Hazai sztár

A 20 évvel idősebb Básti a Balaton közepén kérte meg gyönyörű szerelme kezét

Ferrari Violettát élete olyan volt, mint egy repülés, szárnyalt, de megjárta a poklot is.

Idehaza szokatlan vezetéknevét olasz apjának köszönhette Ferrari Violetta, aki háromévesen szerepelt egy gyerekdarabban, hétévesen együtt játszott Ruttkai Évával, a Színház- és ­Filmművészeti Főiskolára pedig 15 éves korában vették fel. Básti Lajos itt szeretett bele, majd 1948-ban oltár elé is vezette. „Akkoriban a Nemzetiben is sokat statisztáltam. Ekkor akadt meg rajtam Básti Lajos szeme. Pándi Lalát meg engem levitt a Nemzeti üdülőjébe, mondván, hogy szegény gyerekek, még sosem látták a Balatont. Básti csaknem húsz évvel volt idősebb nálam. Magázódtunk. Bevitt a tó közepére, hogy majd megtanít úszni. Tempózás közben kérte meg a kezem. Túl fiatal voltam. Házasságunk csak pár évig tartott.”

Zenthe Ferenccel a 2 × 2 néha öt című filmben (Fotó: Nők Lapja Archívum/fotocentral.hu)

1950-ben filmezett először, idehaza összesen nyolc moziban szerepelt, óriási sztár lett, de magánélete rosszul alakult: 1954-ben elvált Bástitól. Később megismerkedett Földeák János mérnökkel, akivel összeházasodott. 1956-ban született első gyermeke, Péter. A forradalom alatt ő is az utcára vonult, majd férjével disszidált. Kisfiukat később édesanyja vitte magával Nyugatra. A lapok, amelyek korábban ünnepelték őt, ezek után cinikusan azt írták, hogy egy bécsi mulatóval tárgyal, mert senkinek sem kell. Ez nem volt igaz. Az NSZK-ba mentek, ahol Violetta hamar megtanult németül, és 1958-ben már egy ­filmben szerepelt. Rengeteget forgatott, de musicalekben is játszott, hatalmas sztár lett, négyszázötvenszer játszotta az Irma, te édes címszerepét. Német földön született meg második fia, Mihály, de a házassága tönkrement. Családjának élt, később öt unokájának, és persze a színháznak. 1985-ben lépett fel utoljára, pánikbetegsége miatt hagyta ott a szakmát.

Budaörsön lelt otthonra

A művésznő 1997-ben, 67 esztendősen végleg hazatelepült. „Naiv voltam mikor hazajöttem, azt hittem, minden úgy lesz, mint régen, de az emberek nagyon megváltoztak…” – mondta a 168 órának. Budaörsi otthonát cicáival, kutyájával osztotta meg, családja is sűrűn meglátogatta, de alapvetően magányosan élt. 2014-ben, 83 évesen halt meg.

Kiemelt képek: Karizs Tamás, Nők Lapja Archívum/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story nyári különszáma!

A Story Sztárdiéta különszáma kapható az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!