Hazai sztár

Horváth Gréta: „Én két évvel ezelőtt, a magánéleti változásom után újjászülettem, azóta van egy új születésnapom”

Heteken belül élete egyik leg­izgalmasabb kalandjára indul a fiatal édesanya, aki hegycsúcsokat szeretne meghódítani a közeljövőben.

Horváth Gréta azt mondja, ha csak anno, az Ázsia Expressz című műsorral nem járt magasabb ponton, akkor legjobb tudomása szerint eddig az 1014 méter magas Kékestető volt a legmagasabb hely, ahova feljutott. Fogalma sincs, hogy bírja majd a magaslati levegőt, a hideget, az egész napos menetelést, de semmi sem rettenti el a kitűzött céltól, hogy pár hét múlva már az Alacsony-Tátra, aztán pedig az Alpok csúcsait döngesse.

A fele sem tréfa

Az édesanya ezzel az elképesztő tervvel két hete állt elő, és először a követői­vel osztotta meg a nagy a hírt. Hamar kiderült, tényleg komolyan gondolja a dolgot: másnap reggel ugyanis a jéghideg alagsorban elhelyezett futópadjáról jelentkezett be sapkában, kabátban, 20 kilós túrahátizsákkal a hátán, 1-1 kilós súllyal a kezében, hogy megmutassa, hogyan is edz a nagy kihívásra. Persze nem egymaga készül fel erre az egészre, az otthoni tréningezéssel csak szeretné magát formába hozni. Az útnak Erdész András UIMLA hegyi túravezetővel és csapatával vág neki, kellő előkészület után. „Márciusban egy kétnapos hegymászó programon veszek részt, akkor a Chopok (2024 méter) és a Gyömbér (2043 méter) csúcs lesz a cél, ez azt mondták, kezdőknek tökéletes. Áprilisban pedig az Alpok egyik csúcsát tervezzük meghódítani” – kezd bele lapunknak Gréta.

Hegy­mászó lesz!

Sosem volt magasban

Kíváncsiak voltunk, mégis hogy jutott az eszébe ez a nem mindennapi kaland. „Azt érzem, hogy rohan az idő. Most volt karácsony, és máris február… Egyszerűen nem tudom, hova szöknek a napok, a hetek, az évek. És nekem is csak egy életem van, azt ki akarom használni! Nem érzem túlzásnak, ha azt mondom, én két évvel ezelőtt, a magánéleti változásom után újjászülettem. 2022 óta van egy új születésnapom, és szeretnék élni, határokat feszegetni, ahogy azelőtt sohasem – mondja. – Jó dolog, amikor az ember kimozdul a komfortzónájából. Én még csak nem is síeltem, nem is másztam, nem is voltam magasban soha, úgyhogy teljesen vakon vágok bele ebbe az egészbe, de nagyon várom.”

A búvárkodás megtanította Grétának: el kell engedni a szorongásokat

„Rólam szól”

A szülei először nagyon megijedtek, hogy Gréta le fog zuhanni a magasból, majd amikor jobban beavatta őket a részletekbe, belátták, hogy ez sokkal inkább izgalmas, mintsem kockázatos. „Szerintem ez nem veszélyesebb, mint a belvárosban biciklizni vagy rollerezni. Most már olyannyira megnyugodtak, hogy meg is tetszett nekik a magashegyi túrázás, és belföldön csatlakoznak majd hozzám. Együtt megyünk a Bükkbe. Nagyon jót fog nekik tenni a testmozgás, arról nem beszélve, hogy együtt lehetünk.” Gréta kisfia, Filkó is mindenben támogatja az anyukáját, ahogy a párja is. „Igazából a búvárkodás volt az, ami nemrég megtörte nálam a jeget. Ott megtanították, hogy ne szorongjak, csak lélegezzek és éljek. Ez pedig új kapukat nyitott előttem, hogy elinduljak éppen az ellenkező irányba: felfelé is.” Gréta azt mondja, a világon kizárólag egyetlen embernek szeretne bizonyítani mindezzel. „Csakis magamnak! Ez nem másról szól, csak rólam. És ez az egész még nagyobb alázatra, küzdésre, kitartásra tanít majd. Fejleszt és ad. És a változás jó dolog, nagyon jó.”

Kiemelt kép és fotók: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!