Hazai sztár

Vámos Erika erdőszéli házikójában alig van ajtó – fotókkal

Hamarosan berendezkedik modern, minden kényelmi igényét kiszolgáló, hegytetőn álló luxusházába. Ám a közelben van egy meseházikója is, amelyhez immár 18 éve ragaszkodik. Megmutatjuk, miért.

Bármennyire szerette volna, nem sikerült megvásárolnia Nagykovácsiban imádott nagyszülei házát, ám Vámos Erika ragaszkodott gyermekkora helyszínéhez és a Zsíros-hegyhez. Ezért tizen­nyolc évvel ezelőtt egy utcával lejjebb vásárolt ingatlant, amelynek már a kertjébe belépve is érezzük a különleges atmoszférát.

Albert Györgyi szüleitől vette

Az erdő mellé épült ingatlan azonnal elvarázsolta, az viszont számára is csak a megvétel időpontjában derült ki, hogy Albert Györgyitől alig egy utcára volt gyerek. „Egy Györgyire megszólalásig hasonlító fiatal hölgy jött elém, a húga. Szinte zavarba ejtő volt a hasonlóság közöttük. Györgyit még én is ismertem, igaz, nem a gyerekkora miatt, hanem egy léböjttáborban találkoztunk először, azt azonban nem tudtam, hogy a testvére és nagyszülei valamikori házát árulják” – emlékezett.

A kerítés mellett ma is ugyanazok a tölgy- és bükkfák húzódnak, mint egykor. A több mint 1000 négyzetméteres kertbe pedig azóta számos örökzöld növényt ültetett, emellett magas­ágyások és gyümölcsfák színesítik a látványt. A zsákutcába épült, kétszintes, 117 négyzetméteres házat azonban Erika teljesen átépíttette. „Mivel a nagy tereket szeretem, ezért alig van a házban ajtó. A válaszfalakat, ahonnan csak lehetett, kivetettem, egy hatalmas boltív választja el az alsó szinten a nappalit a konyhától. És mivel a ház zsákutcába épült, egyáltalán nincs átmenő forgalom, bátran cseréltem le a régi ablakokat hatalmas nyílászárókra, ami így csodálatos kilátást biztosít az erdőre, ami szinte a kertemben kezdődik” – mesélte Erika.

A gyönyörű kert olyan, akár egy arborétum, amibe Erika minden évben újabb és újabb örökzöldeket vásárol

Kifli-kanapé, bonbon-fotelek

Erika nem szereti a szögletes dolgokat, így a házban található bútorok nagy része lekerekített. Még a Spanyolországból rendelt, rusztikus stílusú kanapé is kifli alakú, amely mellett bonbon alakú fotelek találhatók. „Nagyon szeretek utazni, különösen kedvelem Kínát és Indiát, talán nincs is olyan ázsiai ország, ahol nem jártam. A berendezési tárgyaim nagy részét is onnan szereztem be. Különösen szeretem a könyvszekrényemet és a faragott dohányzóasztalt, amiket néhány évente restaurátorok néznek át. Lakkozatlan felületük miatt a tisztán tartásuk is jóval több figyelmet igényel, mint a mostani, modern bútorok, de már megszoktam, hogy ecsettel tisztogatom őket, mert sem víz, sem hagyományos bútorápoló nem érheti őket.”

A macskakő kívül L alakban öleli körbe a házat, bent a falakon is visszaköszön mint díszítőelem

Macskakő a falon

A falak egy része, a boltív, a konyhapult és egy plusz könyvespolc bontott téglából épült, emellett eredeti macskakövek díszítik a falakat. A rusztikus hatást tovább fokozza, hogy az alsó és a felső szinten is kültéri burkolókat használtak. A csigalépcsőn felérve egyetlen hatalmas térbe lépünk, Erika hálószobája uralja az egész felső szintet. A négyajtós gardróbszekrény tükrös ajtajai és két ablakos fal még tovább növeli a teret. A szobában található nagy méretű franciaágyat húsz éve hozatta Indiából, az éjjeliszekrény, az ágyneműtartó komód is mind ezzel harmonizál.

A sarkokat nem szereti, a fürdőszobába is kör alakú jacuzzit választott

Kiemelt kép és fotók: Schumy Csaba/fotocentral.hu, Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!