Napi friss

Olyan megható szobrot készítettek II. Erzsébet királynőről, amitől nem csak a rajongók szeme lábad könnybe

A néhai uralkodó április 21-én ünnepelte volna 98. születésnapját.

Történelmi pillanatnak lehettünk tanúi a hétvégén, amikor Erzsébet királynő 98. születésnapja alkalmából leleplezték a néhai uralkodó első emlékművét, amelyen szeretett corgijait is láthatjuk. A szoboravatásra a tömeg éljenzése és közel 50 corgi helyeslő ugatása közepette került sor, mivel a The Welsh Corgi League kutyákból álló küldöttsége sem hiányozhatott a különleges eseményről. Az emlékmű a fiatalos Erzsébet királynőt ábrázolja három hűséges corgitársával a lábai előtt, amint az egyikük a királynő szoknyája mellől kukucskál ki.

A szobor különösen meghatotta a rajongókat, hiszen nemcsak a királynő 70 éves uralkodásának állít emléket, hanem a pembroke welsh kutyafajta iránti tartós szeretetének is. Hywel Pratley szobrászművész úgy véli, hogy az emlékmű nemcsak a királyi rajongók körében lesz népszerű, hanem a közösségi média felhasználóit is vonzza majd, akik szelfit akarnak készíteni a néhai brit királynő és a corgik triója mellett. A trónon töltött évtizedei alatt becslések szerint 30 corgit és dorgit (tacskó és corgi keveréke) tartott, így ő lett a történelem leghíresebb pembroke welsh corgi-tulajdonosa. Uralkodása során ahová csak ment, állatokkal fényképezkedett, és sosem titkolta, hogy egy négylábú bármikor fel tudja vidítani!

II. Erzsébet királynő 2015-ben a Battersea Dogs and Cats Home kutyamenhely megnyitóján mosolyogva figyelt egy corgit (Fotó: Getty Images)

A királynő szeretete a corgik iránt egészen gyermekkoráig nyúlik vissza, amikor apja, VI. György király hétéves korában vett neki és húgának, Margit hercegnőnek egy pembrokeshire-i walesi corgit. 1944-ben, a királynő 18. születésnapján pedig megérkezett a Susan nevű corgi, akivel hamarosan elválaszthatatlanok lettek. Erzsébet királynő annyira szerette Susant, hogy az 1947-ben még a nászútjára is elkísérte őt és Fülöp herceget. Amikor a néhai királynő életet adott Károly hercegnek, az újságok hasábjai tele voltak tanácsokkal arról, hogyan akadályozhatja meg, hogy Susan féltékeny legyen a csecsemő hercegre.

Susan volt II. Erzsébet királynő szeme fénye (Fotó: Getty Images)

Susan nem sokkal később saját corgidinasztiát alapított Sugarral, aki Károly hercegé volt, és Honey-val, aki az anyakirálynőhöz került. Erzsébet annyira imádta Susant, hogy a kutya 1959-ben bekövetkezett halála után személyesen terveztetett sírköveket a Sandringham-házban lévő sírjára. A hűséges háziállatok elkísérték őt a királyi körútjaira is, ahol segédek gondoskodtak minden szükségletükről. A corgik iránti szeretete annyira közismert volt, hogy még a Royal Collection is corgi alakú karácsonyi díszeket kezdett árulni, elismerve a fajta iránti szeretetét. Így hát nem is meglepő, hogy a frissen leleplezett szobor nemcsak a rajongók, de minden jóérzésű kutyatulajdonos szemébe is könnyeket csal.

Sandy és Muick, a királynő kedvenc corgijai a temetésén is elbúcsúztak szeretett gazdájuktól (Fotó: Getty Images)

Kiemelt kép: Getty Images 

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!