Címlapsztori

Kis magyar hakni­körkép: tényleg ciki a falunap?

Míg egyes sztárok csak nagyobb koncerteken hajlandóak fellépni, addig más hírességek egyik hakniról rohannak a másikra. Vajon hogyan látja mindezt többek között Zalatnay Cini, Szandi és Delhusa Gjon?

Nemrég Szandi borzolta a kedélyeket azzal, hogy nem állt színpadra egy maroknyi ember előtt egy szlovákiai faluban, most pedig Tóth Vera nyilatkozata osztotta meg a rajongókat és a sztárvilágot. A Megasztár egykori győztesének ebben a kérdésben is határozott véleménye van. „Ha hosszú távra tervezünk, akkor nem az a célunk, hogy kimerítsük az összes falunapot az országban, és egyszemélyes koncertként elmenjünk egy CD-vel fél playbackben fellépni. Én sokkal inkább egy nagyzenekart képzeltem magam mögé, dívaruhát, gyönyörű, hosszú hajat, szép sminket, és olyan embereket, akik most a koncertjeimre járnak. Olyan kört vonz a zeném, akik pontosan tudják, hogy hol kell tapsolni, amikor megszólal egy zenei szóló, vagy amikor egy nagyobb hang megtörténik. A koncertjeimre magasan kvalifikált, zeneszerető, jól szituált emberek járnak, akik nagyon aranyosak” – ecsetelte a Remind magazinnak az énekesnő, aki úgy érzi, húsz éven át keményen megdolgozott azért, hogy nívós társaság előtt énekelhessen.

Tóth Vera a minőségi szórakoztatás mellett tört lándzsát (Fotó: RTL)

Csak a publikum mérete a lényeg?

De nem Vera az egyetlen, aki alaposan megválogatja a fellépéseit. Június végén Szandi keltett jókora botrányt azzal, hogy egy felvidéki jótékonysági koncertről hazament, miután meglátta, hogy alig néhány ember lézengett a helyszínen. „Méltatlannak és megalázónak érzem, hogy nyolc ember előtt lépjek fel. Az alapítvány vezetője tökéletesen megértette ezt, és nagyon sajnálta a történteket. A legnagyobb szeretetben és békében jöttünk el” – mondta akkoriban egy napilapnak Szandi, aki ennek ellenére a tiszteletdíjat is felvette – majd később visszautalta –, amiért ugyancsak sokan kritizálták.

Míg egyesek minimális létszámhoz kötik a szórakoztatást, addig mások egy maroknyi ember előtt is ugyanolyan lelkesen lépnek színpadra. Delhusa Gjonnak és Zalatnay Cininek például sosem volt ciki haknizni, ahogyan az Irigy Hónaljmirigy tagjainak sem, akiknél előfordult már, hogy majd’ annyi ember előtt énekeltek, mint ahány tagból a banda áll. „A harminc év alatt, amióta együtt vagyunk, nagyon sok minden előfordult. Egy áruház avatóján például nem miránk voltak kihegyezve, hanem arra, hogy mit találnak odabent. Olyan is volt, hogy húsz embernek jobb bulit lehetett csinálni, mint ezernek, mert ők ugyan kevesen voltak, de tényleg szórakozni jöttek” – árulta el korábban egy portálnak Sipos Peti.

Az Irigy Hónaljmirigyből Sipos Peti örömmel vállal minden felkérést (Fotó: Fülöp Dániel/fotocentral.hu)

„Nincs mit szégyellni”

Hazánk egyik legsikeresebb együttesének, a Groovehouse-nak az énekese és egyben fellépésszervezője, Kárpáti Zsolti szerint nagyot fordult a világ az elmúlt évtizedekben. Míg régen leginkább a műsorirodák koordinálták az előadókat, akiket minél többet forgattak, annál nagyobb bevételre tettek szert, addig mára bizonyos előadók a mennyiség helyett inkább a minőségre törekednek. „Semmi szégyellnivaló nincs a haknizásban, sőt! A legtöbb előadónak így indul a karrierje, és vannak, akik nem is kívánnak ezen változtatni, de tény, hogy ma már egyre többen szeretnék megmutatni magukat élő nagykoncertek keretein belül. Persze az egyénfüggő, hogy ki milyen lépéseket tesz ennek érdekében, de az biztos, hogy a sikerhez nem csak egy út vezet. Míg a Groovehouse együttes arra törekszik, hogy egyre több élő koncerten tudja bemutatni munkásságát, addig vannak olyanok, akiknél a koncertezés szóba sem kerül! Ez egy saját magad felé állított igény! De az is tény, hogy a népszerűséged nem csak ezen fog múlni. Heti öt fellépéssel is lehet valaki éppoly népszerű, mint az, aki heti egy nagykoncertet vállal.”

A Groovehouse számára fontos az élő kapcsolat a rajongóikkal (Fotó: Nagy Zoltán/fotocentral.hu)

Athina mindenhova örömmel megy

A haknizás kérdése nem csak az énekeseket osztja meg. Tévések, színészek között is van, aki elzárkózik az alkalmi fellépésektől, és persze olyan is, aki boldogan tesz eleget az efféle felkérésnek. „Tök mindegy, hogy milyen messzire kell mennem, vagy hogy hány percet fogok színpadon tölteni, mindenhova szívesen megyek – mondta lapunknak a Jászai Mari-díjas színésznő, Papadimitriu Athina. – Bár tény, hogy teljesen szétforgácsolódom, állandó rohanásban vagyok, de engem ez éltet.”

Kiemelt képek: Vörös Szilárd/fotocentral.hu, RTL, Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!