Hazai sztár

Spéter Erzsébet: Először istenítették, aztán csak gúnyolódtak rajta…

A nyolcvanas években hirtelen megjelent hazánkban egy turbános, erősen sminkelt, remek humorú, dúsgazdag nő. Alapított egy művészeti díjat is, amely komoly pénzjutalommal járt.

Beszterce mellett, egy kis faluban született. Apja sörgyári igazgatóhelyettes volt, így tudott kilenc gyermeket nevelni jómódban. A kis Spéter Erzsébet hét nyelven beszélt: magyarul, németül, szászul, románul, franciául, olaszul és angolul. Egy teniszpályán találkozott első szerelmével, Alekszandru Soutzu herceggel. Ő 17, a herceg 46 éves volt akkor. Szülei tudta nélkül ment férjhez a főnemeshez, és Kolozsváron egy hatalmas kastélyban éltek, egészen a herceg hirtelen haláláig. A román herceg után másodszorra és harmadszorra ugyanazt választotta: dr. Cziegle Pál kereskedelmi tanácsost. „Ő volt az az ember, akitől egyszer elválni kevés” – mondta róla. Válása után dolgozott mixerként, pincérként a Balatonnál, majd az Ibusznál. Így jutott ki New Yorkba, ahol hozzáment negyedik férjéhez, Henry Speterhez, a másod-unokatestvéréhez. A férfi dúsgazdag volt, szállodaláncokat üzemeltetett.

Erzsébet imádta a színházat, ezért ajánlott fel egy kisebb vagyont a Nemzeti Színház építésére a nyolcvanas években. Hirtelen ismert ember lett, főleg, amikor a magánvagyonából megalapította a pénzjutalommal is járó Erzsébet-díjat, amelyet egy gálaműsorban nyújtott át művészeknek. Közülük többen ilyenkor túlzásba vitték a hajbókolást, ami gúny tárgya lett. Imádta a maga varrta turbánokat, lassan, tagoltan beszélt, és napbarnított volt, Hofi Géza csak múmiának hívta. Egyre inkább gúny céltáblájává vált, a sajtó is kikezdte. Kevesen keltek a védelmére, Haumann Péter volt az egyik: „Idejön egy távolban élő magyar, adni akar, és nem elvenni, erre először keresztbe tesznek neki, utána körüllihegik, aztán a vérét veszik. Nem értem.” 1995-ben az állandó intrikák miatt megszűnt az Erzsébet-díj. Spéter, akiről nemrég Mohai Gábor legendás tévébemondó is megosztott egy kedves történetet, visszavonult, megbetegedett, pasaréti lakását nem tudta elhagyni, állandó ápolásra szorult, erre ment rá a vagyona. Magányosan hunyt el 2007-ben. Azt szerette volna, hogy hamvait a Dunába szórják, de nem teljesítették a végakaratát.

Az év sztáreseménye hamarosan! Szavazz a sztárokra, és nyerj!

Átkot szórt

Halála előtt arra kérdésre, mire a legbüszkébb, az Újságmúzeum szerint így felelt: „Arra, amivel kudarcot vallottam, az Erzsébet-díj alapítására. Igazán nem én buktam el, hanem azok, akik keresztbe tettek. Jöjjön rájuk a Csíki erdő hidege, mert ez lett volna az, amit gyerek helyett magam után hagyok.”

Kiemelt kép: Story-Best Archívum/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!