Lassan kilenc éve, hogy fény derült a cukorbetegségére. Amikor súlyos állapotban kórházba került, átértékelte az életét. „Féltem, hogy megváltozik a világ, és valóban megváltozott, de nem lett nehezebb, csak másabb – mondja a színész. Mostanság kerek negyven kilóval kevesebb mint „fénykorában”. – Szerencsére minden gondot okozó élelmiszert ki lehet váltani, csak arra kell figyelni, hogy lassú felszívódású szénhidrátot fogyasszak. Vannak, amiket lehet enni, és vannak, amikről le kell mondani. Krumplit például kilenc éve nem ettem, ahogy szőlőt sem, pedig imádom, kívánom, és terem is a kertemben. Azóta gyakran fogyasztok édesburgonyát, bulgurt, kölest, polentát, kuszkuszt, hajdinát, gerslit. Nagyon finom fogásokat lehet belőlük készíteni, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül ehetek. A tésztáról sem kell lemondanom, a durumtészta engedélyezett.” Az idő pedig a színésznek dolgozik, hiszen az üzletek polcai tele vannak cukorbetegnek szánt élelmiszerekkel, és a vendéglátóipari egységekben is gondolnak a diétázókra. „Éppen csak egy pici odafigyelés szükséges, és ami nagyon fontos, soha nem csalok. Az csak komplikációhoz vezetne. Ennek köszönhetően csupán fél évig inzulinoztam magam, azóta gyógyszerrel, diétával és mozgással tartom egyensúlyban a vércukorszintemet.” Topy az édességekről sem mondott le. Gyakran készít magának édesítővel süteményeket.
Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu