Címlapsztori

Tíz lombik után sem adja fel a magyar szépségkirálynő

A egykori Miss Balaton, Magony Szilvia és párja, Tamás vállvetve küzdenek azért, hogy még egy gyermekük szülessen.

Magony Szilvia mindig is arra vágyott, hogy többgyermekes anya legyen, de már az első babáját is csak kemény küzdelem után tarthatta a karjában. A hároméves Márk a harmadik lombikbeavatkozás során fogant, és úgy tűnik, a testvére sem adja könnyen magát. Őérte eddig hét sikertelen beültetésen vannak túl.

Aggódik érte a párja

A legutóbbi rossz emlék még friss, mindössze júniusi. Az azóta eltelt hetek lelki őrlődéséről így vall a ma már marketingszakemberként dolgozó Szilvi. „Csak tavaly négy lombikunk volt, nem pihentünk meg… Az összes kudarcunkat meggyászoltam, de sosem hagytam sok időt az önsajnálatra. Mindig Márk lebegett a szemem előtt, az, hogy ő is átélhesse, milyen az, amikor az embernek van testvére. Most azonban először érzem azt, hogy kicsit megtorpantam. Elgondolkodtam azon, vajon hány lombikot érdemes még bevállalni.” Ezt a kérdést a párja, a civil szférában dolgozó Tamás is feltette a kedvesének. „Neki sem könnyű átélnie a sorozatos csalódásokat. Nagyon félt. A tizedik beavatkozás előtt azt mondta, neki fontosabb, hogy 90 éves koromig vele legyek, mint hogy tönkretegyem magam, és inkább gondoljuk át a terveinket. Talán igaza van. Aki azt mondja nekem, hogy egy lombikeljárás nem okoz nehéz­séget egy kapcsolatban, az hazudik. Rengeteg lemondással, fájdalommal, olykor egymás hibáztatásával jár. Szerintem a legnehezebb a tehetetlenséggel szembesülni. Hiszek abban, ha az ember dolgozik a céljaiért, azokat előbb-utóbb eléri. Nos, itt más a helyzet. Hiába tartod be az orvosi utasításokat, esel át számtalan, olykor akár fájdalmas vizsgálatokon, változtatsz életmódot… Hiába a rengeteg áldozat, végül csak rá kell bíznod magad a sorsra.”

Szilvi (balról a második) volt az idei Miss Balaton egyik mentora

Nincs mit szégyellni

Ahogy erről nemrég Csézy is mesélt, negyvenhárom évesen pedig a legnagyobb ellensége az idő, és az a patthelyzet, hogy itthon csak állami intézményben lehet mesterséges beavatkozást végeztetni, ahol kígyózó sorokban állnak a gyermekre vágyó párok. „Kiváló orvosokkal, szakemberekkel büszkélkedhetünk, de túl vannak terhelve, így nehéz személyre szabott kezelést kapni – mondja Szilvi. Ráadásul érintettként igen érzékenyen reagál a negyvenes, babára vágyó nőkre tett sértő megjegyzésekre és a lombikot elítélő véleményekre is. – Ezektől kinyílik a bicska a zsebemben! Ha fáj a fogunk, fogorvoshoz megyünk, ha megfáztunk, a háziorvoshoz, ha nem jön össze a gyermek, akkor kivizsgáltatjuk magunkat, és meddőségi specialistához megyünk. Nem szégyen segítséget kérni! Miért hangoztatja azt bárki, hogy a lombik Istentől távoli? Felháborítónak tartom az egészet. Én magam is vallásos vagyok, és üzenem mindenkinek, igenis szükség van a lombik során is a Jóistenre. Sőt! Mert a sikerért csak egy határig tud az orvoscsapat tenni… És negyvenes nőként nem fogom a redőnyt lehúzni.” Szilvi egyébként 35 évesen talált rá Tamásra, akivel korán a családalapítás mellett döntöttek. „Egy online társkereső applikáció segítségével ismerkedtünk meg. Esetünkben nem volt szó hosszú együtt járásról, a jövőképünk hamar kirajzolódott. Miután pedig nem jött össze a baba, mindketten kivizsgáltattuk magunkat, és orvosi javaslatra elkezdtük a lombikprogramot.”

Imádja az anyaság minden pillanatát

Hármas ikreket vártak

Végül Szilvi a harmadik nekifutásra lett várandós. „Kezdetben hármas ikrek voltak, ám az egypetéjű ikrek a tizenegyedik héten meggondolták magukat. Márk viszont maradt, amiért nem tudunk elég hálásak lenni. Mindent megért, hogy ő van nekünk. Ő ad értelmet az életünknek. Szoros a kapcsolatunk, imádom az anyaság minden percét, még azt is, amikor nehéz. Nálunk is vannak hisztik, csapkodás, de próbálom a határokra megtanítani. Ha szükséges, keményebben szólok rá, de tény, az apukája a szigorúbb. Ha ő azt mondja, nem, az az igazi nem – meséli az anyuka, és elárulja, a szíve mélyén még bízik a csodában. – Szerencsés vagyok, mert jól bírtam a lombikokat. Inkább lelkileg viseltek meg a beavatkozások. Van rajtam ugyan pár kiló felesleg, mondanám, hogy emiatt, de igazából nem. Egyszerűen nem a kilók voltak porondon nálam az elmúlt időszakban. Még nem tudom, hogyan tovább, lehet, a mi sorsunk az, hogy nem lesz több gyerekünk, és akkor ezt el kell fogadnunk. Hozzáteszem, hogy több tízezer nő küzd azért is, hogy egyáltalán anya legyen. Így nagyon szerencsések és boldogok vagyunk, hogy Márk megszülethetett.”

Sági Szilárd ikreket kapott

Béres Alexandra két kislány büszke anyukája, Panna tizenöt, Flóra tízéves. A fitneszedző sosem titkolta, hogy gyermekeit a lombik­eljárásnak köszönheti. Kaszás Géza nagyobbik csemetéje, a tizenhat éves Nimród szintén orvosi segítséggel fogant, ahogy Ambrus Attila­ kislánya, Kapócs Zsóka kisfia és Sági Szilárd ikrei is. A sort még hosszasan folytathatnánk, hisz egyre több ismert ember vállalja a meddőséggel való küzdelmét. Legutóbb az épp várandós Tornóczky Anita beszélt az anyasághoz vezető, beavatkozások sorával kikövezett útjáról.

Kiemelt képek és fotók: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!