Tóth Vera énekesnő minden évben a karácsonyi fellépése után kezd csak az ünnepre hangolódni. „Míg le nem megy a koncertem, nemigen tudok mással foglalkozni. Persze a próbák és az előkészületek közti szünetekben bevásárolok, beszerzem az ajándékokat, de igazán csak a fellépés után tudom elengedni magam. Idén december 22-én volt a nagykoncertem a Kongresszusi Központban, Budapesten, így nem volt sok időm az áthangolódásra. De maga a koncert is különleges élmény volt, ami megalapozta a hangulatomat: fellépett a Burattino Iskola nevelőotthonos gyermekeiből álló kórus is, ahogyan Wunderlich József, Hrutka Róbert és dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus is, aki a könyveiből vett idézetekkel tűzdelte tele a koncert egyes részeit.”
Tóth Vera és Pauli Zoltán az egész falut vendégül látják
Veráék szenteste előtt Palkonyán is szoktak karácsonyi koncertet tartani a helyieknek és a környékbelieknek a falu kis templomában. „A fellépés évek óta az adományozásról is szól, Palkonya ikonikus hagymakupolás templomának a felújítására gyűjtünk.
A koncert után pedig mindig tartunk a férjem, Zoli éttermének, a Palkonyhának az előkertjében egy kis karácsonyi fogadást, ahol forralt borral, teával és sváb jellegű süteményekkel látjuk vendégül a falubelieket.
Nagyon szeretjük ezt a hagyományt, ilyenkor mindenki összegyűlik, beszélgetünk egymással, sőt a barátainkat is meg szoktuk hívni, és ha a vendégeink hazamentek, még a télikertben tartunk egy közös baráti karácsonyt is. A családdal pedig szenteste és karácsony első napján ünneplünk Palkonyán, 26-án pedig Budapesten látogatjuk meg a családot” – meséli az énekesnő, aki nemrég őszintén mesélt arról, miért nem tud saját lakást venni.
Vera nagyon készült a decemberi koncertjére
View this post on Instagram
300 adag töltött káposzta készül
Veráéknál a karácsonyi menü egy része hagyományos, a másik része viszont teljesen spontán áll össze. „A töltött káposzta az, amiből sosem engedek, imádom! Zoli vagy 300 adagot készít, hogy a zenészeket, a barátokat, a családot is meg tudjuk kínálni, ezt pár nappal előre megfőzi, és karácsonyra beérik. A világon a legfinomabb, és nem is olyan magas a szénhidráttartalma, ha nem eszünk meg hozzá egy kiló kenyeret, ami nem utolsó szempont az életmódváltásom óta – nevet. – A másik hagyományos étel, ami az asztalunkra kerül, a halászlé. Zoli minden évben az édesapjával főzi meg bográcsban, kint a kertben. A férjem édesanyjától Stefánia-vagdaltat is szoktunk kapni, amit egy régi agyag cserépedényben készít el, istenien!
A menü többi része viszont random alakul, abból főzünk, amit a hűtőben találunk, és amihez éppen kedvünk van. Ha ez sajttal töltött csirkemell, akkor azt sütök.
Nagyon szeretem karácsonykor a kacsát is meg a nagymamám receptje alapján készített franciasalátát. De 24-én már nem vagyunk hajlandóak Zolival a konyhában tölteni a napot, a desszertet is egy helyi cukrászdából vesszük, ahol házi süteményeket lehet kapni.”
Vera és férje csodás fotókkal hangolódott az ünnepre!


A pillanat varázsa
Palkonyán december elején már díszbe borul a falu, Veráék pesti otthonában viszont csak minimális a díszítés. „A lakásunk csak nyomokban tartalmazza a karácsonyt. Szeretem a fényeket, a dekorációk ünnepi hangulatát, de egyre inkább a belső megélésekre koncentrálok, és ez karácsonykor extrán így van.
Az ünnepi időszak, az év vége nekem egy erős spirituális utazás, amely egyfajta összegzés is, de a közös élményekről, a pillanatok maximális megéléséről is szól”
– teszi hozzá Vera. Különösen így van ez, amióta az unokahúga, Hannaróza szemén keresztül is nézi a világot. „Egy palkonyai karácsony alkalmával Hannikát és a kis barátnőjét figyeltük, ahogy csillogó szemekkel, felhőtlen örömmel az arcukon bontogatták az ajándékokat. Visszajöttek a gyerekkori boldog emlékek, és belém hasított, hogy semmi más nem számít, csak hogy ezeket a pillanatokat elraktározzuk magunkban. Erről szól az Emlékbuborék című számom is: ’Minden kép, mit a jövőre elteszünk, morzsákból, épp most születnek, itt, velünk’” – teszi hozzá.
Amire vágyunk
Veráéknál az ajándékozás is inkább a figyelmességről, a gesztusokról szól. „Az a fontos, hogy olyan meglepetést vegyünk a másiknak, amire igazán vágyik. Ha ez egy orrtapasz vagy egy konyhai eszköz, akkor azt, nem az értéke számít. És ha év közben is figyelünk a másikra, ha ráhangolódunk, akkor nem okoz fejtörést az ajándékozás sem.”
Vera férjével, Pauli Zoltánnal készült beszélgetést itt nézheti meg!
Kiemelt kép és fotók: Boldog Ati




