Hazai sztár

Kerekes József: „Nem vagyok macsós férfi, én tyúkanyó vagy inkább a tyúkapó vagyok”

A mi kis falunk naplopó Bakija évek óta a közönség egyik kedvenc figurája, így az őt megszemélyesítő színész is, aki persze egészen más, mint a sorozatban. Erről is mesélt nemrég a Best magazinnak.

Pubi a beceneve, kitől kapta?
Kerekes József: Tahi Tóth Mátétól, a Tahi Tóth család legkisebb színészsarjától. Gyerekkorom óta ismertük egymást, én 15 éves voltam, ő 18, és együtt voltunk Baján a Pinceszínház táborában. A Sugovica partján visítva rohangásztunk, és akkor Máté azt mondta, „te olyan kis pubi vagy.” A pubi egyébként finom arcbőrű fiúcskát jelent. Legnagyobb szívfájdalmamra már se Máté, se Laci nincs köztünk.

Ugye nem bántom meg, ha azt mondom, rengeteget beszél, és elég érdekes a hangja is.
K. J.: Jaj dehogy, magamtól is pontosan tudom. Sok mindent elfedek a sok beszéddel. Például hajlamos vagyok a depresszióra, a párom szokta mondani, menjek pszichológushoz, de nem megyek, mert ami körülvesz a világban és itthon, azon a szakember sem tud változtatni, én pedig túlságosan érzékeny vagyok. Fáj, ami történik. Sok mindent nem szeretek benne, azt gondolom, nem erre a világra kellett volna születnem. Azt érzem, a színpadon, vagy amikor magamra zárom az ajtót, és otthon vagyok, akkor vagyok igazán kiegyensúlyozott és boldog.

A mi kis falunkban Bakost, a naplopó közmunkást alakítja (Fotó: Story-Best Magán/fotocentral.hu)

A napokban múlt 62 éves, és tulajdonképpen nem lehet oka panaszra. Csodás gyerekei, felesége van, sokat dolgozik, ami egy színész közérzeténél nem elhanyagolható szempont.
K. J.: Az első házasságomból két nagylányom van, Fanni és Nóri, ők huszonnyolc és huszonnégy évesek, a másodikból van Luca, 13 és fél éves, és a fiam, Ábel 11. Ő ötvenegy éves koromban jött a három lány után. Csodaként éltem meg. Nem a lányok kontójára mondom, mert őket is szerelemmel szeretem, de azt gondolom, minden férfi vágya, hogy legyen fia is, mert benne látja továbbélni önmagát.

A paraszti világból érkezett, ott azt mondják, van három lányom, és van egy gyerekem. Szóval a fiú a gyerek.
K. J.: A nővérem 6 évvel idősebb nálam, hányszor hallotta kislány korában, bezzeg a Joci. Ez részben szólt annak, hogy fiú vagyok, de sokkal inkább annak, hogy apukám két év szenvedés után, 49 évesen gyomorrákban meghalt. A nővérem akkor 17, én 11 éves voltam. Ettől kezdve az anyukámmal olyan szimbiózisban éltünk, hogy azt elmondani nem tudom, mindig azt éreztem, én vagyok a kedvenc. Kicsi voltam, nagy veszteség ért, és minden bizonnyal így próbálta kárpótolni az apám hiányát. Egyébként egész életemre rányomta bélyegét apám elvesztése. 49 éves koromig az járt a fejemben, vajon megérem-e, onnantól kezdve pedig az, vajon meddig tart az én életem. Nehéz ilyen örökséggel élni, attól félni, nehogy az én gyerekeim is apa nélkül nőjenek fel.

Feleségével (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

Mit tesz azért, hogy egészségben teljen az élete, hogy hosszú életű legyen?
K. J.: Nem vagyok sportos ember, nem vagyok macsós férfi, én tyúkanyó vagy inkább a tyúkapó vagyok. Ahogy az egyik LGT-dalban van, „én a szívemet adtam neked…” Én a szívemet adom mindenhol és mindenkinek, leginkább a családomnak. Lagalábbis igyekszem, hogy így legyen.

Évtizedek óta boldog házasságban él a második feleségével, de mielőtt először megnősült, az édesanyjával lakott hosszasan.
K. J.: Harminckét éves koromig. Ma már ez nem ritka, de abban az időben nem voltak jó véleménnyel azokról a fiúkról, akik az anyjuk szoknyája mellől nem tudtak elszakadni. Semmi különös oka nem volt, kényelmes, gátlásos és gyáva voltam. Gyáva, mert féltem a lányoktól. Soha nem én szedtem össze őket, hanem fordítva. Egyébként itt is éreztem az apám hiányát, nem volt, aki fogta volna a kezem, vezetett volna, jó vagy rossz tanácsokkal ellátott volna. Nem volt férfi a családban, aki elnavigált volna. Mindig irigyeltem azokat a gyerekeket, akinek van édesapja. Abban viszont szerencsém volt, hogy 15 évesen bekerültem a Pinceszínházba a legendás vezető, Keleti Pista bácsi mellé, ő apám helyett apám volt. Világnézetet, világlátást, színházlátást, irodalomhoz, művészethez való viszonyulást kaptam tőle. De visszatérve a házasságomra. Petra 17 évvel fiatalabb nálam, 45 éves, és 20 éve vagyunk együtt. Jó kis csapat vagyunk együtt, én már nem is tudnék mással élni.

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story nyári különszáma!

A Story Sztárdiéta különszáma kapható az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!