Címlapsztori

Nádai Anikó – Hiába él egészségesen, orvosa nem sok jóval biztatja

Az RTL műsorvezetője a megelőzésben hisz, ám a legutolsó vizsgálati eredmények vészjóslóak.

Egyre több közszereplő beszél nyilvánosan az egészségi állapotáról, ezzel segítve másokat is a sokszor lappangó betegségek nyilvánvaló tüneteinek felismerésben. Nádai Anikó is igyekszik mindent megtenni a saját egészsége érdekében, és erről nem szégyell beszélni.

Nincs ismert gyógymód

A kétgyermekes anyuka korán elveszítette az édesanyját, azóta még inkább hangsúlyt helyez a betegségek megelőzésére. Hiszi és tudja, hogy a szűrővizsgálatok életet menthetnek. Néhány hete, szembenézve egyik legnagyobb félelmével, belevágott egy olyan teljes körű kivizsgálásba is, amelyből megtudta, ­örökölte-e édesanyja autoimmun betegségét. A vérvétel és a pajzsmirigy-ultrahang után az endokrinológus szakorvos sok jóval nem kecsegtette. „Sajnos évek óta rakoncátlankodik a pajzsmirigyem, így elég olvasott vagyok a témában. A pajzsmirigy egyik legismertebb betegsége a Hashimoto-tyreoiditis. Ez egy krónikus pajzsmirigy-gyulladás, egy autoimmun betegség, aminek nincs ma ismert gyógymódja, fájdalommentes, ám végül a pajzsmirigy teljes pusztulásához vezet. Főként a nőket érinti, és az erre való hajlam öröklődik. Nálam elég magas az anti-TPO-szint, ami sajnos ennek a betegségnek az egyik jele. Édesanyám pedig Basedow-kórban szenvedett, ami 20 százalékos eséllyel szintén öröklődik – írta a Reggeli műsorvezetője az Instagram-oldalára. Azóta is igyekszik a téma iránt érzékenyeket hasznos információkkal ellátni. – Egy jó tanács! Eddig például ezt nem tudtam, és ez a kedves endokrinológus hölgy mondta el: ha kifejezetten pajzsmirigylaborra mentek, a vérvétel előtt érdemes abbahagyni minden olyan készítmény szedését, ami biotint tartalmaz (hajerősítő kapszulák, kollagén tartalmazhat), mert így hamis eredményt kaptok!”

A bajban Anikó ­mellett állt férje, Hajmásy ­Péter (Fotó: Olajos Piroska/fotocentral.hu)

„Ezt nem kell szégyellni!”

Nem Anikó az egyetlen híresség, aki kapcsolatba került a Hashimoto-kórral. Madár ­Veronika 2019 óta áll állandó orvosi kezelés alatt, és azért döntött a kivizsgálás mellett, mert furcsa tüneteket észlelt magán: nem változtatott az étkezési szokásain, mégis hízni kezdett, és amíg korábban órákig napozott, volt idő, amikor majd megfagyott még a legnagyobb melegben is. Mint kiderült, nála a pajzsmirigy alul- és túlműködése egyaránt előfordulhat, sőt a két véglet válthatja is egymást. Mégis a szerencsésebbek táborába tartozik, hisz az orvosok időben felfedezték a problémát, így ez idáig sikerült elkerülnie az elváltozás súlyosabb szövődményeit. „Akik ebben a cipőben járnak, azoknak üzenem: a pozitív energia a legfontosabb. Én hiszek az orvosokban, és abban, hogy a legtöbb, amit tehetek, ha szinten tartom a betegségemet. Fontosnak tartom kiemelni, hogy senki ne érezze magát kevesebbnek azért, mert pajzsmirigybeteg. Ezt nem kell szégyellni!” – biztatta sorstársait Vera korábban a Story magazin hasábjain is.

Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A fórumok is segítenek

Király Linda úgy segített több ezer nőnek, hogy miután kiderült pajzsmirigybetegsége, létrehozta a Vénusz Projectet. A közösségi oldalon a mai napig működő fórumon bárki tapasztalatot cserélhet, ami Linda szerint azért rendkívül hasznos, mert hiszi, hogy minden egészségügyi probléma lelki eredetű. A többezres társaságban akadnak pajzsmirigy-problémával, PCOS-sel, inzulinrezisztenicával, Hashimoto- és egyéb autoimmun betegséggel küzdő nők is, akik saját történeteikkel segítik egymást.
Korábban Tóth Gabi hangja is messzire elhallatszott, többeknek hívta fel a figyelmét a Hashimoto-betegségre. „A szülést és szoptatást követően sajnos kiderült, a hormonháztartás felborulásának következtében lett egy autoimmun betegségem. Ez egy pajzsmirigybetegség” – írta a csalad.hu-n, ahol évekig blogot vezetett, amit sokan követtek.

Van remény?

Demcsák Zsuzsa egy véletlennek köszönheti, hogy megtalálta a módját, hogyan legyen jobban, és erre a szervezete is jól reagált. „Képernyősként mindig vigyáznom kellett a külsőmre, de évekkel ezelőtt pajzsmirigyproblémáim adódtak, Hashimoto-kórral diagnosztizáltak. A gyógyulást az a szerencsés fordulat hozta meg, hogy elfelejtettem elvinni a gyógyszereimet az Ázsia Expressz forgatásaira, viszont megismerkedtem Krishan­nal. Onnantól kezdve húst sem ettem évekig, aminek hihetetlen kedvező hatásai voltak.”

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!