II. Erzsébet királynő 96 évet élt, és egészséges étrendje, valamint fegyelmezettsége révén őrizte meg vitalitását. Az uralkodó napi rutinjában kiemelt szerepet játszott a mértékletesség és a minőségi alapanyagok használata, amelyeket gyakran saját birtokaikról szereztek be.
Reggeli rutin
A napot egy csésze Earl Grey teával kezdte, amelyet tej és cukor nélkül fogyasztott, mellé pedig néhány kekszet evett. Kedvenc reggelijei közé tartoztak a gabonapelyhek, a pirítós lekvárral, valamint az egyszerű halételek, mint például a hering vagy a füstölt tőkehal.
Ebéd
A királynő szerette a könnyű ebédeket, gyakran választott halat zöldségekkel. Kedvence a spenótos hal volt, a keményítőtartalmú ételeket, mint a tészta vagy a burgonya, pedig amikor csak tehette, kerülte.
Uzsonna
Erzsébet királynő sosem hagyta ki az uzsonnát, amelyhez Earl Grey teát és szendvicseket fogyasztott. Kedvelte a hagyományos uborkás szendvicseket, valamint az édes finomságokat, például a csokoládés keksztortát.
Vacsora
A vacsora szintén egyszerű volt, de minőségi. Gyakran fogyasztott vadhúst, mint a vaddisznó vagy a szarvas, amit a birtokukon fogtak. Az ételek gyakran brit és francia konyhából származtak, kedvelte a halibutfilét spenóttal és Mornay-mártással.
Desszert és italok
Az édességek közül a csokoládé volt a gyengéje, különösen a fekete csokoládé. Alkalmanként egy gin és Dubonnet koktélt is elfogyasztott, valamint a vacsora mellé egy pohár német édes bort.
Ez a mértéktartó étrend, valamint a rendszeres mozgás, a kiegyensúlyozott mentális egészség és a megfelelő stresszkezelés mind hozzájárultak ahhoz, hogy II. Erzsébet királynő hosszú és egészséges életet élhessen.
Kiemelt kép: Getty Images