Napi friss

30 varrónő dolgozott Katalin hercegné esküvői ruháján

Háromóránként cseréltek tűt, és félóránként mostak kezet. A kreációnak óriási hatása volt a következő évek menyasszonyiruha-divatjára.

Pontosan 11 ével ezelőtt utolsó napját töltötte hajadonként Kate Middleton. Katalin a családjával beköltözött egy erre az éjszakára kivett ötcsillagos hotelbe, nem messze a Buckingham-palotától, hogy ott készüljön fel másnapi esküvőjére Vilmos herceggel. Az este folyamán egy autó érkezett a hotelhez, ez hozta az arának azt az alaposan becsomagolt ruhát, amelyre az egész világ kíváncsi volt. Aznap este még csupán pár ember tudta, hogy a menyasszonyi ruhát az Alexander McQueennél dolgozó Sarah Burton tervezte szorosan együttműködve Katalinnal. A ruhakölteményt a Királyi Kézműves Iskola 30 varrónője készítette el, akiknek azt mondták, egy kosztümös televíziós filmhez varrják, de más információk szerint titoktartási szerződést írattak alá velük, családtagjaiknak sem beszélhettek arról, min dolgoznak éppen. Megkövetelték tőlük a lehető legjobb minőséget, így a varrónők heteken át háromóránként új tűt használtak, és félóránként kezet mostak.

A ruha szaténból készült, a hozzá illő csupa csipke vállfűzőn az Egyesült Királyság országainak jelképei voltak: az Angliát jelképező rózsa, a Skóciát szimbolizáló bogáncs, Wales jelképe, a nárcisz, illetve Észak-Írország virága, a lóhere. Az elefántcsont színű ruhát csípőben kitágították, derékban pedig összehúzták, éppúgy, ahogy a viktoriánus kor ruháira jellemző. Hátuljára 58 gombot varrtak, az uszály pedig 270 centiméter hosszú volt. Katalin alsószoknyájára és a magas sarkú cipője oldalára is csipkét rögzítettek. A kreációt szerte a világon dicsérték, és óriási hatása volt a következő évek menyasszonyiruha-divatjára: elindítója lett a nosztalgikus irányzatnak. Míg a korábbi években a menyasszonyok inkább modernebb darabokat választottak, például ujjatlan vagy pánt nélküli felsőrésszel ellátottakat, a hercegné ruhája újra divatba hozta a csipkés, zártabb, hosszú ujjú darabokat és nem utolsósorban a fátylat.

A cambridge-i hercegné egyébként az esküvője napján a haját és a sminkjét maga készítette el. Az Illuminum London – White Gardenia Petals parfümöt fújta magára, majd feltette a szüleitől nászajándékba kapott fülbevalókat és a királynő Halo, azaz Dicsfény nevű tiaráját. Esküvői csokra gyöngyvirágból, törökszegfűből, jácintból és abból a lassan kétszáz éves mirtuszbokor virágaiból állt, amelyről Viktória királynő 1840-es házasságkötése óta minden királyi menyasszony bokrétájába kerül egy ág.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!