Hazai sztár

Rippel Feri: „Genetikai tesztek bizonyítják, hogy nem 54, hanem 34 éves vagyok”

12 éve gyökeresen megváltoztatta az életmódját, és mint mondja, az egészségügyi tesztek is bizonyítják: 20 évet letagadhat a korából.

Annak idején kisfia, Herkules születésekor a 100 kilóhoz közelített az ismert artista súlya. Nem csoda, hogy Rippel Feri azt érezte, nem a legjobb irányba halad, és úgy döntött, megreformálja a mindennapjait. Ebben a hosszú, boldog apaság reménye mellett a hivatása motiválta a legjobban, hiszen ehhez a szakmához – amit immáron 36 éve űz a testvérével, Viktorral – karban kell tartania magát. Hamar rájött, hogy a szervezete gyorsan és jól reagál a változásokra. Így mára „biohekkerként” (azok, akik olyan változtatásokat vezetnek be az életmódjukba, amik hosszú távon javítják az életminőségüket – a szerk.) természetes számára, hogy 54 évesen ereje teljében van. A sportember régóta hirdeti, hogy nem is az átlagéletkorra rendezkedett be, azaz legalább 100 évig kíván élni. A Story most kifaggatta, hogyan lehetne akár kis hazánk is a világ kék zónáinak egyike, vagyis olyan vidék, ahol ilyen hosszan élnek az emberek. Természetesen őt is beleértve.

Testvérével Viktorral hosszú évek óta járják a világot Fotó Nagy Zoltánfotocentralhu

Kell a böjt

Rippel szerint három fontos területen kell változtatni. Az első a táplálkozás. „Az ember genetikája igazából 130 éves koráig működik, ha jól hekkelné a biológiáját. Biomechanikai mérések, genetikai tesztek bizonyítják, hogy 20 évet letagadhatnék a koromból, és nem 54, hanem 34 éves vagyok. Ehhez elsődlegesen az étrendemen kellett változtatnom, amelyből kivontam a glutént. Mert az az elképesztően magas, 80 százalékos gliadin (ami a gabonában található glutén fehérje emésztésekor keletkezik – a szerk.) a bélben ragasztóként működik – kezdi az artista, aki nemrég a Farm VIP-ben szerepelt. Hangsúlyozza, ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani olyan finomságokról, mint a péksütemények, a kenyér, a tészta, csak a gluténmentes alternatívákat kell beszerezni. – A másik a tej, ami nem egészséges, ellenben a zsírjával, ami nagyon is kell az emberi szervezetnek. Fontos a cukor mennyiségének csökkentése, és hogy kevésbé feldolgozott ételeket fogyasszunk – teszi hozzá, és azt is elárulja, hogy ő a napi egyszeri étkezésben hisz. – Én este egy nagyon jót vacsorázom, és amikor másnap felkelek, egyáltalán nem vagyok éhes. Jöhet egy meleg ital, kávé, de étel nem kell. Kell a böjt. Bőség idején raktározunk, ínség idején felhasználjuk a készleteinket. Én így ütemeztem át az agyam, ami akkor jelez, ha kiürült a raktár, és kell az energia.”

A régi Feri még jóval több kilóval volt nehezebb Fotó Schumy Csabafotocentralhu

Napi 5000 lépés

A második terület a mozgás, amit ugyanakkor szerinte felesleges túlmisztifikálni. „Én jártam le heti ötször konditerembe, és egyáltalán nem láttam óriási változást. Merthogy nincs szükség ennyi edzésre. Inkább sétáljunk, kocogjunk, legyen meg a napi 5000 lépés (3-4 kilométer – a szerk.), és ki van pipálva a szükséges napi mozgás. Ha ezt még megkoronázza valaki azzal, hogy, mondjuk, hazaérve tízszer fel-leáll a székről, a combizmait is megmozgatva, és esetleg jógázik húsz percet, az már-már túl is teljesít” – mondja.

A táplálkozás az egyik legfontosabb tényező Fotó Olajos Piroskafotocentralhu

Piros fény és nyújtás

A harmadik legfontosabb dolog, amire Rippel szerint oda kell figyelni, a minőségi alvás. Ő este például már úgy néz tévét, vagy úgy mobilozik, hogy a monitorból áradó kék fényt meleg pirosra állítja, vagy fekete-fehérre. De persze ezentúl is jó pár hasznos tippje van még arra, hogyan lehet jót aludni. „Mivel a lábunkon jövünk-megyünk, az vonz be mindent a testünkbe, így azt minden este lenyújtom. Lefekszem, felrakom az égbe a lábam, és hosszú percekig így hagyom. A gerincemet is meg szoktam nyújtani pár jógapózzal, hogy ne görnyedten feküdjek be az ágyba. És szájtapaszt is használok egy ideje, ugyanis az orrunk a légzőszervünk, nem a szánk. Ez pedig egy ébredésmentes 7-8-9 óra alvást eredményez, ami által sokkal dinamikusabb és összeszedettebb a másnapom, mint korábban.”

Együtt az olimpián

A sportolót a természetgyógyászat mellett más tudományos terület is érdekli. „Lehetséges, hogy deutenomika (a hidrogén deutérium nevű izotópjának egészségre gyakorolt hatását vizsgáló kutatási terület – a szerk.) területén doktor címem lesz, de ez még odébb van. Egyelőre a 13 éves fiamat és magamat is szeretném felkészíteni a 2032-es olimpiára, de még ki kell választanunk a sportágat. Fenomenális érzés egy ilyen fiatal testben lenni, és tudni azt, hogy 54 évesen is minden elérhető, akár még egy olimpiai cím is.”

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story receptek és rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!