Igazi csapatépítőnek is beleillenek a Hal a tortán e heti adásai. Ezúttal a TV2 igencsak népszerű szereplői, a Kincsvadászok vendégelik meg egymást. Ráadásul nem is akárhogy!
Nagyházi Lőrinc meseszép helyszínre invitálta a társaságot: dr. Katona Szandra, Molnár Viktor, Fertőszögi Péter és Tilla így tudták meg, hogy az Alsóbogáti Kiskastély 2006 óta Lőrinc családjának tulajdonában van.
Freskó díszíti a plafont
Ahogy azt megszokhattuk már, ahol a műsor szereplői felbukkannak, ott azonnal központi téma lesz a művészet is. Szóba került egy Magyarországon alkotó 18. századi osztrák festő, Dorffmaister István neve, akinek freskója díszíti a kastély mennyezetét, amire a Nagyházi család talált rá a felújítás során.
„Műemlékvédelem alatt áll ezért az épület, de nem volt az régen. Csak ahogy megcsináltattuk, védették le. Ehhez kapcsolódóan évi egy nyílt napot tartanunk is kell. És ahogy híre ment annak, hogy előkerült Dorffmaister egyetlen világi témájú freskója, megkaptuk az Europa Nostra- díjat. Íme, a fénykép, ahogy anyámnak átadja Pavarotti a díjat” – magyarázta Nagyházi Lőrinc.




Kőbölcsőben ringatták
És ha ez nem lett volna elég, gyorsan megmutatta azt a kőbölcsőt is, amiben állítólag még őt is ringatta az édesanyja. „Ez az én bölcsőm, meg az összes nővérem, meg unoka ebben volt ringatva. És van hozzá egy vicces történet is. 2011-ben, amikor apám még élt, mi csináltuk az Iparművészeti Múzeumnak a Zsolnay rekonstrukciós jótékonysági aukcióját. És ahogy sétáltam anyámmal a múzeumba, mutatott egy bölcsőre, és kérdezte, ‘Lőrinc nem ismerős? Ebben feküdtél’. Én meg megkérdeztem: ‘eladtuk a múzeumnak?” De kiderült, csak kölcsön.”
Biogazdaságot üzemeltetnek
Nem ezek voltak azonban az este egyetlen nagy meglepetései. Lőrincről a többiek azt is először tudták meg, milyen vendéglátó. Egy biztos, az ételekhez használt alapanyagok minőségébe nem lehetett belekötni. Kizárólag házi szalonnát, házi tojást és abból gyúrt házi tésztát használt. „Egész biogazdaságunk van: van saját paprikánk, van méz, zöldségek, tyúk, malac, mangalicakolbász. Így nagyon sok házi készítésű termékünk van. Nem azért, mert bármilyen bajom van a boltokkal, de tudom, hogy az állatok mivel vannak etetve, és a növények is teljesen biók. Ezért, amiből lehet, a sajátot preferálom, van saját tojás.” – mondta.
Kiemelt kép és fotók: TV2; Archív




