Napi friss

45 éves az Abigél, aminek a premierét Básti Lajos nem érhette meg

A Szabó Magda regényéből született tévésorozat máig óriási népszerűségnek örvend.

Jövő év április 14-én lesz 45 éve, hogy bemutatta a Magyar Televízió a tévésorozatot, de a forgatások már jóval korábban elkezdődtek, és 1977-ben fejeződtek be. Ennek apropóján csokorba szedtük a sorozat kulisszatitkait.

A négyrészes sorozathoz a kor legnagyobb színészeit sikerült megnyerni: Básti Lajos, Balázsovits Lajos, Garas Dezső, Ruttkai Éva, Tábori Nóra mondtak igent a felkérésre. A főszereplőt, Ginát az akkor 25 éves Szerencsi Éva alakította, míg osztálytársnőit többek között Zsurzs Kati – az ő édesanyja, Zsurzs Éva rendezte a sorozatot –, Bánfalvy Ági és Egri Kati játszották.

A stáb tekintettel volt a színészek esti színházi előadásaira, ezért a forgatások reggel hattól este hat óráig tartottak, hogy a művészek visszaérjenek a színházba.

A forgatás időben igencsak elhúzódott, mert a stáb szerette volna, ha a természet is tükrözi az évszakok változásait. Így is előfordult azonban, hogy egy téli jelenetet újra kellett venni, azt műhóval forgatták le.

Fotó: Archív

Az egyik hideg napon a diáklányokat játszó színészek annyira fáztak matulás egyenruháikban, hogy egy helyi italboltban szerettek volna meginni valamit, ami átmelegíti őket. Iskolai uniformisuk láttán azonban nem szolgálták ki őket.

Az egyik forgatási napon kétszáz rántott húst ettek meg a színészek és a statiszták.

A Torma igazgató urat alakító Básti Lajos a munkálatok kezdetén tudta meg, hogy halálos beteg, mégsem mondta vissza a szerepet. Jeleneteit azonban előre vették, nehogy kifussanak az időből. Egyre súlyosbodó állapota miatt azonban változtatni kellett a forgatókönyvön, így egyes mondatait a Kalmár Pétert játszó Balázsovits Lajos mondta el úgy, mintha az igazgató üzenetét adta volna át. Básti Lajos nem érhette meg a premiert, 1977. június 1-jén, életének 66. évében elhunyt.

Fotó: Archív

A sorozat később óriási siker lett, a második részt három és fél millió ember látta a tévében. Többen reklamáltak, amiért egy-egy részre a következő péntekig várni kellett. Szabó Magda regényének is jót tett a sorozat népszerűsége, a könyv az eladási listák élére tört, holott a kötet első kiadása akkor már nyolcéves volt.

Az Abigél a benne szereplő fiatal színészek karrierét is beindította, Szerencsi Évát például diákok tucatjai követték az utcán, miután lement az első rész a tévében. Rómában a sorozatfilmek fesztiválján a legjobb női alakítás díját is neki ítélték.

Kiemelt kép: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!