Napi friss

Ott vagyunk már? – Hogy ne váljon rémálommá az utazás: Tippek a gondtalan családi autós kalandokhoz (X)

Íme, néhány szakértői javaslat, hogy az utazás is élmény legyen, ne csak a célállomás.

Ismerős a helyzet? Kilövöd a céges e-maileket és telefont, nagyot sóhajtasz, megnyújtózol, mosolyogva beszállsz az autóba, és végre elindulsz a családoddal nyaralni. De az utazás már félúton rémálommá válik: miközben a gyerekek a hátsó ülésen egymást nyúzzák, a párod idegesen nyomkodja a légkondi szabályozóját, és egyszerre próbál minden kérést teljesíteni, addig te csendben ismét megesküszöl, hogy soha többé nem vágsz neki autóval. Mégis, minden évben újra elindultok, mert a csillogó part és az aranyló naplemente elfeledteti a tavalyi küzdelmeket. Ezzel együtt persze azt is, hogy mit is kellene másképp csinálnunk. A Hankook szakértői tippeket osztanak meg ahhoz, hogy az utazás is élmény legyen, ne csak a célállomás.

Indulj időben!

A korán kelés a titok: hajnalban indulva a gyerekek még álmosak, és az autóban folytathatják az alvást. Este készítsd őket az útra alkalmas ruhába, így reggel már csak a kocsiba kell beültetni őket. Hosszú utaknál tarts rendszeres pihenőket, hogy mindenki kinyújtózhasson és játszhasson egy kicsit.

Biztonság és kényelem

Indulás előtt ellenőrizd a gyermekülést és a biztonsági öveket, és ne felejtsd el aktiválni az ajtók gyerekzárját. Csomagolj be játékokat, könyveket, és egy feltöltött tabletet mesékkel és játékokkal, hogy a gyerekek minél jobban és persze minél tovább szórakozhassanak. Ne felejtsd el az elsősegélycsomagot, alapvető gyógyszereket, nedves törlőkendőket, elegendő vizet és egészséges rágcsálnivalókat sem. Készülj fel arra is, hogy előfordulhat, hogy a gyerekek, de akár a felnőttek is magukra önthetik az italt egy manővernél vagy kanyarnál, így legyen az utastérben mindenkinek száraz póló és short.

Tervezz előre!

Tervezd meg az útvonalat, és figyelj a pihenőhelyekre és benzinkutakra. Fontos az időjárásra is felkészülni, ezért ellenőrizd az előrejelzéseket, és készítsd elő az időjárásnak megfelelő ruházatot és felszerelést.

Pihenés = Biztonság!

A rendszeres megállók nemcsak a gyerekek miatt fontosak, hanem azért is, hogy a sofőr is pihenhessen. Kipihent vezető = biztonságos utazás. Ha kell, váltsatok sofőrt, hogy elkerüljétek a fáradtságot.

Elhoztad? Beraktad? Melyikbe? – Dokumentumok ellenőrzése

Győződj meg róla, hogy minden szükséges dokumentum, például a jogosítvány, forgalmi engedély és biztosítási papírok nálad vannak, és könnyen elérhető helyen tartod őket az utastérben.

Abroncsok ellenőrzése

A megfelelő abroncsnyomás elengedhetetlen a biztonságos vezetéshez. A túl alacsony vagy túl magas nyomás nemcsak az abroncsok élettartamát rövidíti meg, hanem a jármű stabilitását és az üzemanyag-fogyasztást is befolyásolja. A nyári melegben az abroncsnyomás könnyebben változhat, ezért érdemes rendszeresen és minden hosszabb út előtt ellenőrizni, és a gyártó által ajánlott szintre beállítani.

Az ideális abroncsnyomás függ a jármű és az abroncs típusától, valamint a terheléstől és az útviszonyoktól. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb személyautónál az ajánlott abroncsnyomás értéke 2.0-2.5 bar (30-36 psi) között mozog. Azonban fontos, hogy mindig a jármű gyártója által megadott értékeket vegyük figyelembe, amelyeket megtalálunk a jármű felhasználói kézikönyvében, de az autó vezető oldali ajtaján vagy a B-oszlopon is fel szoktak tüntetni.

Használj az évszaknak megfelelő abroncsot

A nyári abroncsok futófelülete simább, kevesebb rajta a mély barázda, így maximális tapadást biztosítanak száraz és nedves útfelületeken is. A Hankook nyári abroncsait kifejezetten a meleg időjárásra tervezték, hogy kiváló tapadást és kezelhetőséget biztosítsanak még forró aszfalton is.

Amennyiben a Hankook abroncsait választanád az utazáshoz, a kínálatot itt tekintheted meg: Hankook nyári abroncsok.

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!