Hazai sztár

Járai Máté és Kíra: „Nem válóok a hűtlenség, inkább egy fűszer”

A színészről és feleségéről, Kíráról közel sem lehet elmondani, hogy 23 éve hűek egymáshoz, azt azonban igen, hogy szerelmük ennyi idő múltán is töretlen. Szabadelvűségüket, nyitottságukat őszintén vállaljak, és míg az ágyukat többekkel is megosztják, a szívük csak egymásért dobog.

Barátságból szerelem?

Gimnáziumi osztálytársakból legjobb barátok lettek, majd szövetségük egyre inkább elmélyült. „A szülők egyszer elutaztak otthonról, és fogalmazzunk úgy, hogy nem került elő a vendégágy. Ennek már huszonhárom éve, és azóta is nagyon sokat monitorozzuk a kapcsolatunkat, odafigyelünk egymásra, a másik igényeire, érzéseire, és folyamatosan számonkérjük egymást, hogy hol állunk azon a bizonyos szerelmi barométeren.”

Az intimitásért tenni kell?

Máté és Kíra kapcsolatában 14 év után új időszámítás kezdődött, újraértelmezték a monogámia fogalmát. „Senki mással nem tud olyan lenni egy csók vagy egy érintés, mint amilyen Kírával. Az intimitásért tenni kell, hogy egy idő után ne csak barátok vagy lakótársak legyünk. Persze ez nagyon hullámzó, éppen ezért folyamatosan dolgozni kell azon, hogy kívánatosak maradjunk a másik számára, hiszen 23 év együttlét után nehezen tud újat mutatni az ember. A legtöbb párkapcsolatban, házasságban válóok a hűtlenség, a mi életünkben azonban inkább egy fűszer.”

Vitázni jó?

A színész úgy véli, feleségénél jobb társat, barátot, vitapartnert nem is találhatott volna. „Csillagos ötös a kommunikáció közöttünk. Elő nem fordulhatna, hogy valamit ne beszéljünk meg a legapróbb részletig. Az elejétől fogva egy nyelvet beszéltünk, soha nem kellett magyarázkodni a másiknak, ez persze nem azt jelenti, hogy mindig mindenben egyetértünk. Sőt! Sokat vitázunk, de Kírával még a veszekedés is isteni. Én korábban egy nyámnyila, anyámasszony katonája voltam, aki nem állt ki magáért, Kíra pedig ennek a szöges ellenkezője, de az elmúlt 23 évben sokat formálódtunk, és összecsiszolódtunk.”

A hűség börtön vagy szabadság?

A házasok sajátos módon értelmezik a hűség fogalmát. „A hűség nem jelenthet börtönt, a legnagyobb szabadságot kell adnia. Korábban csak monogám kapcsolatban éltem, és Kírával is 14 év együttlét után reformáltuk meg a házasságunkat. Az már más kérdés, hogy hány olyan nővel voltam együtt a házasságunk alatt, akiért megérte akár csak öt percet is a feleségem nélkül töltenem. Az egyalkalmas testi együttlét sem ér semmit, ha csak a szexről szól, mert akkor nem lesz több egy szimpla tornaóránál. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány olyan nővel voltam a házasságunk alatt, aki hatással volt rám, és csupán egy olyan eset volt, amikor kicsit meg­hülyültem.”

A humorérzék örökletes?

Máté szerint a szerelem, a kommunikáció és az intimitás mellett a humor is kiemelten fontos egy kapcsolatban. „A humor tart életben. A legnehezebb pillanatokban is úgy tudunk röhögni Kírával, hogy az eszméletlen. A legjobb, amikor Kírával veszekedés közben röhögjük el magunkat, mert ránézünk a másikra, és éppen olyan fejet vág, olyan hangsúllyal mondja a magáét, hogy azt nem lehet komolyan venni. Imádunk ironizálni, és egymást kifigurázni, de arra azért vigyázunk, hogy ne sértsük meg a másikat. Vannak kényes témák, például a testsúly, amivel igyekszünk nem viccelni, nehogy átmenjen bántásba.”

Fáj az igazság?

A monogámiával mindketten hadilábon állnak, az őszinteség és az egyenesség azonban a házasságuk legfontosabb alappillére. „Időközben rájöttünk, az sem jó, ha nincs titkunk egymás előtt. Mindketten belemondjuk a másik arcába az igazat, olyannyira, hogy néha az már bántó. Az elmúlt évek alatt viszont beláttuk, hogy ez sem mindig kifizetődő, jobb először gondolkodni, és utána mondani, mint hirtelen felindulásból a másik torkának esni. A legnagyobb konfliktusforrásunk talán még mindig az, hogy Kíra olyan, mint egy kobra, aki egyből lecsap, én meg továbbra is egy kicsit teszetosza vagyok, aki sokszor aranyoskodik, és ez rohadt idegesítő tud lenni.”

 

Kiemelt kép: Smagpictures

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!