Címlapsztori

Kapócs Zsóka: „A párom a jó és a rossz tulajdonságaimmal együtt szeretett meg és fogadott el”

Egyik pillanatról a másikra döntötte el, leszámol majd’ harmincéves szenvedélyével.

A színésznő nem bírja az álszentséget, és csak a jobb megítélés kedvéért nem fogja azt a látszatot kelteni magáról, mintha tökéletes lenne. A dohányzás kritikus téma a híres emberek között, nem szívesen ismerik be, ő a ritka kivételek egyike. Küzd a szenvedélyeivel, motivációjának kulcsa ötéves kisfia, Borisz.

A Hyppolit, a lakáj című darabban, a Karinthy Színházban (Fotó: Steindl Gabriella/fotocentral.hu)

Többször nekifutott már

Régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy ideje lenne lemondania káros szenvedélyéről, végül váratlanul tette meg a sorsdöntő lépést. Zsóka néhány éve búcsút intett a színpadnak, és azóta lakberendezéssel, dekorációkkal foglalkozik. Azt mondja, általában hirtelen hoz sorsfordító döntéseket. Ez történt most a dohányzással is. „Egyik reggel felkeltem, és elhatároztam, itt a vége, elég volt, nem dohányzom tovább! Nagyon szenvedek, borzasztó napokon vagyok túl! Tíz nap után volt az első olyan reggelem, amikor nem az volt az első gondolatom: úgy rágyújtanék. Napközben sokszor jólesne a cigi, de kitartok. Főleg, hogy belekergettem magam egy folyamatosan őrlő malomba azzal, hogy a közösségi oldalamon a követőimnek készítettem egy videót a témában. De úgy tűnik, ez is szerencsésen alakult. Megdöbbentett, mennyi pozitív visszajelzést kaptam. Többen velem együtt kezdték el a leszokást. Ezek után nincs kiút, nagyon ciki lenne visszaszokni, ahogy valójában a dohányzás is az. Sokan egyébként még csak nem is feltételezték róla, hogy cigizek.”

Dekoratőrként is sikeres (Fotó: Archív)

„Leteszem, babám!”

Bármilyen hihetetlen, Zsóka tizenöt éves kora óta dohányzott. A barátnőjével sétálgatott a Váci utcában, és a két tinédzsernek nagyon tetszett, ahogy a járókelők pöfékeltek. Így ők is megvették az első doboz cigijüket. Kezdetben a hagyományos bűzrudacskát szívta, később jött hevítő rudas változat. Eddig négy év volt a füstmentes időszak rekordja. „Nincs olyan, hogy egy slukk. Akkor vége. Most már tudom – magyarázza. Ezúttal viszont elszánt, amelynek ötéves kisfia, Borisz és párja, a labdarúgó, Simek Péter örül a legjobban. – A kisfiammal a maga szintjén már korábban beszéltem a dohányzásról. Próbáltam vele megértetni: ez rossz dolog, és soha ne jusson eszébe. Természetesen erre megkérdezte, akkor én miért dohányzom? Azt válaszoltam, leteszem babám, leteszem. A párom így ismert, szeretett és fogadott el, ahogy vagyok. A jó és rossz­ tulajdonságaimmal együtt, amiért hálás vagyok neki. Nagyon büszke rám, és próbálja kezelni a leszokással járó nehézségeket. Most sokkal idegesebb vagyok, de ő tompít. Látja, hogy küzdök!” – osztja meg velünk Zsóka.

Borisz, a kisfia már ötéves (Fotó: Archív)

Egyre tudatosabban él

Borisz érkezése öt éve sok mindenben megváltoztatta. „Amióta megszületett, másképp gondolkozom az életről és a halálról. Viszonylag későn szültem. Ki tudja, mennyi időnk van még együtt? Nem akarok én lenni az akadálya annak, hogy a földi létünkben több időt tölthessünk együtt – filozofál Zsóka. Hozzáteszi, majd’ negyvenöt évesen jött el ez a fordulópont az életében. Azóta még tudatosabban figyel oda önmagára. – Fél éve elkezdtem vitaminokat szedni. Meg is lepődtem a hatásukon. A körmeim megerősödtek, és egyáltalán nem voltam beteg. Pedig korábban mindent elkaptam, amit Borisz hazahozott az óvodából. Az étkezésemre még nem tudok odafigyelni, de arra törekszem, ne az evésbe meneküljek. Kevésbé érdekelnek a külsőségek, meghízni viszont nem akarok. Nem úgy nézek ki, mint húsz éve, de elégedett vagyok magammal. Az edzés is várat még magára, de van egy kis konditermünk is itthon, a lehetőségeim adottak. Igyekszem megtenni az egészségemért, amit csak lehet. Bízom benne, még harminc évet megírtam nekem itt, a földön…”

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!