Napi friss

Zámbó Jimmy – Már kisiskolásként megtalálták a konfliktusok

A Király élete egy ízig-vérig budapesti történet. Az Erzsébetváros sűrűjében felnövő, majd Csepelen otthonra találó, álmait soha el nem engedő énekes hiába ért fel a csúcsra, nyugalmat ott sem talált.

Az RTL+ nagy sikerű sorozatának befejező epizódja után A Király készítői, valamint a tematikus városi sétákra specializálódott Hosszúlépés. Járunk? csapata közösen együttműködve létrehoztak egy interaktív zarándokutat, amely során az érdeklődők Zámbó Jimmy életéhez kötődő budapesti helyszíneket kereshetnek fel a mobiltelefonjuk segítségével.

Tiszta Csikágó!

A Király zarándoklat névre keresztelt interaktív program keretében városszerte tizenkét QR-kód került elhelyezésre, amiket beolvasva ­megelevenednek a néhai énekes életének meghatározó helyszínei. A Story magazin ezúttal egy rövidített sétán vett részt a sorozat alkotói­val, köztük néhány színésszel. Első utunk Zámbó Jimmy szülőházához, a VII. kerületi István utca 20-hoz vezetett, ahol az énekes a szüleivel, valamint testvérei­vel, ­Mariettával, Györggyel, Tihamérral és Árpyval együtt élt. A környék legnagyobb szecessziós bérházában lakott a család a hatalmas, háromudvaros Hernád-udvar ­István utcai szárnyán. Hétköznapjaikat a környező néhány utcában töltötték, itt jártak iskolába, ahonnan legtöbbször a közeli Városligetbe mentek focizni. A Keleti pályaudvar árnyékában megbúvó városnegyedet sokan – köztük Jimmy is – Csikágóként emlegették, ugyanis az ominózus városrész a huszadik század elején olyan szédítő tempóban nőtt ki a földből, amihez foghatót csak Amerikában láttak korábban.

Itt nőtt fel Jimmy (Fotó: Birton Szabolcs)

Suli helyett is fociztak

A következő állomás a szülőháztól néhány utcányira található Baross Gábor Általános Iskola volt, ami a Zámbó testvérek gyerekkorának meghatározó helyszíne volt. Mindannyian a Hernád utcába jártak iskolába – már ha eljutottak odáig, és nem éppen a bőrt rúgták a suli helyett. „Nem büszkélkedhetem, habár olyan fertelmes nagy szégyenkeznivalóm sincs a tanulmányi eredményeimmel kapcsolatban. Nem én voltam a legrosszabb tanuló, csak valahogy nem voltam mindig megfelelő magaviseletű” – vallotta be egykor az énekes Bodonyi László: Zámbó Jimmy nem csak dalban mondja el című könyvében. Jimmy magaviselete valóban hagyott némi kívánnivalót maga után, és a konfliktusok már kisiskolásként is megtalálták őt. Az egyik perpatvar például maradandó nyomot is hagyott a testén: verekedés közben beütötte fejét az iskola kőkapujába, ennek köszönhetően pedig egész életében megmaradt egy apró folt a fejbőrén, ahol nem nőtt haja.

Megszűnt a világ

Tanulmányai után a pop­iparba betörő Imici, majd a hatalmas fekete Mercedesszel grasszáló Király egyik legkedveltebb helyszíne kétség kívül a Garay téri piac volt. A frissen sült hurka, kolbász, a ropogós fehér kenyér, az ecetes savanyúság, valamint a dupla adag mustár Jimmy kedvenc étke volt. Az interaktív zarándokútból természetesen az ikonikus piac sem maradhatott ki, ahová Jimmy olykor az édesanyjával, Anna nénivel is ellátogatott. „Csengett a telefon, öltözz anyu, mert megyünk hurkázni. Ilyenkor magamra kaptam valamit, irány a Garay piac, ahol imádott enni. Odaálltunk a kedvenc henteséhez, kikértük az ennivalót, majd együtt hurkáztunk a bámészkodók tömegében. Anya és fia. Ilyenkor megszűnt számunkra a külvilág, semmi sem számított, csak az, hogy együtt legyünk” – mondta még évekkel ezelőtt Anna néni B. Molnár László: Zámbó testvérek című könyvében.

A sétán tizenkét, Zámbó Jimmy életének fontos helyszínét kereshetik fel az érdeklődők (Fotó: Birton Szabolcs)

Zámbó Adrián: „Aput kenyérre lehetett kenni!”

A tematikus ­városi sétára Zámbó Jimmy legkisebb fia, ­Adrián is ellátogatott. A 27 éves fiú­nak ugyan nem sok közös élmény jutott az édesapjával, de azok máig nagyon meghatározóak a számára. „Soha nem fogom elfelejteni, amikor lefekvéskor énekelt nekem, megölelgetett és megpuszilgatott. Apu rendkívül családcentrikus ember volt, aki imádta a gyere­keit, és természetesen az édesanyámat is. A sorozatban van, hogy elég negatívan ábrá­zolták őt, pedig a való életben kenyérre lehetett kenni!” – mondta lapunknak a zarándoklaton Zámbó Adrián.

Kiemelt kép: Meglepetés Archívum

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!