Címlapsztori

Bálint Antónia exe az apasági perről: „Magyarázatot akarok, miért nem láthattam felnőni a lányomat”

Földesi-Szabó László elbizonytalanodott, tényleg ő-e az édesapja Bálint Antónia lányának, így tavaly titokban jogi útra terelte a kérdést.

Bálint Antónia a harmincas éveiben már régóta gyermekre vágyott, de egyik párjával sem jutott el a családalapításig, mígnem egy munka során megismerkedett a nála 12 évvel idősebb egykori rendőr ezredessel, Földesi-Szabó Lászlóval. 2007 nyarán, 38 évesen pedig valóra vált az álma, 3600 grammal, 57 centivel megszületett a kislányuk. A családi idill azonban tíz hónap után szertefoszlott…

Bíróságra jártak

Mindenkit meglepett, amikor Toncsi nyilvánosságra hozta, hogy már nem alkotnak egy párt gyermeke édesapjával, kislányuk közös neveléséről viszont − először úgy tűnt − békében meg tudnak állapodni. Két évvel később azonban, amikor Földesi-Szabó megismerte majdani feleségét, Antónia és egykori párja pereskedni kezdett. Még rágalmazási ügyben is megütköztek a bíróságon, ezt az ezredes neje indította és nyerte meg végül Toncsi ellen. A kislány kapcsán 2012-ben a gyámügy egyébként a fokozatos láthatás mellett döntött, és úgy volt, hogy az édesapa bevezetésként heti egyszer, csütörtökönként, majd kéthetente hétvégén láthatja őt. A kedélyek csillapodni látszottak, de a Story a minap megtudta, hogy újra kitört a háború.

Bálint Antónia 38 évesen lett anyuka (Fotó: Karizs Tamás/fotocentral.hu)

Kilenc év küzdelem

A lapunk birtokába jutott információ szerint a háttérben egy friss bírósági ügy folyik Toncsi és Földesi-Szabó között, egész pontosan egy „apaság vélelmének megdöntése iránti per”, amelynek főszereplője az immáron 17 éves közös lányuk. Kerestük a szülőket, magyarázzák meg, László miért vonja kétségbe, hogy ő az apja Antónia lányának. Mivel Antónia, aki korábbi párjával szerepelt a Nyerő Párosban is, majd szakítottak, lapzártánkig a Farm VIP szereplőjeként a tanyasi reality forgatásán vesz részt, hiába kerestük, így csak volt párját faggathattuk. „Ez egy érzékeny téma, és az ügy lezárásáig nem is szerettem volna, ha ez nyilvánosságra kerül – kezdi az egyébként négy éve külföldön élő rendőr ezredes. – De ha már kiszivárgott, megerősítem: valóban, tavaly ősszel apaság vélelmének megdöntése iránti pert indítottam. Noha szerencsére már nagy a csend körülöttünk, ez nem azt jelenti, hogy minden megoldódott. Én 12 éve nem láthattam a lányomat. Pedig megvolt a végzés a láthatásról. De hiába mentem oda, a kaputelefonba csak annyit kaptam, hogy nem akar kijönni.”

Fotó: Karizs Tamás/fotocentral.hu

Az édesapa – aki képmása közzétételét nem engedélyezte, csak nevét és nyilatkozatát vállalta – állítja, kilenc hosszú évig próbálkozott. Mivel nem ért célt, nem maradt más lehetősége, megpróbált együtt élni a ténnyel: nem tarthatja a kapcsolatot a lányával. A gyerektartást azonban máig minden hónapban utalja Antóniának. „Csak anyagilag teljesíthettem az apai kötelességeim, még egy képet sem kaphattam a lányomról. Az édesanyja által minden csatorna el lett zárva az irányába. Egész egyszerűen oda jutottam mára, hogy magyarázatot akarok kapni erre az évtizede tartó tiltásra, és hogy miért nem láthattam felnőni a lányomat.”

A felesége is szerette

A puszta kíváncsiságon túl nyilvánvalóan más, nyomósabb indoka is van Földesi-Szabónak a perre, de a részletekről még nem szeretne beszámolni. Hogy milyen eredmény tenné őt boldoggá, azt pedig még maga sem tudja. „12 éve el vagyunk szakítva, itt már nem beszélhetünk apai érzésekről. Semmilyen kapcsolatunk nincs, pedig az első évek nagyon szépek voltak. Nagyon jól éreztük magunkat a lányommal. A feleségem is nagyon szerette, sokat foglalkozott vele, ha nálunk volt, de ez a rendszer elég hamar be lett szüntetve, természetesen nem a mi részünkről. Úgyhogy ha más az igazság, mint amiben 17 éve élek, az talán valamelyest megnyugtatna és megmagyarázna sok mindent. Ha mégsem érzem jól a tiltás okát, akkor pedig a remény mindig bennem lesz, hogy a lányom egyszer elindul felém.”

Tíz hónap után magára maradt a lányával Antónia (Fotó: Ványi Ákos/fotocentral.hu)

A nevét is elvehetik

Vajon milyen következményekkel jár, ha kiderül, hogy egy édesapa mégsem az édesapa? „Ilyenkor a bíróság egy szakértőt jelöl ki, aki DNS-vizsgálattal tesz pontot az ügy végére – magyarázza dr. Horváth­ B. Gábor­ büntető szakjogász. – Erre nagykorúságáig a szülő bármikor kötelezheti a gyermeket. Ha kiderül, hogy a perindító édesapa valóban nem vér szerinti szülő, a gyermeket kötelezheti arra is, hogy elhagyja a családnevét. Ha elvált szülők gyermekéről van szó, és tartásdíj is felmerül az ügyben, úgy a perindító öt évre visszamenőleg igényelheti a kifizetett összeget az édesanyától.”

Kiemelt kép: RTL

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!