, amikor megtudta, engedélyezték számára a reintegrációs őrizetet – Nagyon-nagyon zaklatottan, de annyit mondott, hogy ő 14 hónapja ezt a hívást várta. Ő és Lali fiam jöttek értem, amikor elengedtek. Az egy nehéz pillanat volt, mert olyan típus vagyok, aki nem szereti kimutatni az érzéseit. Viszont megtanultam a pszichológustól, hogy nem szégyen ezeket megélni és kimondani. Úgyhogy amikor kimentünk a két kapun, azt mondtam, ’na, most álljunk félre, és öleljük meg hárman egymást’” – csuklott el az énekes hangja.

De nem csak az érzései kimutatása megy könnyebben az elmúlt 14 hónap után. „Mindenben megváltoztam. A fontossági sorrend teljesen átalakult. Más céljaim vannak. Például egyáltalán nem fontos már, milyen márkájú vagy milyen hosszú az autóm. Abban is biztos vagyok, hogy már nem szeretnék Budapesten élni. Amikor ennek az egésznek vége, lehet, hogy egy tengerparti vagy egy tóparti, külföldi otthon után nézek, közben örökre megtartva a jelenlegi otthonomat is” – mondta Lajcsi.

Boglárkával már hosszú évekkel ezelőtt szakítottak (Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral.hu)

„Normális a kapcsolatunk”

Galambos Lajos 2022-ben vált el a gyermekei édesanyjától, Boglárkától. „Nagyon sokan azt mondták, ez egy papírforma szerinti válás volt, pedig ez nem igaz – árulta most el a zenész. – Ő már évek óta elköltözött tőlem. De a gyerekeink összekötnek minket egy életen át. Egy normális, emberbaráti kapcsolatunk van.”

Kiemelt kép: Korponai Tamás/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!