Rácz-Gyuricza Dóra is profi a konyhában, nem csoda, hogy az ünnepi menüért főként ő a felelős. Persze séf férje, Rácz Jenő is beáll majd a konyhába, ugyanis van egy fogás, amit ha nem készít el, kitör a lázadás a családban. „Ez a híres égetett karfiolja… – kezdi mosolyogva Dóri a Storynak. – Az biztosan lesz, mint ahogyan a zserbó és a bejgli mellé tutira megcsinálom a millionaire’s tiramisumat, aminek a receptjétel is hoztam most a kedves olvasóknak. Anyukámék szerint ez belekerült a legjobb receptjeim közé… Tényleg érdemes elkészíteni. Nálunk is ott lesz majd az ünnepi asztalon, de csak karácsony után. Nem először szökünk el a férjemmel és a lányunkkal december vége felé. Az az igazság, hogy hosszú év volt, sok munkával telt, és elfáradtunk. Úgy tartják, hogy a karácsony a lecsendesedés időszaka, nos, ha vendégeket vár az ember, ez máris nem igaz. Hogy pihenjen az ember lánya, ha főzni, takarítani kell, meg függönyt mosni?! – neveti el magát Rácz-Gyuricza Dóra. – Szóval mi ténylegesen pihenünk egyet, aztán feltöltődve hazajövünk, és áthívjuk a családot. Nem kérdés, hiányozni fognak, de mindent bepótolunk majd.”
Íme, a millionaire’s tiramisu receptje!
Hozzávalók a kakaós piskótához
- 125 g liszt
- ½ csomag sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 30 g holland kakaópor
- 17 g kukoricakeményítő
- 90 g cukor
- só ízlés szerint
- 170 ml tej
- 35 ml olaj
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 teáskanál málnaecet (almaecet is lehet)
Hozzávalók a rumos kávéhoz
- 1 evőkanál instant kávé 400 ml forró vízben feloldva
- 1 evőkanál cukor
- kevés fűszeres barna rum a mascarponéhoz
- 420 g habtejszín
- 250 g mascarpone
- vanília
- porcukor vagy édesítőszer ízlés szerint a sós karamellhez
- 150 g cukor
- 30 g vaj
- 100 g tejszín
- 1 teáskanál só
- a szóráshoz
- 120 g omlós keksz
Elkészítés
- A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön összekeverjük, majd a két tál tartalmát csomómentesre dolgozzuk, és jól összedolgozzuk. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a feltéteket. A rumos kávéhoz az instant kávét feloldjuk a forró vízben, és hozzákeverjük a barna rumot és a kristálycukrot. A krémhez a habtejszínt habbá verjük, a mascarponét, a vaníliát és a porcukrot vagy az édesítőszert csomómentesre keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tejszínhabot.
- A sóskaramell-szósz esetén bolti változatot is használhatunk, de az otthon készültnek nincs párja! Egy serpenyőben borostyánszínűre olvasztjuk a kristálycukrot, majd ha elértük a kívánt színt, alacsony lángon hozzáadjuk a puha vajat és a tejszínt, és simára keverjük. Teszünk bele fél teáskanál sót, és hagyjuk hűlni.
- Ha kihűlt a piskóta, 14 egyforma darabra vágjuk. Külön-külön beáztatjuk a rumos kávéba, majd elkezdjük a rétegzést. A kávés piskótarétegre megy a mascarponés krém, majd a fél adag tördelt keksz és a sóskaramell-szósz fele. Ezt követően megismételjük a folyamatot, és a tiramisu tetejét megszórjuk kakaóporral. Ideális esetben egy éjszakát hagyjuk a hűtőben, de le a kalappal előttünk, ha kibírjuk.
Kiemelt kép és fotók: Borzi Vivien, Archív